Πώς θα καταλάβεις αν το ψάρι είναι φρέσκο

Έχεις αμφιβολίες για τη φρεσκάδα του ψαριού; Δες ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις τη… νεκροψία.

Πώς θα καταλάβεις αν το ψάρι είναι φρέσκο

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι; Ποια «σημάδια» το μαρτυρούν; Όσα πρέπει να ξέρεις για να καταλάβεις αν έχεις να κάνεις με (σχετικά) φρέσκο πράγμα ή μπαγιάτικο.

Να σε μυρίσω θέλω

Φρέσκο: Θα πρέπει να έχει μια καθαρή, ευχάριστη μυρωδιά που θυμίζει θάλασσα.

Μπαγιάτικο: Αν έχει έντονη, δυσάρεστη ή αμμωνιακή μυρωδιά.

Για κοίτα με στα μάτια

Φρέσκο: Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά και ελαφρώς διογκωμένα.

Μπαγιάτικο: Τα μάτια είναι θολά, βυθισμένα ή έχουν γκριζωπή απόχρωση.

Από βράγχια τι λέει;

Φρέσκο: Τα βράγχια πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα.

Μπαγιάτικο: Αν τα βράγχια είναι καφέ, γκρι ή στεγνά, το ψάρι δεν είναι φρέσκο.

Όσο δέρμα και αν πετάξεις

Φρέσκο: Το δέρμα πρέπει να είναι λαμπερό και τα λέπια να είναι σφιχτά κολλημένα στο σώμα του ψαριού.

Μπαγιάτικο: Το δέρμα είναι θαμπό ή τα λέπια ξεκολλάνε εύκολα.

Κρέας

Φρέσκο: Το κρέας είναι σφιχτό και ελαστικό, και επανέρχεται στην αρχική του θέση όταν το πιέζεις ελαφρά με το δάχτυλό σου.

Μπαγιάτικο: Κρέας μαλακό, κολλώδες που δεν επανέρχεται όταν το πιέζεις.

Face control

Φρέσκο: Το ψάρι θα πρέπει να δείχνει ζωντανό και φρέσκο, χωρίς σημάδια αποσύνθεσης ή αποχρωματισμού.

Μπαγιάτικο: Το ακριβώς αντίθετο από το παραπάνω.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v