Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας και πώς θα τις κατακτήσεις

Φωλιασμένες στην κορυφή βουνών, οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας σε περιμένουν να γνωρίσεις την εξωπραγματική, αλπική τους γοητεία.

Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας και πώς θα τις κατακτήσεις

Αλπικά τοπία, ρυάκια, πλούσια χλωρίδα σε κάθε πιθανό χρωματικό συνδυασμό και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου, ένα τσικ πριν αγγίξεις τον ουρανό και γίνεις κάτι σαν Ολύμπιος Θεός.

Δία ακούς; Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας είναι ιδανικές αφορμές για να έρθουμε λίγο πιο κοντά σου, και ας μην έχουμε δει το Kaos στο Netflix.

Τρεις εξ αυτών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας προκαλούν να τις κατακτήσουμε.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλπικές λίμνες της Ελλάδας, βρίσκεται στην οροσειρά της Τύμφης στην Ήπειρο, κοντά στο χωριό Πάπιγκο, σε υψόμετρο περίπου 2.050 μέτρων. Η Δρακόλιμνη Γκαμήλας, όπως είναι επίσης γνωστή, οφείλει την δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες (πριν από 10000 χρόνια) που διαμόρφωσαν το μαγικό τοπίο που την περικλείει, και την ονομασία της στον μύθο ότι κάποτε εκεί κατοικούσαν δράκοι που πετούσαν πέτρες από τη μία λίμνη στην άλλη (στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα).

Πώς θα την προσεγγίσεις: Από το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι Ο3 που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο και κινείται μέσα σε δάσος από δρύες και κυπαρίσσια, τα οποία όσο ανεβαίνεις υψόμετρο γίνονται έλατα. Το μονοπάτι απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, και σε τέσσερις ώρες θα σε φέρει στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας την απίστευτη θέα. Από εκεί, υπολόγισε περίπου άλλη μία με μιάμιση ώρα για να βρεθείς στο μαγευτικό αλπικό τοπίο της λίμνης.

Ιδανική περίοδος ανάβασης είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο- Νοέμβριο, ενώ οργανωμένες εξορμήσεις στη Δρακόλιμνη της Τύμφης πραγματοποιούν η Trekking, η Extreme Greece και το Trailpath

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα, αλλά εξίσου όμορφη και επιβλητική, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως αλλιώς λέγεται, βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. Για τους ρομαντικούς εκεί έξω έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Το αλπικό τοπίο που την πλαισιώνει είναι γεμάτο με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους, ενώ η εναλλαγή της διαδρομής για την προσέγγισή της από δασώδης με πυκνά δάση μαύρων πεύκων, οξιών και ελάτων σε αλπική, είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Πώς θα την προσεγγίσεις: Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές διαδρομές, αλλά η πιο δημοφιλής και εύκολη αρχίζει από το χωριό Παλαιοσέλλι και μετά από δύο ώρες φτάνει στο πέτρινο καταφύγιο του Σμόλικα. Από το καταφύγιο, η Δρακόλιμνη απέχει περίπου ακόμα μιάμιση ώρα πεζοπορίας. Η πεζοπορία απευθύνεται και σε αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση, ενώ πραγματοποιείται ιδανικά Ιούνιο με Οκτώβριο.

Εξορμήσεις στη Δρακόλιμνη Σμόλικα διοργανώνει το Trailpath, το Explosivo και το Green Oliver

Η Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Η ονομασία της προκύπτει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος, ενώ στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος. Στη Δρακόλιμνη Βερλίγκα, τόπο «γέννησης» του ποταμού Αχελώου, ένα γυμνό και ορεινό τοπίο ξεδιπλώνεται μπροστά σου, με βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, καταπράσινα λιβάδια, ορεινές πηγές και ρυάκια, ενώ έντονη είναι η παρουσία της πανίδας. Εδώ θα βρεις γερακίνες και πετρίτες, χρυσαετούς, αλλά και τους γνώριμους κατοίκους των δρακόλιμνων, τους αλπικούς τρίτωνες. Η διαδρομή ως εδώ είναι πέρα για πέρα μαγευτική, αν και απαιτητική, πνιγμένη με έλατα και με εξωπραγματική θέα στα γύρω βουνά.

Πώς θα την προσεγγίσεις: Tο μονοπάτι ξεκινάει από το απομονωμένο χωριό Χαλίκι, ενώ η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περί τις 4-5 ώρες και απαιτεί, από ένα σημείο και έπειτα, καλή φυσική κατάσταση. Αν θες να συνεχίσεις μέχρι την κορυφή του Λάκμου, υπολόγισε άλλη μία ώρα πεζοπορίας περίπου. Αν πάλι θες να πας χαλαρά, η Δρακόλιμνη προσεγγίζεται και με 4Χ4 μέσα από χωματόδρομο που σε αφήνει… ακριβώς απ’ έξω.

Εξορμήσεις στην Δρακόλιμνη Βερλίγκα διοργανώνουν το Xtreme Greece και το Alter Escapes.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v