Τριήμερο στην Πράγα ή στα Ζαγοροχώρια; Τι συμφέρει περισσότερο;

Βγάλαμε κομπιουτεράκια και υπολογίσαμε πόσο θα σου κοστίσει ένα τριήμερο στην Πράγα και πόσο στα Ζαγοροχώρια για να ξέρεις να πορεύεσαι αναλόγως.

Τριήμερο στην Πράγα ή στα Ζαγοροχώρια; Τι συμφέρει περισσότερο;

Το καλοκαιράκι έχει μείνει πλέον αρκετά πίσω μας, ενώ για τα Χριστούγεννα απομένουν σχεδόν δύο μήνες, επομένως ένα τριημεράκι αυτή την περίοδο μοιάζει ταμάμ για τη σωματική ξεκούραση και την ψυχική μας υγεία. Το μεγάλο θέμα φυσικά που προκύπτει είναι: «πού θα πάμε Μανωλιό μου»; Εμείς τα φέραμε από εδώ, τα φέραμε από εκεί κι επιλέξαμε την Πράγα και τα Ζαγοροχώρια για να καλύψουμε τόσο εκείνους που λαχταρούν ταξιδάρες στο εξωτερικό όσο και εκείνους που επιμένουν φυσικά κι ελληνικά. Μάλιστα τα βάλαμε κάτω και υπολογίσαμε πόσο θα σου κοστίσει ένα τριήμερο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και πόσο στα τιμημένα Ζαγοροχώρια για να δεις τι συμφέρει περισσότερο.

Αεροπορικά ή μεταφορικά;

Στην Πράγα για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Νοέμβρη βρήκαμε τις φθηνότερες τιμές αεροπορικών –με ανταπόκριση καθώς οι απευθείας πτήσεις ήταν αισθητά πιο ακριβές- να κυμαίνονται μεταξύ 180-200€ για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής είτε με την KLM είτε με την Austrian Airlines για ταξίδι που κυμαίνεται μεταξύ 3μιση έως και 5μιση ωρών συμπεριλαμβανομένης της ενδιάμεσης πτήσης.

Αν επιλέξεις τώρα να πας στο πανέμορφο Πάπιγκο –η διάρκεια του ταξιδιού δεν θα ξεπεράσει τις 5μιση ώρες- με αυτοκίνητο πρέπει να ξέρεις ότι το κόστος βενζίνης και διοδίων μέχρι εκεί και ξανά μανά πίσω στη βάση της πρωτεύουσας ανέρχεται στα 206€. Αν είστε δύο διαιρείς δια δύο και ούτω κάθε εξής. Αν επιλέξεις τον συνδυασμό ΚΤΕΛ και ταξί το κόστος μέχρι το Καλπάκι είναι στα 46€ για ένα oneway εισιτήριο κι από εκεί το ταξί μπορεί να σου κοστίσει έως και 50€. Αν συνυπολογίσεις και το κόστος της επιστροφής τότε φτάνουμε στα 192€.

Με κόστος διαμονής τι παίζει;

Ξεκινάμε αντίστροφα με τα πιο value for money δωμάτια που θα βρεις στο Πάπιγκο. Στο Guesthouse Iro θα βρεις ωραιότατα κι ευρύχωρα δίκλινα δωμάτια που κοστίζουν 132€ για δύο βράδια –τριήμερο είπαμε μην ξανοίγεσαι- ενώ στο Traditional Rooms Ioannidis το κόστος διαμονής για δύο βράδια ανέρχεται στα 165€ συμπεριλαμβανομένου χορταστικού πρωινού που θα σε γλιτώσει από τα δύο πρώτα σημαντικά γεύματα της ημέρας. Η διαμονή για δύο βράδια κυμαίνεται στα 170€ σε αρκετά ακόμη καταλύματα της περιοχής. Για την Πράγα τώρα το Amedia Express Prague είναι μια εξαιρετική επιλογή διαμονής με το κόστος των δύο διανυκτερεύσεων να ανέρχεται στα 106€.  Πολύ καλή επιλογή και τα Kasablanka appartments στα οποία θα δώσεις για δύο βράδια 110€. Σε αυτή την τιμή υπάρχουν κι άλλες επιλογές καταλυμάτων.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Must επιλογή για φαγητό στο Δίλοφο, το εστιατόριο «Λίθος στου Τάκη» σερβίρει κατσικάκι σκέτο λουκούμι, ψωμάκι ζυμωτό δικό τους, ρεβίθια με μελιτζάνες, λαχταριστή χορτόπιτα και κοντοσούβλι κοτόπουλο, ενώ το κρασί του είναι εξαιρετικό. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20-25€ το άτομο. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το εστιατόριο του ξενώνα Astra INN στο Μικρό Πάπιγκο, το οποίο σερβίρει καλομαγειρεμένη, παραδοσιακή κουζίνα σε ένα πανέμορφο σκηνικό, γεμάτο λουλούδια, σε διαφορετικά επίπεδα, με πρώτες ύλες από το δικό τους μποστάνι. Αξίζει να δοκιμάσεις μανιτάρια πλευρώτους ψητά, μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες τηγανητές κατσικάκι συνοδευόμενο από τσιπς πατάτας και νοστιμότατα χόρτα με τον λογαριασμό στα 20-25€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Εξίσου δυνατές κι η ταβέρνα της Στάνης στον Γυφτόκαμπο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των κρεατικών οι οποίοι δεν θα δώσουν περισσότερα από 20-25€ το άτομο για ένα περιποιημένο τσιμπούσι συνοδεία άφθονου κρασιού. Στο καφενείο του Ρόδακα μπορείς να απολαύσεις εκλεκτούς μεζέδες που φτιάχνονται εκείνη την ώρα (συκωτάκι με κρεμμυδάκια, ντάκο, χοιρινή τηγανιά κ.α.), ενώ συνοδεύεις με ντόπιο τσίπουρο και γλυκόπιοτο ροζέ κρασί και να μην δώσεις περισσότερα από 15-18€ το άτομο.

Για καφέ ή ποτάκι η επιλογή του Τρυποκάρυδου στο Μονοδένδρι είναι must με τα ποτά στα 7€, τους καφέδες να ξεκινούν από 3€. Aξίζει να δοκιμάσεις και τις υπέροχες πίτες του στα 5€ η μία. Εξαιρετικό και το Κουκουνάρι για καφέ, ποτό ή παραδοσιακές πίτες ή γλυκά. Για ένα υπέροχο mix n match υπολόγισε στα 10-15€ το άτομο.

Mεταφερόμαστε τώρα στην Πράγα όπου το φαγητό κυμαίνεται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές καθώς πολύ δύσκολα θα ξεπεράσεις το ψυχολογικό όριο των 20€ για ένα πληρέστατο κι έξτρα χορταστικό γεύμα μαζί με τα κρασάκια ή τις μπυρίτσες σου. Αν τώρα θες και κάποιες προτάσεις να σημειώσεις στην ατζέντα σου τότε θα σου μιλήσουμε με τα καλύτερα λόγια για το Vinohradský Parlament, το Marthy's Kitchen, το Dish και το U Kristiána.

Μετακινήσεις κι έξτρα έξοδα

Όσον αφορά την Πράγα το Κάστρο είναι για πολλούς το βασικότερο αξιοθέατο της πόλης –αν ρωτάς εμάς είναι οι γειτονιές και τα δρομάκια της- και η είσοδος εκεί κοστίζει 10€. Το άλλο κάστρο της πόλης, αυτό του Vyšehrad είναι δωρεάν, αν θέλεις να μπεις και στο μουσείο του το εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 4€. Όσον αφορά τις μετακινήσεις ένα εισιτήριο 90 λεπτών κοστίζει 1,50€ και σου επιτρέπει απεριόριστες αλλαγές και χρήσεις σε μετρό, τραμ και λεωφορεία. Για τη μετακίνηση σου από και προς το αεροδρόμιο υπολόγισε πως υπάρχουν επιλογές one way εισιτηρίων που κυμαίνονται από 3 έως 6€ ανάλογα την περιοχή που βρίσκεσαι.

Στα Ζαγοροχώρια σχεδόν όλα τα αξιοθέατα είναι φυσικά και δεν απαιτούν κάποια έξτρα είσοδο. Παρόλα αυτά καλό είναι να υπολογίσεις ότι για να δεις τα πιο όμορφα από αυτά (Βοϊδομάτης, Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, Δρακολίμνες, Μπελόη, Καταρράκτες και τα Σκαλοπάτια στο Βραδέτο) θα χρειαστεί να διανύσεις σίγουρα περί τα 200 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο οπότε υπολόγισε 25-30€ βενζίνες έξτρα.

Η σούμα πόσο βγαίνει;

Ξεκινάμε με την Πράγα στην οποία για αεροπορικά, 2 διανυκτερεύσεις, 2 γεύματα την ημέρα, αξιοθέατα και μετακινήσεις εντός πόλης θα χρειαστείς περί τα 400€ το άτομο. Υπολόγισε και ένα 50ρικο για ποτά, καφέδες και κάποια αναμνηστικά και το κόστος του τριημέρου θα ταβανιάσει στα 450€.

Συνεχίζουμε με τα Ζαγοροχώρια στα οποία για διόδια, βενζίνες, 2 διανυκτερεύσεις, 2 γεύματα τη μέρα κι έξτρα μετακινήσεις με το αυτοκίνητο θα χρειαστείς περί τα 380€ το άτομο. Μαζί με ποτά, καφεδάκια και κάποιο γλυκό ή αλμυρό ψιψιψόνι για αναμνηστικό δεν πρόκειται να ξοδέψεις περισσότερα από 430€ το άτομο για ένα αρχοντικό τριήμερο. Ίσα βάρκα, ίσα γιαλό με λίγα λόγια.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v