Οι διαδρομές του Bon Flaneur θα σου συστήσουν την Αθήνα από την αρχή

Φοράς τα ακουστικά σου και ανακαλύπτεις την πόλη από την αρχή καθώς βολτάρεις, ακούγοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από τις ηχητικές διαδρομές του Bon Flaneur.

Οι διαδρομές του Bon Flaneur θα σου συστήσουν την Αθήνα από την αρχή

Το ήξερες ότι ο αρχιτέκτονας της Βουλής είναι ο ίδιος που σχεδίασε και το περίφημο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη; Ότι την οδό Βουκουρεστίου οι Αθηναίοι του προηγούμενου αιώνα την έλεγαν Χεζοπόταμο, γιατί από εκεί κατέβαινε ένα ρέμα του Λυκαβηττού σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αποχετεύσεις; Ότι ο Εθνικός Κήπος όταν φτιάχτηκε δεν ήταν ανοιχτός για το κοινό, και ο κόσμος διαμαρτυρόταν γιατί κάθε φορά που τον πότιζαν κοβόταν το νερό στα σπίτια;

Η Αθήνα είναι μια πόλη με χιλιάδες μυστικά, και άλλες τόσες ιστορίες, κάποιες από αυτές γνωστές, άλλες λιγότερο. Για αυτές τις τελευταίες αγαπήσαμε ιδιαίτερα τις ηχητικές διαδρομές του κοινωνιολόγου Πρόδρομου Τζανετάκου, κατά κόσμον Bon Flaneur, ο οποίος ξεκίνησε το πρότζεκτ το 2012, και έχει κάνει μέχρι σήμερα τεράστια έρευνα και καταγραφή πολλών και διαφορετικών σημείων και ιστοριών της πόλης: Από τα σπουδαιότερα μνημεία και ορόσημα μέχρι τα graffiti, την τέχνη του δρόμου και τις παραλίες (ναι τι; Νόμιζες δεν κρύβουν μυστικά οι παραλίες;), από τη βυζαντινή και την οθωμανική Αθήνα στους αστούς του 19ου αιώνα και από εκεί στους πρόσφυγες και τα σημάδια των πολέμων στα αθηναϊκά κτίρια.

«Το ζητούμενο για αυτό το πρότζεκτ είναι μια γρήγορη και περιεκτική σπουδή στην πόλη» μας εξηγεί ο κ. Τζανετάκος. «Αυτή η σπουδή πρέπει να είναι ίδιας βαρύτητας για όλους, δηλαδή τον επισκέπτη, τον φοιτητή και τον κάτοικο. Για αυτόν τον λόγο, γίνεται μια -με μέτρο- χρήση επιστημονικής ορολογίας, ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της μάθησης. Επίσης, δεν υπάρχει εξιδανίκευση στα κείμενα, χωρίς όμως να υπάρχει έμφαση στη μιζέρια (πχ δείτε πόσο χάλια πεζοδρόμια έχουμε). Θα αναφερθούν όμως και τα κακώς κείμενα, γιατί αυτή είναι η ορθότερη επιστημονική προσέγγιση και η λίγο πιο ακομπλεξάριστη εικόνα που καλό είναι να βγάζουμε και προς τα μέσα και προς τα έξω. Άλλωστε, ένας "πλάνητας"< flaneur, περιπλανιέται στην πόλη βλέποντας αυτό που είναι πραγματικά».

Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Μπαίνεις στο Bonflaneur.com κάνεις γρήγορα και εύκολα μια δωρεάν εγγραφή, και εν συνεχεία διαλέγεις και αγοράζεις τη διαδρομή που σε ενδιαφέρει να ακούσεις/ περπατήσεις. Υπάρχουν τα Highlights, που είναι και τα best sellers, και περιλαμβάνουν περισσότερα σημεία-στάσεις καλύπτοντας μεγαλύτερες ιστορικές περιόδους σε κάθε διαδρομή, και οι Θεματικές Διαδρομές, που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι για παράδειγμα η Ακρόπολη, τα Γκράφιτι, η Βυζαντινή Αθήνα ή η Κοινωνιολογία της Αθήνας. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ και φτάνουν μέχρι τα 35€, ανάλογα τη διαδρομή που θα διαλέξεις. Αφού την αγοράσεις, την κάθε διαδρομή την έχεις διαθέσιμη για πέντε ημέρες, και μπορείς να τη μοιραστείς με έως τέσσερα άτομα –αρκεί να έχουν κάνει κι εκείνοι μια δωρεάν εγγραφή– για να βολτάρετε μαζί.

Τις διαδρομές τις ακούς από το κινητό, μέσα από το site, και θα χρειαστεί να έχεις διαθέσιμα megabyte εκεί που βολτάρεις (όχι πολλά, σε κάθε διαδρομή αναφέρεται η εκτιμώμενη κατανάλωση, που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τα 90 megabyte –σε πολλές είναι και σημαντικά λιγότερα). Για κάθε στάση-σημείο της διαδρομής υπάρχουν, εκτός από το ηχητικό που διαρκεί κατά κανόνα από 1 έως 3 λεπτά, και φωτογραφίες και το κείμενο που ακούς, αν θέλεις να το (ξανα)διαβάσεις. Τα κείμενα είναι καλογραμμένα και κατατοπιστικά, χωρίζονται δε σε ενότητες Τι βλέπω – Τι δεν βλέπω: Η πρώτη με πληροφορίες, για παράδειγμα, για το κτίριο που έχεις μπροστά σου, η δεύτερη –και πιο ενδιαφέρουσα, αν μας ρωτάς– για την ιστορία του, τους θρύλους που το συνοδεύουν, το ποιος έζησε εκεί, το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Εμείς βολτάραμε με την διαδρομή Η Παλαιά Αίγλη από τα Highlights στα ακουστικά μας, και μάθαμε σπουδαίες ιστορίες για την Βουλή, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο, τον Εθνικό Κήπο, τη Στοά Σπυρομήλιου και το Νομισματικό Μουσείο, μεταξύ πολλών άλλων (23 είναι συνολικά οι στάσεις της διαδρομής) ενώ από τις Θεματικές Διαδρομές επιλέξαμε την Οθωμανική Αθήνα, και περιπλανηθήκαμε σε εκκλησάκια χτισμένα τον 16ο και τον 17ο αιώνα σαν τον Άγιο Ελισσαίο και την Αγία Δύναμη, στα τζαμιά της πόλης, στο αρχοντικό των Μπενιζέλων και σε εκείνο όπου πέρασαν την τελευταία τους νύχτα στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα πριν φύγουν για το Βρετανικό Μουσείο.

Και Θεσσαλονίκη έχουμε, όμως

Δεν έχει μόνο η Αθήνα την χάρη και τις ιστορίες: Πολλές και ενδιαφέρουσες διαδρομές θα βρεις και για την Θεσσαλονίκη, με τις Θεματικές Διαδρομές να περιλαμβάνουν τους λαούς της, την πυρκαγιά του 1917, τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, την Παραδοσιακή Μακεδονική Αρχιτεκτονική και άλλα πολλά και ωραία, και τα Highlights να επικεντρώνονται στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, και στις γειτονιές γύρω από το κέντρο, την Άνω Πόλη και την θάλασσα.

Γιατί Αθήνα και Θεσσαλονίκη; «Γιατί το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφορά καταρχάς τον αστικό τουρισμό και γιατί απλά αυτές οι δύο πόλεις έχουν πολλά να πουν» απαντά ο κ. Τζανετάκος. «Το ότι εμείς δεν τις «ακούμε» είναι πρόβλημα που εμείς πρέπει να λύσουμε. Ο μνημειακός τους πλούτος, η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους (πολιτική και κοινωνική), η «κρυμμένη» τους αρχιτεκτονική, αλλά και το πώς δομούνται σήμερα ή τι αντίκτυπο έχουν στην καθημερινότητα του κατοίκου, είναι πράγματα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, να μελετήσει καλύτερα και ενδεχομένως να προβληματιστεί, ακόμη και αν πρόκειται για ξένο επισκέπτη».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v