Στις ξεναγήσεις της Action Plus θα μάθεις άγνωστες ιστορίες για την Αθήνα

Είδαμε τους θεούς της Αιγύπτου με τα μάτια μας, σε μια από τις πολλές απολαυστικές ξεναγήσεις της Action Plus, που πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο.

Στις ξεναγήσεις της Action Plus θα μάθεις άγνωστες ιστορίες για την Αθήνα

Η Νεφερτίτη ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου γύρω στο 1350 π.Χ., κι αυτό για να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά ήταν περίπου εκατό χρόνια πριν γίνει ο Τρωικός Πόλεμος. Δεν την έλεγαν, βέβαια, πάντα έτσι: Η Νεφερτίτη ήταν ξένη, και το όνομα της το έδωσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Σημαίνει «η όμορφη που έρχεται σε εμάς». Είναι σύνθετη λέξη, και έχει μέσα μια μετοχή.

Κυριακή μεσημέρι, στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Είμαστε περίπου 15 άτομα και παρακολουθούμε μαγεμένοι τον αιγυπτιολόγο Βασίλη Χρυσικόπουλο να συλλαβίζει τα ιερογλυφικά σε αγαλματίδια και επιγραφές. «Αυτός εδώ λέει ‘ανέβηκα με το καλάμι μου’» μας εξηγεί μπροστά σε ένα γρανιτένιο, κυβόσχημο αγαλματίδιο κάποιου γραφέα, που προφανώς δεν ήθελε οι επόμενες γενιές να νομίζουν ότι οι τίτλοι του, έξι στον αριθμό, του χαρίστηκαν έτσι εύκολα. «Με την πένα μου τους πήρα, κύριοι» έβαλε να του γράψουν στην επίπεδη επιφάνεια του αγαλματιδίου που τον απεικόνιζε.

Φοράμε όλοι τα διακριτικά ακουστικά που μας επέτρεπαν να ακούμε καθαρά τον ξεναγό μας στη βοή του κέντρου, καθώς περπατούσαμε ως εδώ από την Εθνική Βιβλιοθήκη, κάνοντας στάσεις σχετικές με την αθηναϊκή αιγυπτιολογία –μεταξύ άλλων, στην Λυρική Σκηνή, όπου ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα Αΐντα που διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, και στο Ακροπόλ, το ξενοδοχείο που σχεδίασε ο Αθηναίος αρχιτέκτονας και μελετητής του αιγυπτιακού πολιτισμού Σωτήρης Μαγιάσης. Ο Αιγυπτιακός μας Περίπατος καταλήγει στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει κάνει ο ίδιος ο ξεναγός μας.

Αρχαιολόγος-φροντιστής στο Μουσείο της Ακρόπολης, με διδακτορικό στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία και επιστημονικός σύμβουλος στο Μουσείο των Πυραμίδων του Καΐρου, που θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του, ο Βασίλης Χρυσικόπουλος μιλά με ενθουσιασμό και κέφι για το πώς βρέθηκαν οι αιγυπτιακές συλλογές από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο στην Αθήνα, τι διαφορά έχει το μπα (η ας το πούμε ψυχή) από το κα (το alter ego) τα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που διασπώνται όταν πεθαίνει και απεικονίζονται στις επιτύμβιες επιγραφές, και ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν τις Πυραμίδες. Δεν ήταν σκλάβοι, όπως πιστεύαμε παλιά, έχει καταρριφθεί αυτή η θεωρία. «Μόνο τα κόκαλα που βρήκαμε υποδεικνύουν ότι οι εργάτες στις Πυραμίδες έτρωγαν κρέας κάθε μέρα. Έτρωγε ο μέσος Αιγύπτιος κάθε μέρα κρέας; Ούτε κατά διάνοια».

Η ξενάγηση διαρκεί λίγο παραπάνω από δύο ώρες, και οι ερωτήσεις στο τέλος πέφτουν βροχή. Και άλλες δύο να ήταν, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Αφού τελειώνει, οι περισσότεροι μένουμε να περιπλανιόμαστε από την αρχή στις αίθουσες, ανάμεσα σε αγάλματα του Θωθ και του Άνουβι που τώρα βλέπουμε με άλλο μάτι, ξέροντας πως ο Άνουβις ήταν εκείνος που ζύγιζε μετά θάνατον τις ψυχές και ο Θωθ ο προστάτης της γραφής, που οι αρχαίοι ημών αντιστοιχούσαν με τον Απόλλωνα και τον Ερμή.

Και οι ξεναγήσεις δεν τελειώνουν εδώ…

Η Action Plus διοργανώνει αυτήν και άλλες ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις που εναλλάσσονται στο πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύριακο. Με ένα κλικ εδώ τις βλέπεις όλες συγκεντρωμένες, για τον επόμενο μήνα. Υπάρχει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην Ακρόπολη το ερχόμενο Σάββατο 28/9 και την Κυριακή 29/9 που η είσοδος θα είναι δωρεάν (πληρώνεις δηλαδή μόνο για την ξενάγηση, όχι και για εισιτήριο) στα Προσφυγικά της Νίκαιας το Σάββατο 5/10 στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο την Κυριακή 6/10, στην Εθνική Πινακοθήκη επίσης την Κυριακή 6/10, στην Αθήνα της Κατοχής το Σάββατο 12/10 και άλλες πολλές και ενδιαφέρουσες.

Οι ξεναγήσεις διαρκούν δύο ώρες, γίνονται όλες από εξειδικευμένο διπλωματούχο ξεναγό και με χρήση συστήματος ασύρματης ξενάγησης για άνετη παρακολούθηση, και κοστίζουν 15€ το άτομο. Κάνεις εύκολα και γρήγορα την κράτηση μέσω του site, και λαμβάνεις στο mail σου λεπτομερείς οδηγίες για το σημείο συνάντησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους μη πρωινούς τύπους, οι ώρες είναι βολικότατες, οι περισσότερες ξεναγήσεις ξεκινούν στις 12.00, ενώ υπάρχουν και πολλές απογευματινές, σαν το Απόβραδο στην Πλάκα που ξεκινά στις 20.00 την Κυριακή 20/10 και τη νυχτερινή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, που ξεκινά στις 19.00 την Παρασκευή 4/10. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v