Συνταγές για να δεις τα γεμιστά αλλιώς

Αν έχεις βαρεθεί να τσακώνεσαι για το αν είναι καλύτερα τα γεμιστά με κιμά ή τα ορφανά γιατί τρως όλο τα ίδια και τα ίδια, τότε καλώς μας ήρθες.

Συνταγές για να δεις τα γεμιστά αλλιώς

Τα γεμιστά πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να σκαρφαλώνουν στην κορυφή της λίστας των πιο αγαπημένων μαμαδίσιων ελληνικών φαγητών και πώς να γίνει διαφορετικά αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη σπουδαία γαστρονομική παράδοση της χώρας. Παρόλα αυτά επειδή κάθε μέρα πιπεριές ορφανές ή ντομάτες γεμιστές με κιμά τις βαριέται κι ο Τσελεμεντές, κάναμε μια διαδικτυακή ψακτική συγκεντρώνοντας συνταγές για να δεις τα γεμιστά αλλιώς και να μην αφήσεις δαχτυλάκι άγλειφο.

Κολοκυθανθοί γεμιστοί με ξινόχοντρο, τυρί και αρωματικά

Υλικά: 20 φρέσκους κολοκυθανθούς, 100 γρ. ξινόχοντρο, σπασμένο, 200 γρ. νερό, 100 γρ. μανούρι ή ξινομυζήθρα, 1 αυγό χτυπημένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, 1 μικρό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη γέμιση)

Για το κουρκούτι: 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 4 κ.σ. ριζάλευρο ή κορν φλάουρ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. αλάτι, περίπου 120 ml ανθρακούχο νερό, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση: Πλένουμε προσεκτικά τους κολοκυθανθούς και αφαιρούμε τον εσωτερικό στήμονα. Τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε πετσέτα. Βράζουμε τον ξινόχοντρο στο νερό μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, το αυγό, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με πολλή προσοχή τους ανθούς και διπλώνουμε τις άκρες τους για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση. Τους τοποθετούμε στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και προσθέτουμε όσο ανθρακούχο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί ένας χυλός. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει. Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Βουτάμε τους γεμιστούς κολοκυθανθούς στο παγωμένο κουρκούτι και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Συνταγή εδώ

Αλλιώτικα ψευτο-γεμιστά

Υλικά: 1 κούπα. ρύζι καρολίνα ή γλασέ, 1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη, 1 κολοκύθι ψιλοκομμένο, 1 πατάτα τριμμένη, 2 πιπεριές κόκκινη + πράσινη ψιλοκομμένες, 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κούπα νερό, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 μάτσο μαϊντανό και δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Σοτάρουμε στο λάδι για λίγα λεπτά, αρχικά το κρεμμύδι με το σκόρδο. Και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, μελιτζάνα, καρότο, πατάτα, κολοκύθι, πιπεριές. Στο τέλος ρίχνουμε και το ρύζι. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το νερό και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά.

 Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σε λαδωμένο πυρέξ στρώνουμε μια σειρά φέτες ντομάτας, ρίχνουμε πάνω τους λίγη ζάχαρη και φύλλα δυόσμου. Ρίχνουμε πάνω τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Επάνω από τη γέμιση βάζουμε άλλη μια στρώση φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε λίγο από την άκρη και να δούμε αν έχει ψηθεί.

Συνταγή εδώ

Σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες με σταφίδες, κουκουνάρια και γαλέτα

Υλικά: 8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, 5 κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ, 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 500 γρ. φρυγανιά, τριμμένη, 150 γρ. σταφίδες μαύρες, 150 γρ. κουκουνάρια, 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 80 ml χυμός λεμονιού ,150 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Για τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες ξεκινάμε με το να πλύνουμε και να σκουπίσουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε καπάκια από την πλευρά που είναι το κοτσάνι της μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Χοντροκόβουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα 2/3. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε 100 ml νερό στον πάτο του ταψιού. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.  Σερβίρουμε τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες χλιαρές.

Συνταγή εδώ

Γεμιστές πιπεριές με κινόα

Yλικά: 8 πιπεριές τρίχρωμες, 4 πατάτες, 100ml ζωμός λαχανικών ή νερό

Για τη γέμιση: 250 γρ. κινόα, 150γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 150γρ καλαμπόκι βρασμένο, 150 γρ. καρότο τριμμένο, 100 γρ. μανιτάρια φρέσκα μικρά, 100ml ελαιόλαδο, 100ml λευκό κρασί,200ml χυμό τομάτας, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, 20 γρ. αλάτι, 5 γρ. πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την γέμιση αφότου πρώτα σοτάρουμε για περίπου 3 με 4 λεπτά τα μανιτάρια,το κρεμμύδι και την κινόα σβήνοντας με το κρασί και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.Έπειτα κόβουμε το πάνω μέρος της πιπεριας αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές στο ταψί.

Κόβουμε τις 4 πατάτες κυδωνάτες και τις βαζουμε στο ταψί. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα 3/4 για να μη βγει έξω στο ψήσιμο. Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας και προσθέτουμε 100ml ζωμό λαχανικών ή νερό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Πριν το βάλουμε στο φούρνο αλατοπιπερώνουμε,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 O C στον αέρα για 65 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα τα γεμιστά μας.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε!                  

Συνταγή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v