Τέλειες συνταγές για σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Θες να φας λαχταριστό παγωτό αλλά δεν έχεις παγωτομηχανή; Μην απελπίζεσαι, εδώ είμαστε εμείς και φέρνουμε τρεις συνταγές για να δροσιστείς.

Τέλειες συνταγές για σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Ο καύσωνας δεν λέει να σταματήσει κι εμείς προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο. Ένας καλός τρόπος είναι το παγωτό στο σπίτι, το οποίο για να σε προλάβουμε δεν προϋποθέτει να έχεις παγωτομηχανή.

Δες παρακάτω τρεις συνταγές για να το φτιάξεις εύκολα και να δροσιστείς όπως σου αξίζει.

Μαστιχωτό παγωτό (Dondurma)

Υλικά: 1,5 λίτρο γάλα πλήρες, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 ½ κ.γ. σαλέπι, σε σκόνη, ½ κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα: χωνάκια παγωτού, φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα σύρμα χειρός για να μην κολλήσει το γάλα μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σαλέπι, τη μαστίχα και την κρέμα γάλακτος.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμα 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να δέσει και να χυλώσει ελαφρώς το μείγμα.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 28x36 εκ. και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από την κατάψυξη, ανακατεύουμε με την κουτάλα καλά όλο το μείγμα προσέχοντας πολύ τα τοιχώματα για να μην κολλάει το μείγμα και μεταφέρουμε ξανά στην κατάψυξη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμη 3-4 φορές μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό παγωτό.

Σερβίρουμε σε χωνάκια και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Συνταγή από εδώ. 

Σορμπέ λεμόνι

Υλικά: 230 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 250 ml νερό, 130 ml χυμό λεμόνι

Για το σερβίρισμα: Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση τα βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Αδειάζουμε στο πολυκοπτικό το χυμό λεμόνι, το σιρόπι που φτιάξαμε και πολτοποιούμε πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.

Βάζουμε το μείγμα ξανά στο πολυκοπτικό και το ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το ξαναβάζουμε μετά στην κατάψυξη για άλλες 6 ώρες.

Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού.

Συνταγή από εδώ.

Παγωτό καραμέλα

Υλικά: 600 ml (3 κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα, από το ψυγείο,  220 γρ. (1 κούπα + 1 κουτ. σούπας) ζαχαρούχο γάλα, 60 γρ. (4 κουτ. σούπας) έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (το βρίσκουμε μαζί με τα απλά ζαχαρούχα σε όλα τα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε ρωσικά παντοπωλεία) - το βάζουμε σε μπρίκι και το βυθίζουμε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, ώστε να ζεσταθεί και να γίνει πιο ρευστό

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα, μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα σαν γιαούρτι.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε δοχείο με καπάκι (ή το καλύπτουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη) και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή ιδανικά, για όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει.

Βγάζουμε το δοχείο από την κατάψυξη περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Βυθίζουμε σε ζεστό νερό την ειδική κουτάλα παγωτού (σκουπ) και μοιράζουμε μπάλες από το παγωτό σε μπολ ή βαθιά ποτήρια.

Περιχύνουμε κάθε μερίδα με το ρευστό καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v