Φανταστικές εκδρομές στα πέριξ της Πρέβεζας
Το μαγικό φαράγγι του Αχέροντα, το απίθανο φυσικό φαινόμενο του Κοκκινοπηλού, τα αρχαία μυστικά της Κασσώπης και άλλες φοβερές εκδρομές γύρω από την Πρέβεζα.
Το μαγικό φαράγγι του Αχέροντα, το απίθανο φυσικό φαινόμενο του Κοκκινοπηλού, τα αρχαία μυστικά της Κασσώπης και άλλες φοβερές εκδρομές γύρω από την Πρέβεζα.
Η Πρέβεζα είναι, τα έχουμε ξαναπεί, μια από τις ωραιότερες –και πλέον παραγνωρισμένες– πόλεις της Ελλάδας. Εκτός όμως του ότι αποτελεί από μόνη της τον ιδανικό προορισμό για ανοιξιάτικο ταξίδι, έχει γύρω της μέρη φανταστικά, που την ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά στη λίστα με τις εκδρομές που πρέπει άμεσα να κάνεις. Όπως τα παρακάτω.
Ο Κοκκινοπηλός
Σαράντα περίπου χιλιόμετρα, ήτοι ένα 45λεπτο οδήγησης από την Πρέβεζα, ο Κοκκινοπηλός είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που έκαναν τα τελευταία χρόνια διάσημο τα social media: Ένα κατακόκκινο σύμπλεγμα από λόφους που υψώνονται στα 100-150 μέτρα, φτιάχνοντας ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Κοκκινοπηλός είναι χαρακτηρισμένος μνημείο της φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ενώ οι έρευνες για την προέλευση και την δημιουργία του εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες. Πολύ κοντά στον Κοκκινοπηλό, βρίσκονται οι καμάρες του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης που σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου στα social media.
Διαβάστε περισσότερα - Η Νικόπολη είναι η τέλεια αρχαία πόλη που δεν ξέρεις
Ο Αχέροντας και οι πηγές του
Κάτι λιγότερο από μια ώρα οδήγησης από την Πρέβεζα, στο χωριό που λέγεται Γλυκή, οι πηγές του Αχέροντα είναι το απόλυτο παραμυθένιο τοπίο. Φορώντας τα ειδικά παπούτσια που θα προμηθευτείς από τα μαγαζάκια στην όχθη, περπατάς μέσα στο υπερ-παγωμένο ποτάμι (το νερό φτάνει στα περισσότερα σημεία μέχρι τον αστράγαλο, άντε γάμπα αν είσαι πολύ κοντός/η) διασχίζοντας το μαγικό, καταπράσινο φαράγγι ανάμεσα σε κατάλευκους βράχους που μοιάζουν να υψώνονται ως τον ουρανό.
Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη
Στην ευρύτερη γειτονιά του Αχέροντα, θα εξερευνήσεις το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας, θα περπατήσεις το εκπληκτικό μονοπάτι της Σκάλας της Τζαβέλαινας, και θα κατηφορίσεις ως την Αμμουδιά για να δοκιμάσεις να βραχείς με το αθάνατο νερό της Στύγας στις εκβολές του Αχέροντα –επειδή ποτέ δεν ξέρεις. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, για να δεις από πού κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Άδη, και από πού ξεκίνησε ο Ορφέας να φέρει πίσω την Ευριδίκη. Η υπόγεια στοά στην οποία άκουγαν φωνές οι παραζαλισμένοι προσκυνητές νομίζοντας ότι μιλούν με τους νεκρούς, είναι σήμερα επισκέψιμη –και αδιαμφισβήτητο χάιλαητ του αρχαιολογικού χώρου.
Η Βόνιτσα
Είκοσι χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, στην απέναντι όχθη του Αμβρακικού, η Βόνιτσα είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, με ένα βενετσιάνικο κάστρο βγαλμένο από την εικονογράφηση των παιδικών μας παραμυθιών. Χτισμένο τον 11ο αιώνα, αλλά έχοντας πάρει την σημερινή του μορφή τον 18ο, το Κάστρο της Βόνιτσας προσφέρεται για πολύωρες εξερευνήσεις, ενώ απολαμβάνει και θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Το οποίο ηλιοβασίλεμα φαίνεται επίσης μαγικό από την Κουκουμίτσα, το λιλιπούτειο, πευκόφυτο νησάκι στην είσοδο της πόλης, που συνδέεται με τη στεριά με ένα χαριτωμένο γεφυράκι. Κι επειδή τόσες εξερευνήσεις θα σου ανοίξουν την όρεξη, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπέζι για την ξακουστή γάμπαρη Αμβρακικού και άλλα ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της πόλης, όπως το κοσμαγάπητο Μαϊστράλι.
Η Κασσώπη
Μισή ωρίτσα, ή 27 χιλιόμετρα αν προτιμάς, έξω από την Πρέβεζα, ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης είναι ένας από τους ωραιότερους, πιο πράσινους και λιγότερο γνωστούς που έχεις επισκεφθεί ποτέ. Η αρχαία πρωτεύουσα των Κασσωπαίων… δεν είμαστε βέβαιοι πότε ακριβώς χτίστηκε, άλλοι λένε τον 8ο και άλλοι τον 4ο αιώνα π.Χ., είναι πάντως εντυπωσιακή μεταξύ άλλων και για την απόλυτη συμμετρία της που θα αγαλλιάσει την ψυχούλα των ψυχαναγκαστικών ανάμεσά μας με 20 παράλληλους δρόμους που απέχουν ακριβώς 30 μέτρα ο ένας από τον άλλο, σχηματίζοντας 60 οικοδομικά τετράγωνα.
Στον αρχαιολογικό χώρο θα δεις επίσης τα κυκλώπεια πολυγωνικά τείχη, το ιερό της Αφροδίτης, τα δύο αρχαία θέατρα της πόλης, τον θολωτό μακεδονικό τάφο και τις στοές της αρχαίας αγοράς. Αναλυτικές πληροφορίες (και ωραίες φωτογραφίες) για καθένα από τα μνημεία αυτά έχει η Wikipedia, εδώ. Μαγική είναι επίσης και η θέα από την Αρχαία Κασσώπη προς την θάλασσα και τα λουλουδιασμένα αυτή την εποχή τοπία γύρω της.