10 νουάρ ταινίες που πρέπει να έχεις δει

Ένας ντετέκτιβ, μια μοιραία γυναίκα, ένας φόνος και μετά το απόλυτο χάος. Αυτά τα φιλμ νουάρ πρέπει να τα δεις.

10 νουάρ ταινίες που πρέπει να έχεις δει

Έλλειψη διεξόδου, φαταλισμός, χαμηλός φωτισμός, ηττημένοι άντρες, μοιραίες γυναίκες και τραγικό τέλος. Οι κανόνες του φιλμ νουάρ είναι λίγο πολύ γνωστοί, το ίδιο και τα φιλμ που πλέον θεωρούνται ότι καθόρισαν το είδος ή και το ανανέωσαν.

Δες παρακάτω μερικά από τα πιο εμβληματικά, κλασικά αλλά και σύγχρονα.

Double Indemnity (1944)

Ένας ασφαλιστής συνωμοτεί με μια γυναίκα για να σκοτώσει τον σύζυγό της και να εισπράξουν την ασφάλεια ζωής. Για πολλούς, το πρώτο φιλμ νουάρ στην ιστορία, δια χειρός Μπίλι Γουάιλντερ, ο οποίος με οδηγό το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν, φτιάχνει ένα αξεπέραστο μέχρι σήμερα αριστούργημα.

The Maltese Falcon (1941)

Μετά το φόνο του συνεταίρου του κι ενός άντρα που παρακολουθούσε, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ αναλαμβάνει να διαλευκάνει μια υπόθεση στην οποία μπλέκονται τρεις επικίνδυνοι κακοποιοί, μια μοιραία γυναίκα κι ένα πολύτιμο αγαλματίδιο. Ο Τζον Χιούστον υπογράφει ένα κλασικό, ατμοσφαιρικό νουάρ, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε έναν από τους πλέον κλασικούς ρόλους του.

Sunset Boulevard (1950)

Ο πικραμένος σεναριογράφος Τζο Γκίλις αναλαμβάνει να γράψει το σενάριο για μια ξεχασμένη ηθοποιό, η οποία τον κρατά αιχμάλωτο στο ετοιμόρροπο μέγαρό της. Ένα διαχρονικό σχόλιο για τη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ, ένα πολυεπίπεδο αριστούργημα και μια από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες όλων των εποχών, δια χειρός – ποιου άλλου – το μεγάλου Μπίλι Γουάιλντερ.

Touch of Evil (1958)

Μια βόμβα εκρήγνυται σε ένα αυτοκίνητο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ο Μεξικανός εισαγγελέας Μιγκουέλ Βάργκας είναι στον μήνα του μέλιτος με την Αμερικανή σύζυγό του και γρήγορα διαπιστώνει ότι η έρευνα του αστυνόμου Χανκ Κουίνλαν υποδεικνύει δεκαετίες διαφθοράς. Σκοτεινό, ριζοσπαστικό και με σκηνές ανθολογίας φιλμ νουάρ, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς με την υπέροχη μουσική του Χένρι Μαντσίνι.

Out of the Past (1947)

Ένας ντετέκτιβ προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, παρά την κακή φήμη που τον κυνηγά: έχει μια νέα δουλειά σε βενζινάδικο και μια καινούρια αγάπη. Όταν ένας παλιός γνώριμος εμφανίζεται και τον πιέζει να αναλάβει μια υπόθεση, έρχεται αναγκαστικά αντιμέτωπος με το παρελθόν του.  Ο Ζακ Τουρνέρ σκηνοθετεί και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ πρωταγωνιστεί σε ένα λεπτοδουλεμένο νουάρ, με ασταμάτητη ένταση.

The Third Man (1949)

Σε μεταπολεμική Βιέννη, ένας άνεργος συγγραφέας ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο του φίλου του. Αυτά που θα ανακαλύψει τον θέτουν απέναντι στα παράδοξα παιχνίδια της μοίρας. Βασισμένο στο ομώνυμο κατασκοπικό μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν, το φιλμ του Κάρολ Ριντ υπήρξε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, ενώ η εξπρεσιονιστική του φωτογραφία είναι για σεμινάριο.

The Big Sleep (1946)

Ο Φίλιπ Μάρλοου, ντετέκτιβ στο Λος Άντζελες, βυθίζεται σε ένα δίκτυο εγκλημάτων, προδοσίας και μυστικών. Ο Χάουαρντ Χοκς μεταφέρει αριστουργηματικά στην μεγάλη οθόνη τον κόσμο του Ρέιμοντ Τσάντλερ, σε ένα κυνικό, ατμοσφαιρικό φιλμ που κατέστησε θρύλο το ζεύγος Μπόγκαρτ – Μπακόλ.

Chinatown (1974)

Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια μυστηριώδη υπόθεση και μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια με μια μοιραία γυναίκα. Ο μεγαλοφυής Ρομάν Πολάνσκι σκηνοθετεί και ο Τζακ Νίκολσον κεντάει στον ρόλο του ντετέκτιβ, σε ένα έγχρωμο νουάρ, το οποίο διαβάζεται και ως απαισιόδοξη πολιτική αλληγορία.

Ascenseur Pour L' Echafaud (1958)

Ο Ζουλιέν δουλεύει για έναν έμπορο όπλων και έχει κρυφή ερωτική σχέση με τη γυναίκα του τελευταίου, τη Φλοράνς. Σε συνεννόηση μαζί της θα προσπαθήσει να σκοτώσει το αφεντικό του, αλλά για κακή του τύχη θα κλειστεί στο ασανσέρ για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λουί Μαλ, τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της nouvelle vague και της γαλλικής κινηματογραφίας. Ανεπανάληπτο το τζαζ σάουντρακ από τον Μάιλς Ντέιβις.

Blood Simple (1984)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Αδελφών Κοέν αφηγείται την ιστορία ενός ζηλόφθονου συζύγου ο οποίος προσλαμβάνει ένα δολοφόνο για να βγάλει από τη μέση τη γυναίκα του και τον εραστή της. Φυσικά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα τα ήθελε. Αίμα, βία, ίντριγκες, αρρωστημένη ατμόσφαιρα σε ένα ακραίο φιλμ νουάρ το οποίο έκανε τη διαφορά στα κινηματογραφικά πράγματα των 80s.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v