Πώς θα καταλάβεις αν το ψάρι είναι φρέσκο
Έχεις αμφιβολίες για τη φρεσκάδα του ψαριού; Δες ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις τη… νεκροψία.
Έχεις αμφιβολίες για τη φρεσκάδα του ψαριού; Δες ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις τη… νεκροψία.
Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι; Ποια «σημάδια» το μαρτυρούν; Όσα πρέπει να ξέρεις για να καταλάβεις αν έχεις να κάνεις με (σχετικά) φρέσκο πράγμα ή μπαγιάτικο.
Να σε μυρίσω θέλω
Φρέσκο: Θα πρέπει να έχει μια καθαρή, ευχάριστη μυρωδιά που θυμίζει θάλασσα.
Μπαγιάτικο: Αν έχει έντονη, δυσάρεστη ή αμμωνιακή μυρωδιά.
Για κοίτα με στα μάτια
Φρέσκο: Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά και ελαφρώς διογκωμένα.
Μπαγιάτικο: Τα μάτια είναι θολά, βυθισμένα ή έχουν γκριζωπή απόχρωση.
Από βράγχια τι λέει;
Φρέσκο: Τα βράγχια πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα.
Μπαγιάτικο: Αν τα βράγχια είναι καφέ, γκρι ή στεγνά, το ψάρι δεν είναι φρέσκο.
Όσο δέρμα και αν πετάξεις
Φρέσκο: Το δέρμα πρέπει να είναι λαμπερό και τα λέπια να είναι σφιχτά κολλημένα στο σώμα του ψαριού.
Μπαγιάτικο: Το δέρμα είναι θαμπό ή τα λέπια ξεκολλάνε εύκολα.
Κρέας
Φρέσκο: Το κρέας είναι σφιχτό και ελαστικό, και επανέρχεται στην αρχική του θέση όταν το πιέζεις ελαφρά με το δάχτυλό σου.
Μπαγιάτικο: Κρέας μαλακό, κολλώδες που δεν επανέρχεται όταν το πιέζεις.
Face control
Φρέσκο: Το ψάρι θα πρέπει να δείχνει ζωντανό και φρέσκο, χωρίς σημάδια αποσύνθεσης ή αποχρωματισμού.
Μπαγιάτικο: Το ακριβώς αντίθετο από το παραπάνω.