Πόσες θερμίδες έχουν το παγωτό, το gelato, το σορμπέ και τα άλλα παγωμένα εδέσματα;

Τα βάζουμε κάτω και υπολογίζουμε πόσες θερμίδες μας «φορτώνουν» τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά και… παγωμένα επιδόρπια.

Πόσες θερμίδες έχουν το παγωτό, το gelato, το σορμπέ και τα άλλα παγωμένα εδέσματα;

Καλοκαιράκι χωρίς παγωτό δε νοείται, όμως καλό είναι να έχουμε και μια γενική εικόνα του πόσο μας επιβαρύνει σε θερμίδες το κάθε είδος, γιατί ένα κορμί το έχουμε, τι να λέμε τώρα.

Σε γενικές γραμμές, το παγωτό και τα είδη του είναι γλυκά, επομένως δεν είναι για χόρταση. Είναι όμως και μια απόλαυση που μας αξίζει, και μπορεί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιό μας, αρκεί να έχουμε υπολογίσει εξ’ αρχής τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα.

Δες παρακάτω πόσες θερμίδες αποδίδουν τα πιο δημοφιλή είδη παγωμένων εδεσμάτων και κάνε τα κουμάντα σου.

Παγωτό

Ένα παγωτό με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέμα έχει περισσότερες θερμίδες λόγω των λιπαρών, ενώ τις θερμίδες αυξάνουν και τα κομματάκια σοκολάτας, οι ξηροί καρποί και τα σιρόπια. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια παγωτό βανίλια έχουν 170-200 θερμίδες, το παγωτό σοκολάτα 210-250 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα παγωτό φράουλα έχει περίπου 160-190 θερμίδες. Το παγωτό καραμέλα με κομμάτια σοκολάτας έχει 220-350 θερμίδες, ενώ ένα παγωτό με ξηρούς καρπούς 200-300 θερμίδες.

Gelato

Το gelato έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το παραδοσιακό παγωτό, αλλά οι ακριβείς αριθμοί μπορούν να ποικίλουν και εξαρτώνται από την εκάστοτε γεύση, αλλά και τα «εξτραδάκια» (σιρόπια, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότα κ.α.). Σε γενικές γραμμές, 100 γραμμάρια gelato βανίλια έχουν 160-180 θερμίδες, ενώ το gelato φιστίκι έχει περί τις 200-250 θερμίδες. Η καραμέλα έχει 180-230 θερμίδες, ενώ το cookies and cream 180-220 θερμίδες.

Σορμπέ

Παρασκευάζεται κυρίως από νερό, ζάχαρη και φρούτα, και δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέμα, κάτι που το κάνει γενικά χαμηλότερο σε λιπαρά σε σύγκριση με το παγωτό. Έτσι ένα σορμπέ λεμόνι μπορεί να έχει 110-130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ένα σορμπέ φράουλα 120-150 θερμίδες και ένα σορμπέ μάνγκο 130-150 θερμίδες.

Γρανίτα

Επειδή δεν περιέχει κρέμα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, η γρανίτα είναι γενικά χαμηλότερη σε θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παγωμένα γλυκά του καλοκαιριού. Η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης όμως μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια γρανίτας λεμόνι έχουν 70-90 θερμίδες, ενώ η γρανίτα φράουλα έχει 80-100 θερμίδες και η γρανίτα μάνγκο 90-110 θερμίδες.

Frozen Yogurt

Το frozen yogurt συνήθως έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σύγκριση με το παραδοσιακό παγωτό ή το gelato. Και εδώ όμως, οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με τη συνταγή και τα συστατικά. Ενδεικτικά, η φυσική γεύση έχει 120-160 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η βανίλια 110-150 θερμίδες και τα  Cookies & Cream 150-200 θερμίδες. Σημείωσε πως οι θερμίδες αυξάνονται κατακόρυφα όσο προσθέτεις διάφορα toppings, σιρόπια, ξηρούς καρπούς κ.α.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v