Στο Sweet Basil τρως με την Ακρόπολη πιάτο

Στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου Stanley στο Μεταξουργείο, ο σεφ Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος μεγαλουργεί υπογράφοντας ένα fusion μενού με ελληνικές πρώτες ύλες.

Στο Sweet Basil τρως με την Ακρόπολη πιάτο

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια είναι η Ακρόπολη εκεί, κι ακόμα μπορεί και μας εκπλήσσει –γιατί ακόμα δεν την έχουμε δει από όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες. Να, αυτή του Μεταξουργείου για παράδειγμα: Το Μεταξουργείο δεν πολυέχει ταράτσες, ούτε ιδιαιτέρως ψηλά κτίρια, και γι’ αυτό ανεβαίνοντας στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου The Stanley, όπου βρίσκεται το Sweet Basil, χρειάζεσαι λίγα λεπτά για να βρεις την ανάσα σου. Δεν είναι λαχάνιασμα, με το ασανσέρ ανέβηκες άλλωστε. Η φωτισμένη Ακρόπολη είναι.

Από τις μεγάλες τζαμαρίες και τα μπαλκόνια που αγκαλιάζουν περιμετρικά τον όροφο (και τα οποία θα τιμήσουμε δεόντως με το που πάρει να καλοκαιριάζει) η θέα είναι μαγική, και όχι μόνο λόγω της Ακρόπολης. Τα φώτα της πόλης, ο λόφος του Λυκαβηττού, η πλατεία Καραϊσκάκη που θα προσέξεις ίσως για πρώτη φορά πόσο ενδιαφέρουσα είναι, όλα φαίνονται από εδώ πάνω αλλιώτικα.

Η ατμόσφαιρα στο Sweet Basil έχει κάτι από New York, New York: Η μεγάλη μαρμάρινη μπάρα με τον εντυπωσιακό φωτισμό της, το ξύλινο ντεκ, τα τραπέζια που φωτίζονται από πορτατίφ, οι στιλάτοι καναπέδες, τα υπερυψωμένα επίπεδα, και βέβαια οι προαναφερθείσες τζαμαρίες που κάνουν δυσδιάκριτα τα όρια εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, φτιάχνουν σκηνικό διακριτικής, cozy πολυτέλειας. Βοηθά σε αυτό και το άψογο σέρβις, ισορροπημένα φιλικό και φροντιστικό χωρίς ποτέ να γίνεται επιτηδευμένο.

Το αριστουργηματικό μενού που υπογράφει ο σεφ Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος είναι, όπως το περιγράφει ο ίδιος, «διεθνές fusion με ελληνικά υλικά» και το αποτέλεσμα μοιάζει ταυτόχρονα οικείο και αναπάντεχο. Πρωτότυπες ιδέες, μεράκι στην εκτέλεση και προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια είναι τα δυνατά χαρτιά του, ενισχυμένα από μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα διατροφική οπτική. Με παράλληλες σπουδές στη διατροφολογία, ο σεφ αποφεύγει όπως λέει βούτυρα και κρέμες γάλακτος –χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει πως από τα πιάτα του μοιάζει να λείπει κάτι· τουναντίον. Αν δεν σου το λέγαμε δεν θα το καταλάβαινες, βάζουμε και στοίχημα.

Το ξεκίνημα έχει ένα καλαθάκι με απίθανα, ζεστά ψωμάκια που φτιάχνονται επιτόπου (πολύσπορο, κουλούρι, pain au lait και ψωμί με κονφί ντοματίνι) και μία γενναιόδωρη τριλογία ντιπ: Χούμους από κόκκινο φασόλι με λάδι βανίλιας, γιαούρτι μυρωδικών με λάδι μαϊντανού και το δικό μας αγαπημένο τζατζίκι με αβοκάντο και λάδι βασιλικού.

Συνέχεια με τα τραγανά chicharon (9€) μπουκίτσες από χοιρινή κοιλιά με αλάτι σκόρδου και μοσχολέμονο και τα μίνι σουβλάκια Aji Panka (16€) από flank steak και περουβιανή πιπεριά. Τα ρολάκια πάπιας (8€) με κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, μανιτάρι και χειροποίητη μαγιονέζα koi su, η οποία επίσης φτιάχνεται εδώ («σύντομα ελπίζω πως θα φτιάχνουμε και το φύλλο των spring rolls» μας λέει ο σεφ) θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για κορυφή των ορεκτικών, ο ανταγωνισμός όμως σοβαρεύει όταν εμφανίζονται στο τραπέζι τα Milwaukee (16€) τηγανιτά ρολάκια σούσι με φιλέτο μοσχαριού, κόλιανδρο, μαγιονέζα κίμτσι, πίκλες από χαλαπένιο και ντιπ τυριού. Είναι συγκλονιστικά, και όχι απλώς επειδή κανείς μας δεν έχει ξαναφάει σούσι με κρέας. Πλάι τους, τα πιο παραδοσιακά ρολάκια Crispy Shrimp (15€) με τραγανή γαρίδα και σπαράγγια μοιάζουν με δεύτερο όνομα στη μαρκίζα, κι ας είναι κι αυτά εξίσου καλοφτιαγμένα.

Ωραίοι ήταν επίσης οι λουκουμάδες κολοκυθιού (8€) με πέρλες από λεμόνι, σερβιρισμένοι πάνω σε γιαούρτι μυρωδικών, τους έκλεψε όμως την παράσταση ένα από τα δύο αγαπημένα μας πιάτα της βραδιάς –και γκραν σουξέ του μενού– τα καλαμαράκια (15€) με σάλτσα λαδοκοτόζουμο, τηγανισμένα σε πολέντα και σιμιγδάλι και σερβιρισμένα επάνω σε ένα εκπληκτικό γκουακαμόλε. Ενδιαφέρον και το σαγανάκι γραβιέρα (9€) παναρισμένο σε corn flakes και σερβιρισμένο με μαρμελάδα ντομάτα-θυμάρι και χαβιάρι από φέτα.

Το μενού αλλάζει μία φορά τον χρόνο, δύο όμως πιάτα παραμένουν σταθερές αξίες: Αφενός τα καλαμαράκια, και αφετέρου αυτό που ανακηρύξαμε παμψηφεί το δεύτερο καλύτερο πιάτο της βραδιάς μας: Το συγκλονιστικό ριζότο σπανακόπιτα (16€) που σερβίρεται με νιφάδες από φύλλο κρούστας και πέρλες φέτας, και είναι ταυτόχρονα ριζότο και σπανακόπιτα, αναδίδοντας αρώματα από εκείνα που έκαναν τον στριμμένο κριτικό γεύσης στο τέλος του Ρατατούη να δακρύσει.

Όλα αυτά τα ωραία συνοδεύονται από μια ενδιαφέρουσα ποικιλία κρασιών του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, από την οποία δοκιμάσαμε και προτείνουμε δύο ροζέ, το Whispering Angel από το Chateau d’ Esclans στην Προβηγκία, και το A.Muse από το Κτήμα Μουσών στην Εύβοια. Οι τιμές για τα μπουκάλια ξεκινούν από τα 30€, ενώ κάποιες επιλογές υπάρχουν και σε ποτήρι (από 8€).

Το κλείσιμο, όπως πιθανότατα μαντεύεις, ήταν εξίσου ονειρικό, με δύο γλυκά βασισμένα στη λευκή σοκολάτα: Τη Ναμελάκα (10€) με crumble από ελληνικό καφέ και κονφί μήλο, και το ψημένο στον φούρνο cheesecake (10€) με σάλτσα άγριων βατόμουρων, μια νέοϋρκέζικη συνταγή που δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

@in2life_gr Το Sweet Basil στο Μεταξουργείο θα φας συγκλονιστικά με απίθανη θέα #stanleyhotel #εστιατορια_αθηνα #εστιατοριο #τιτρωμε #sweetbasil #μπεςφοργιουγαμω #αθηνα🏛greece #in2life #ελληνικοτικτοκ #φαγητο ♬ Rock and Roll Session - Canal Records JP
 

Sweet Basil Rooftop Hotel
The Stanley Hotel Athens
Οδυσσέως 1, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 9900900

Website | Κρατήσεις εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v