Θα πάρει η Έρση Σωτηροπούλου Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Τι έγινε ρε παιδιά και πώς φτάσαμε να συζητάμε για την πρώτη Ελληνίδα συγγραφέα που διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας; Όλη η αλήθεια εδώ.

Θα πάρει η Έρση Σωτηροπούλου Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Και ξαφνικά, ξυπνήσαμε μια μέρα και το ίντερνετ ήταν γεμάτο με στοιχηματικές αποδόσεις για το επερχόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας –που θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Και αυτά έδειχναν, ανάμεσα στα φαβορί, την Έρση Σωτηροπούλου.

Δηλαδή, αν ήμασταν Βρετανοί, τώρα θα τραγουδάγαμε στους δρόμους It’s Coming Home;

Περίπου, ναι.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Ελένης Κορόβηλα για την Book Press, «σύμφωνα με την εξέλιξη των αποδόσεων στην εταιρεία Ladbrokes, στις 4 Σεπτεμβρίου η Έρση Σωτηροπούλου ήταν στην τρίτη θέση πίσω από το φετινό φαβορί των στοιχηματικών, την Κινέζα Can Xue, και τον -σχεδόν ισόβιο υποψήφιο για τις στοιχηματικές- Χαρούκι Μουρακάμι. Η απόδοση για την πρώτη, την Xue είναι κατά μέσο όρο 9,33:1, για τον Μουρακάμι είναι 14:1, ενώ για τη Σωτηροπούλου 15:1.

»Εξίσου ψηλά, αν και κατά τι χαμηλότερα από τη λίστα Ladbrokes, η Έρση Σωτηροπούλου εμφανίζεται στη λίστα της στοιχηματικής Oddspedia. Σε αυτή τη λίστα η Σωτηροπούλου είναι τέταρτη πίσω από το φαβορί, την Κινέζα συγγραφέα Can Xue (15:1) και τον Χαρούκι Μουρακάκι, επίσης με πιθανότητες 15:1, ενώ ακολουθεί η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ με πιθανότητες 17:1. Η Έρση Σωτηροπούλου είναι στην τέταρτη θέση και αυτή με πιθανότητες 17:1».

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου;

Θυμάσαι ένα βιβλίο που είχε ζητήσει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης να αφαιρεθεί από τις σχολικές βιβλιοθήκες, επειδή ήταν «πορνογραφικό»; Τότε ξέρεις την Έρση Σωτηροπούλου… για όλους τους λάθος λόγους.

Η συγγραφέας του χιλιοβραβευμένου (και καθόλου πορνογραφικού) Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Διακοπές χωρίς πτώμα, εκδόθηκε το 1980 από τον Καστανιώτη, ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα Δαμάζοντας το Κτήνος, Εύα, και Τι μένει από τη Νύχτα, καθώς και συλλογές διηγημάτων όπως Ο βασιλιάς του Φλίπερ και το επίσης βραβευμένο Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v