Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο στην Ελλάδα φέρνει μια πλούσια ποικιλία από θρεπτικά φρούτα και λαχανικά που ωφελούν σημαντικά την υγεία σου.

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο έφτασε και φέρνει ένα σωρό φρούτα και λαχανικά που είναι αυτήν την περίοδο στην εποχή τους, προσφέροντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών και ωφελώντας σημαντικά την υγεία μας.

Ποια είναι;

Κολοκύθα

Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, C, Ε , σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε χαλκό, σε φώσφορο και σε φυτικές ίνες.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες Κ, C, Α, Β-6 , σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο.

Πράσα

Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες.

Σπανάκι

Περιέχει σίδηρο, βιταμίνες Α, C, και Κ, και είναι γνωστό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υγεία των ματιών.

Κουνουπίδι

Πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, βοηθά στην πέψη και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παντζάρια

Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, και βιταμίνη C, και είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ακτινίδια

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη.

Μήλα

Τα τραγανά μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες.

Ρόδι

Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C ,Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Αχλάδια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ενώ βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση της ενέργειας.

Κυδώνια

Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε φυτικές ίνες, τα κυδώνια ενισχύουν την πέψη και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία.

Σταφύλια

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, και βιταμίνες K και C, τα σταφύλια βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v