7 λόφοι με απίστευτη θέα στην Αθήνα

Προτιμάς θέα Ακρόπολη ή θέα θάλασσα; Θες να δεις το λεκανοπέδιο από ψηλά; Επτά αθηναϊκοί λόφοι σε καλούν να τους ανέβεις – και να ανέβεις ψυχολογικά.

7 λόφοι με απίστευτη θέα στην Αθήνα

Από τη Φιλοθέη μέχρι την καρδιά της Αθήνας και από εκεί στον Βύρωνα οι λόφοι της Αθήνας στέκουν αγέρωχοι, πράσινοι και με χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για εξερεύνηση.

Είτε θες απλά να αράξεις σε ένα παγκάκι με περιπτερόμπυρα και υπέροχη θέα είτε να περπατήσεις ανάμεσα σε πεύκα και να γεμίσεις τα πνευμόνια σου οξυγόνο, σου έχουμε επτά αφ’ υψηλού επιλογές για να βάλεις στον χάρτη σου.

Λόφος Φιλοθέης

Βγες απ'το σπίτι επιτέλους!

Στα σύνορα Φιλοθέης, Γαλατσίου και Παλαιού Ψυχικού, ο λόφος της Φιλοθέης προσφέρει απλόχερα θέα σε όλο το λεκανοπέδιο, από την Πάρνηθα ως τον Πειραιά, ενώ εδώ θα βρεις και τα απομεινάρια του αρχαίου ναού του Ομβρίου Διός, δηλαδή του Δία της Βροχής, ο οποίος καλό θα ήταν να δεήσει ώστε να μην σε πιάσει καμιά μπόρα όταν ανέβεις. Έχει άπλετο χώρο για να κάνεις πικ νικ, ενώ τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για φυσική δραστηριότητα.  Και ένα μυστικό: αν πάρεις κάποιο από τα πλαϊνά μονοπάτια δίπλα από τον κεντρικό δρόμο, θα βρεις μία δεξαμενή που έχει πάνω της ένα πέτρινο έργο τέχνης σε μορφή σπείρας, έργο της καλλιτέχνιδος Μικαέλας Καραγιάννη το 2001. Η πρόσβαση στο λόφο γίνεται είτε από την οδό Καραϊσκάκη και Μπουμπουλίνας, είτε από την οδό Μάρκου Μπότσαρη.

Λόφος Φιλοπάππου

Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Λόφος των Μουσών, ενώ πήρε το νεότερο όνομα του από το Μνημείο που έστησαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Υπάτου Φιλοπάππου. Ο ιστορικός λόφος της πρωτεύουσας, έχει αρκετά μονοπάτια στα επτακόσια στρέμματα που εκτείνεται για να εξερευνήσεις ενώ είναι γεμάτος πεύκα και ξύλινα γεφυράκια. Προφανώς και προσφέρει υπέροχη κι ανεμπόδιστη θέα στον Παρθενώνα από αρκετά σημεία του, αλλά και προς τη θάλασσα στην περιοχή του Πειραιά. Εδώ θα ανακαλύψεις αρχαία και ιστορικά σημεία, όπως το Μνημείο του Φιλοπάππου, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Τα ξύλινα τραπέζια στις πλαγιές βορειοανατολικά του λόφου είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα.

Λόφος Αρδηττού

Ο λόφος που αγκαλιάζει το Καλλιμάρμαρο, έχει ύψος 235 μέτρα, είναι σκιερός και καταπράσινος, και απολαμβάνει αν όχι την καλύτερη ίσως θέα της πόλης (ο Λυκαβηττός παραμονεύει), τότε σίγουρα την πιο ασυνήθιστη. Το όνομά του το πήρε από τον Αρδήττη, μυθικό ήρωα που κατάφερε να συμφιλιώσει όλους τους κατοίκους της Αττικής μεταξύ τους, ενώ στους πρόποδες του λόφου έδιναν τον ετήσιο όρκο τους οι δικαστές της Αθήνας. Στην κορυφή του, στο σημείο με την πιο πανοραμική θέα, σώζονται τα ερείπια του ναού αφιερωμένου στη θεά Τύχη, που έχτισε ο Ηρώδης. Από εδώ πάνω βλέπεις ολόκληρο το Καλλιμάρμαρο, με τον Λυκαβηττό στη μια πλευρά, τον Υμηττό από την άλλη και ανάμεσά τους την όμορφη πόλη μας. Η είσοδος του Αρδηττού βρίσκεται εδώ, επί της οδού Αρχιμήδους στο Παγκράτι. 

@in2life_gr Ο λόφος με την ωραιότερη θέα στην Αθήνα... δεν είναι αυτός που νομίζεις #arditos #athens #fyp #greece #greektiktok #traveltiktok #greecetraveltips #athenshills ♬ Pretty Carolina - Jontha Links

Λόφος Λυκαβηττού

Ο αγαπημένος αθηναϊκός λόφος δεν είναι μόνο η περιοχή γύρω από το Θέατρο, το οποίο λειτούργησε μετά από μακρά σιωπή πέρσι. Ο Λυκαβηττός δικαίως μπορεί να καμαρώνει για το πλήθος χωμάτινων, πευκοσκέπαστων μονοπατιών, που το καθένα σου χαρίζει και άλλη μια θέα-έκπληξη της πόλης. Εδώ πάνω θα βρεις κόσμο και κοσμάκη – από ζευγαράκια που ρομαντζάρουν, μέχρι πιτσιρικάδες που παίζουν μουσικές από ηχεία, αλλά και ένα πανέμορφο καφέ, την Πράσινη Τέντα, η οποία αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας την δυνατότητα δίπλα στη φύση να απολαύσουν, εκλεκτό φαγητό, καφέ, ποτά και κοκτέιλ, ατενίζοντας πανοραμικά κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Άρειος Πάγος

Athènes 209, vue sur la ville et sur Λόφος Άρειος Πάγος l'Areopagus

O αρχαίος πέτρινος λόφος ύψους περίπου 115 μέτρων που νοητά εκτείνεται από την Ακρόπολη μέχρι τους λόφους Πνύκας και Αγοραίου Κολωνού γεμίζει κάθε βράδυ από κόσμο που απολαμβάνουν χάζι μετά μουσικής. Από εδώ θα απολαύσεις ολάκερη την κεντρική, βόρεια και ανατολική Αττική, οπότε ετοιμάσου για ένα φαντασμαγορικό θέαμα με φόντο την Ακρόπολη, το Αστεροσκοπείο, τον Λυκαβηττό και την Αρχαία Αγορά. Το όνομά του προέρχεται είτε από τον θεό Άρη, που κατά την ελληνική μυθολογία δικάστηκε εκεί από τους Θεούς του Ολύμπου για τον φόνο του γιου του Ποσειδώνα Αλιρρόθιου, είτε από τις «Αρές Ερινύες», που ήταν χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης. Σε κάθε περίπτωση, αν ανέβεις εδώ, μόνο τιμωρία δεν θα’ναι. Στη βόρεια πλαγιά του, υπάρχει νεκροταφείο με θολωτούς και λαξευμένους τάφους που ανάγεται στη μυκηναϊκή και γεωμετρική περίοδο.

Λόφος Κοπανά

Κοπανάς λεγόταν ο μικρός προσφυγικός συνοικισμός ανάμεσα στον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Όταν συστάθηκαν οι Δήμοι Βύρωνα και Υμηττού, η περιοχή του Κοπανά εντάχθηκε σε αυτούς, και το όνομα σήμερα επιβιώνει μόνο στον λόφο της, από τον οποίο φαίνονται η Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός, οι διάφοροι πύργοι του βορρά (της Μεσογείων, της Πανόρμου, της Κηφισίας), οι αψίδες του ΟΑΚΑ και οι κορυφογραμμές του Αιγάλεω. Εδώ θα βρεις πεζούλια για να αράξεις με μπύρες και την Αθήνα στα πόδια σου, και ένα χωμάτινο μονοπάτι που σκαρφαλώνει τον λόφο για ακόμα πιο… αφ’ υψηλού θέα.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Λόφος του Στρέφη

Οι λαμαρίνες έφυγαν, μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν για καιρό την είσοδο του αδρανούς εργοταξίου, και ο αγαπημένος λόφος των Εξαρχείων επέστρεψε: Τα χωμάτινα μονοπάτια του Στρέφη παραμένουν ίδια και αντίστοιχα τα πλακόστρωτα και τα πέτρινα σκαλάκια που ανηφορίζουν ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια για να σε φέρουν στα πλατώματα με τα λιθόχτιστα παγκάκια και την φαντασμαγορική θέα στον Λυκαβηττό. Για την ιστορία, ο λόφος επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λεγόταν Πινακωτά, ενώ το «Στρέφη» ήρθε στα τέλη του 19ου αιώνα, από το όνομα της οικογένειας που τον είχε στην ιδιοκτησία της από τα τέλη της οθωνικής περιόδου. Το 1914 ο λόφος απαλλοτριώθηκε από το δημόσιο και απέκτησε τα θρυλικά του πεύκα, και από το 1938 ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Περισσότερα για τον λόφο εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v