Μήπως να πάμε Ζαγοροχώρια τον Ιούνιο;

Τα ομορφότερα χωριά, το συγκλονιστικό φαράγγι, η μυθική Δρακόλιμνη, οι βουτιές στον Βοϊδομάτη και όλα όσα κάνουν τα Ζαγοροχώρια μαγικά (και) τον Ιούνιο.

Μήπως να πάμε Ζαγοροχώρια τον Ιούνιο;

«Καλά, θα τρέχω στα βουνά καλοκαιριάτικο;» σε ακούμε να μουρμουράς, και από αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν ξέρεις πόσο ιδιαίτερη περίπτωση «βουνού» είναι τα Ζαγοροχώρια –και πόσο κόσμο μαζεύουν το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τους περισσότερους ορεινούς προορισμούς που έχεις στο μυαλό σου. Κι αυτό γιατί εδώ δεν μιλάμε απλώς για μερικά από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Μιλάμε επίσης και για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά φαράγγια της, το Φαράγγι του Βίκου που είναι αυτή την εποχή ένα χάρμα οφθαλμών, και για τον Βοϊδομάτη που το διασχίζει, το ποτάμι με το καθαρότερο νερό της Ευρώπης ό,τι πρέπει για τα πλατσουρίσματά σου, και για ένα σωρό ακόμα εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψεις.

Τα ομορφότερα χωριά

Το κομμάτι τουριστικό αλλά και πάλι πανέμορφο Πάπιγκο με το Μικρό αδερφάκι του και τα εντυπωσιακά πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα, οι Κήποι με τα εντυπωσιακά αρχοντικά τους μισοκρυμμένα πίσω από την οργιώδη βλάστηση και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηπειρώτικων γεφυριών ανά τετραγωνικό μέτρο, η πνιγμένη στο πράσινο και «μυστική» Βωβούσα, το κουκλίστικο Δίλοφο με μια πλατεία χάρμα οφθαλμών, και το Καπέσοβο με τα λιθόκτιστα καλντερίμια του είναι μόνο η αρχή.

Θες κι άλλα; Σημείωσε το αρκετά τουριστικό μα πανέμορφο Μονοδένδρι, την Αρίστη από το γεφύρι της οποίας ξεκινά κάθε περιπέτεια στον Βοϊδομάτη (rafting, πεζοπορίες, ιππασίες και πάει λέγοντας), το καρτποσταλικό Τσεπέλοβο με την υπέροχη πλατεία του και το… πανύψηλο Βραδέτο, που αγναντεύει τον κόσμο από υψόμετρο 1350 μέτρων. Στο Κουκούλι τέλος, θα βρεις ίσως ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της περιοχής, τον Βικογιατρό, για να ξαποστάσεις με καφεδάκι ψημένο στη χόβολη κάτω από τον μεγάλο πλάτανο.

Διαβάστε περισσότερα - Αυτά είναι τα ωραιότερα Ζαγοροχώρια 

Το φαράγγι των φαραγγιών

Το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες λέει πως ο Βίκος είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους, αλλά αυτό λίγα πράγματα λέει μπροστά στην ανείπωτη ομορφιά του. Οι δεινοί πεζοπόροι το διασχίζουν ολόκληρο σε 7 περίπου ώρες, οι υπόλοιποι μπορείτε να διαλέξετε για να περπατήσετε ένα μικρό μόνο τμήμα του (μην σας ανησυχεί πολύ το ποιο, όλα υπέροχα είναι) ή να το χαζέψετε από τα σημεία θέας του, όπως η Οξιά ή η Μπελόη.

Κυρίες και κύριοι, ο Βοϊδομάτης

Ίσως το πιο παραμυθένιο από όλα τα ποτάμια που έχεις δει στη ζωή σου, σίγουρα αυτό με τα καθαρότερα νερά (μπορείς να τα πιείς, δεν κάνουμε πλάκα) και εξίσου σίγουρα αυτό με τα πιο παγωμένα. Οι τολμηροί (τσαλα)βουτούν βγάζοντας κραυγές ενθουσιασμού ανάμεικτου με κρυοπαγημάτων, οι υπόλοιποι επιλέγουμε να κάνουμε ράφτινγκ, γιατί υπάρχει και λογικός τρόπος να δεις ένα ποτάμι από μέσα. Για μια τρίωρη κατάβαση, θα υπολογίσεις 40€ το άτομο.

Και δεν ανεβαίνουμε μια Δρακόλιμνη;

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινούν μερικά από τα πιο φαντασμαγορικά μονοπάτια της Τύμφης (ή Γκαμήλας, αν προτιμάς το όνομα του βουνού επί τω λαϊκότερω). Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή είναι αυτή που ενώνει το χωριό με το καταφύγιο της Αστράκας κοντά στα 2000 μέτρα υψόμετρο και την φοβερή Δρακόλιμνη στην κορυφή του βουνού. Αν το τολμήσεις, υπολόγισε περί τις 3 ώρες για να φτάσεις στο καταφύγιο και άλλη μιάμιση ώρα για τη Δρακόλιμνη. Για την ανάβαση θα ανταμειφθείς από ένα φαντασμαγορικό τοπίο, ένα μέρος μαγικό στο οποίο η τοπική παράδοση τοποθετούσε την κατοικία ενός μυθικού δράκου, μεγάλο αντίπαλο του δράκου του Σμόλικα. Αυτή η πεζοπορική διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ασφαλής μόνο από την άνοιξη ως το Νοέμβριο (το καταφύγιο κλείνει στα τέλη Οκτωβρίου) πράγμα που σημαίνει πως τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να την περπατήσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Όσα δεν πρέπει να χάσεις στα Ζαγοροχώρια 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v