Το ήξερες ότι έχουμε στην Αττική παραλία που λέγεται Χρυσό Φεγγάρι;

Η παραλία δίπλα στην Κουτάλα του Μικρολίμανου έχει διάφανα, αιγαιοπελαγίτικα νερά και αφράτη άμμο. Και είναι τόσο ωραία όσο το όνομά της.

Το ήξερες ότι έχουμε στην Αττική παραλία που λέγεται Χρυσό Φεγγάρι;

Στους χάρτες, η Κουτάλα του Μικρολίμανου είναι χερσόνησος. Στην πράξη, η θάλασσα σκεπάζει σχεδόν πάντα το στενότερο σημείο της, εκείνο που ενώνεται με τη στεριά, κάνοντάς την νησάκι. Δεξιά κι αριστερά από το νησάκι, απλώνονται δύο αμμουδερές παραλίες, η μία οργανωμένη κι η άλλη όχι. Βάλαμε στον τίτλο το όνομα της ελεύθερης γιατί είναι ωραιότερο, θα σου πούμε όμως τα πάντα και για τις δύο και θα μας συγχωρέσεις το clickbait.

Πάμε για βουτιές στο Φεγγάρι (το Χρυσό)

Το Χρυσό Φεγγάρι βρίσκεται στο Μικρολίμανο της Κερατέας, κλικ για χάρτη εδώ. Είναι μια παραλία με άμμο ανακατεμένη με ψιλό βοτσαλάκι –κανόνας στις παραλίες της Αττικής, σκέτη άμμο δεν έχει πουθενά– που βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου, εξ ου και το συνηθισμένο στις παραλίες του Σαρωνικού μάτι θα διαπιστώσει αμέσως διαφορά στο χρώμα και τη διαύγεια. Η στεριά που βλέπεις στον ορίζοντα, αν αναρωτιέσαι, είναι η Μακρόνησος. Η παραλία είναι απολύτως ανοργάνωτη, έχει όμως κάποια σκίαστρα τοποθετημένα από τον δήμο στο πίσω μέρος της. Κοιτάζει ανατολικά, πράγμα που σημαίνει πως έχει φυσική σκιά το απόγευμα, και είναι μικρή σε έκταση, οπότε τα Σαββατοκύριακα γεμίζει γρήγορα –αλλά εξίσου γρήγορα αδειάζει, καθότι αυτοί που συμπαθούμε την απογευματινή σκιά στις παραλίες είμαστε εντυπωσιακά λίγοι.

Αν πάλι προτιμάς οργάνωση…

Εκεί που τελειώνει το Χρυσό Φεγγάρι, στα αριστερά όπως κοιτάς την θάλασσα, ξεκινά ένα σύντομο μονοπάτι 50 μέτρων, που θα σε φέρει στη διπλανή παραλία, το Πανόραμα Μικρολίμανου, που το βρίσκεις στους χάρτες εδώ (έχει εύκολη πρόσβαση και από τον δρόμο, που λέγεται Λεωφόρος Περιγιάλι, αν δεν θέλεις να περπατήσεις το μονοπάτι). Ένα συμπαθέστατο μπητσόμπαρο, το Macrame, παίζει ωραίες τσιλαριστές μουσικές που ανεβάζουν ρυθμούς και ένταση όσο παίρνει να βραδιάζει, και σερβίρει καλό καφεδάκι (στα 4€ ο freddo espresso) και παγωμένες μπύρες (επίσης από 4€) σε τραπεζάκια που απλώνονται στο ξύλινο ντεκ του, και στις ξαπλώστρες μπροστά του. Η υπόλοιπη παραλία είναι ελεύθερη, με άφθονο χώρο να απλώσεις ψάθες και πετσέτες αν προτιμάς, κι έχει επίσης τα γνωστά από το Χρυσό Φεγγάρι σκίαστρα στην άκρη και προς τα πίσω, πλάι στα βραχάκια της.

Τα νερά είναι κι εδώ κρυστάλλινα, στη μία πλευρά της παραλίας (εκείνη με τις ξαπλώστρες) επικρατεί στο μιξ του αμμοβότσαλου η άμμος, στην άλλη το βοτσαλάκι, που όμως είναι ψιλό και δεν θα σε δυσκολέψει στο μπες βγες. Ο λίγο βραχώδης βυθός ίσως το κάνει στα πρώτα μέτρα όπως μπαίνεις στο νερό, δεν είναι όμως γλιστερός, και μετά τα πρώτα τρία-τέσσερα βήματα αυτό που πατάς είναι ατόφια, αφράτη άμμος.

Το δυνατό χαρτί και των δύο παραλιών, εκτός από τα φανταστικά νερά τους, είναι η τέλεια θέα στην δεύτερη χερσόνησο της περιοχής, την οποία στολίζει το απολύτως κυκλαδίτικο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, δίνοντας έξτρα εσάνς διακοπών στο όλο τοπίο.

@in2life_gr Το ήξερες ότι έχουμε στην Αττική παρλία που λέγεται Χρυσό Φεγγάρι; #παραλία #καλοκαιριστηναθηνα #μυστικα #κερατεα #μικρολιμανο #παραλιες #in2life #ελληνικοτικτοκ #καλοκαιρι2024 #μπεςφοργιουγαμω #παραλια ♬ Νίνα Μαζάνη . Στη θάλασσα - Nina Mazani

Πού τρώμε εδώ;

Στην ακριβώς δίπλα παραλία που δεν φαίνεται από το Πανόραμα επειδή την κρύβουν τα βράχια, αλλά απέχει μόλις 5-6 λεπτά με τα πόδια και λέγεται Αγία Μαρίνα, θα βρεις ένα ταβερνάκι φανταστικό, την Ντελένια, που απλώνει τραπέζια πλάι στην θάλασσα, και σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε ό,τι εκδοχή τραβά η ψυχούλα σου, πειραγμένη και μη. Από την πρώτη, εμείς ενθουσιαστήκαμε με την σαλάτα με γαρίδες, αβοκάντο και μαυρομάτικα, ενώ από τη δεύτερη ξεχωρίσαμε τα άψογα τηγανισμένα καλαμαράκια και τη βελούδινη ταραμοσαλάτα. Θα βρεις επίσης κριθαρότο καραβίδας με μπισκ φρέσκιας ντομάτας και βασιλικό, γαριδάκι Συμιακό, θράψαλο γεμιστό με μπουγιουρντί φέτας και σουπιά τηγανιτή με φρέσκο κρεμμύδι, άνιθο και λαδολέμονο. Με το απαραίτητο ουζάκι, και γλυκάκι κερασμένο στο τέλος, θα υπολογίσεις γύρω στα 25-30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v