Το Πάπιγκο το φθινόπωρο είναι σκέτη μαγεία

Μικρό και Μεγάλο, το Πάπιγκο προσφέρεται για φθινοπωρινές εξορμήσεις με φόντο τα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου.

Το Πάπιγκο το φθινόπωρο είναι σκέτη μαγεία

Το Ζαγόρι είναι φάση, ανεξαρτήτως εποχής, τα έχουμε ξαναπεί.

Το φθινόπωρο είναι μια από τις πιο όμορφες εποχές για να επισκεφθείς το Πάπιγκο, αυτό το πανέμορφο και πλήρως ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό στην καρδιά της Ηπείρου, φωλιασμένο στους πρόποδες του όρους Τύμφη και τμήμα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Η φύση του Ζαγορίου αυτήν την περίοδο αλλάζει ρούχα και ντύνεται σε καφεκίτρινες αποχρώσεις προσφέροντας κάδρα που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής.

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, το χωριό είναι… δύο χωριά, το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, αμφότερα γοητευτικά μέρη με υπέροχη θέα στην επιβλητική βουνοκορφή της Γκαμήλας και ένα ειδυλλιακό τοπίο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πέτρινες κατοικίες και πλακόστρωτα δρομάκια που δεν χορταίνεις να χαζεύεις.

Τι έχεις λοιπόν να δεις και να κάνεις εδώ που έφτασες; Πολλά και όμορφα. Έλα, κάτσε δω κοντά μας να σου τα πούμε αναλυτικά.

Ξεκινάμε με το Μεγάλο Πάπιγκο, το χωριό-σταρ του δυτικού Ζαγορίου, με τα πέτρινα ζαγορίτικα σπιτάκια, τα ξωκλήσια και τις περίτεχνες κρήνες να φτιάχνουν το σκηνικό ενός από τους πιο γραφικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Τα περισσότερα σπίτια εδώ χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα από μαστόρους της πέτρας με καταγωγή από την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, ενώ στη βόλτα σου αξίζει να κοντοσταθείς και να θαυμάσεις τον αρχοντικό ναό του Αγίου Βλασίου, τον Άγιο Γεώργιο με τις σπάνιες εικόνες και την εκκλησία των Ταξιαρχών με το περίτεχνο τέμπλο.

Λίγο παραέξω, μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου δύο πέτρινα γεφύρια αξίζουν ένα κάποιο βλέμμα: το μονότοξο στη θέση Λάκκος που συνδέει τους δύο οικισμούς με το παλιό μονοπάτι και χτίστηκε το 1854 και αυτό στην Μπουλουγούνσα, μικρότερο, αλλά όμορφο.

Στον ίδιο δρόμο, θα συναντήσεις και τις κολυμπήθρες, φυσικές πισίνες που γεμίζουν με νερό τον χειμώνα και ενδείκνυνται για κολύμπι όταν οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Αξίζει να κάνεις μια στάση εδώ, έστω μόνο για να τις θαυμάσεις περπατώντας στο μίνι φαράγγι τους, το οποίο το φθινόπωρο πλαισιώνεται από την όμορφο φυσική παλέτα του βουνού.

Στο Μικρό Πάπιγκο πάλι, θα βρεθείς απέναντι σε μια υπέροχη, λιλιπούτεια και λιγότερο εμπορική βερσιόν του μεγάλου αδελφού του. Πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα με τις γνωστές πια χαρακτηριστικές πλάκες, λιθόκτιστα καλντερίμια και καμινάδες που αχνίζουν, συνθέτουν την μαγική εικόνα του τελευταίου χωριού πριν την κορυφή της Τύμφης.

Εδώ, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το παλιό σχολείο του χωριού, που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Ενημέρωσης της WWF, ένα «ανοιχτό σχολείο» για το περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου.

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινούν μερικά από τα πιο φαντασμαγορικά μονοπάτια της Τύμφης. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή είναι αυτή που ενώνει το χωριό με το καταφύγιο στο Παλαιοσέλλι της Αστράκας, κοντά στα 2000 μέτρα υψόμετρο στη θέση Ροδόβολη και από εκεί συνεχίζει στη φοβερή και τρομερή Δρακόλιμνη στην κορυφή του βουνού. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, αλλά η θέα της λίμνης και των βουνών αξίζει τον κόπο.

Μιλώντας για πεζοπορίες, ένας ακόμα σταρ της περιοχής είναι το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους. Οι έμπειροι πεζοπόροι το διασχίζουν ολόκληρο σε 7 περίπου ώρες, όμως αν δεν είσαι τόσο μάχιμος, μπορείς να περπατήσεις αν θες ένα μικρό μόνο τμήμα του (μην σε ανησυχεί πολύ το ποιο, όλα υπέροχα είναι) ή να το χαζέψεις από τα σημεία θέας του, όπως το χωριό Βίκος, που απέχει περί τα 30 λεπτά από το Πάπιγκο.

Πού τρώμε;

Η ζαγορίτικη κουζίνα είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου και θα την απολαύσεις στο έπακρο στο εστιατόριο Άστρα, στην άκρη του Μεγάλου Πάπιγκου, με μπόνους την υπέροχη θέα και υλικά κατευθείαν από το μποστάνι τους. Για σούπερ πίτες και καφεδάκι θα πιάσεις τραπέζι στη Στέρνα, ενώ στον ξενώνα Καλλιόπη θα βρεις λαχταριστά μαγειρευτά όπως γίδα βραστή και μουσακά, αλλά και νοστιμότατο κυνήγι. Για γλυκό, θα πας στο Κουκουνάρι, ένα χωριάτικο ζαχαροπλαστείο το οποίο ετοιμάζει καθημερινά χειροποίητα εδέσματα, όπως εξαιρετικό τσιζκέικ με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα σύκο, κέικ καρότου, αλλά και χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο. Στο Μικρό Πάπιγκο, θα δοκιμάσεις ωραιότατη τοπική κουζίνα στον ξενώνα Δία και μοντέρνες γεύσεις με άξονα παραδοσιακές συνταγές, στο Veranda 1700.

Ζαγορίτικη διαμονή

Στην Καλλιόπη θα βρεις όμορφα δωμάτια με θέα στον κήπο με 86€ ανά διανυκτέρευση με πρωινό, ενώ στο Astra Inn τα απλά δίκλινα κοστίζουν 91€ ανά διανυκτέρευση. Αν το μπάτζετ σ’το επιτρέπει, τότε τα δωμάτια του Avragonio προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης και μίνιμαλ πολυτέλειας με 131€ ανά διανυκτέρευση, με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v