10 λόγοι που το Ναύπλιο είναι ο βασιλιάς των Σαββατοκύριακων

Ο δεκάλογος του καλού Ναυπλιώτη περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον λατρεμένο προορισμό που βγάζει νοκ άουτ κάθε επίδοξο ανταγωνιστή για τα ΣΚ μας.

10 λόγοι που το Ναύπλιο είναι ο βασιλιάς των Σαββατοκύριακων

Το Ναύπλιο, πέρα από παντός καιρού, είναι κι η πλέον δημοφιλής απάντηση στην ερώτηση: «πού θα πάμε για Σαββατοκύριακο;». Σαν βρεθείς στην ομορφότερη πόλη της Αργολίδας είναι βέβαιο ότι θα καταλάβεις γιατί το Ναύπλιο –σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα- θεωρείται δικαίως ο βασιλιάς των πρωτευουσιάνικων Σαββατοκύριακων. Εμείς ωστόσο θα σ’ το κάνουμε ακόμα πιο λιανά παραθέτοντας όχι έναν, ούτε δύο μα δέκα συνολικά λόγους για τους οποίους αγαπάμε τα ΣΚ του Ναυπλίου.

Σαν την πλατεία Συντάγματος δεν έχει

Η πλατεία Συντάγματος με την ανοιχτωσιά της είναι ξεκάθαρα η απαρχή της παλιάς πόλης, και το ναυπλιώτικο σποτ που συγκεντρώνει γύρω του τα περισσότερα αξιοθέατα. Κράτα sightseeing σημειώσεις λοιπόν και μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την Βουλή που στεγαζόταν εδώ όταν το Ναύπλιο ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και, λίγο πιο μακριά, τον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Γεωργίου.

Παλαμήδι

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα ολόκληρης της Ελλάδας, το Παλαμήδι προσφέρει φαντασμαγορική θέα στην πόλη από τις πολεμίστρες του, υπέροχες διαδρομές στο εσωτερικό του και απανωτές ανατριχίλες στην τρύπα-φυλακή του Κολοκοτρώνη, που δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς.

Τα σκαλιά του Παλαμηδίου ήταν, λέει, χίλια, μέχρι που το άλογο του Κολοκοτρώνη έσπασε το τελευταίο και έμειναν 999. Αυτό σύμφωνα με τον θρύλο, γιατί στην πραγματικότητα είναι 857, που και πάλι λίγα δεν τα λες. Οι πιο fit εξ ημών θα αποδεχτούν την πρόκληση και θα δοκιμάσουν να τα ανέβουν, για τους υπόλοιπους που τρομάζουν και μόνο στη σκέψη, υπάρχει κανονικότατος δρόμος που θα φέρει εκείνους και το αυτοκίνητό τους στην είσοδο του κάστρου.

Η Αρβανιτιά και τα παραλιακά της πέριξ

Βγαλμένη από τα ειδυλλιακά σου όνειρα η Αρβανιτιά πέρα από τα βαθυγάλανα νερά και τα μακροβούτια θα σου αποκαλύψει και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που θα δεις στο Ναύπλιο αν μείνεις μέχρι αργά. Από κοντά κι η Καραθώνα με την ατέλειωτη αμμουδιά και τα διάφανα νερά. Στα πέριξ  θα συναντήσεις μια ωραιότατη διαδρομή μες στα φοινικόδεντρα και μπόλικες σκιές για να παρκάρεις την κορμάρα σου ή το αυτοκίνητό σου.

Η Ακροναυπλία

Ήταν η Ακρόπολη των αρχαίων χρόνων, στην οποία Βενετοί και Φράγκοι προσέθεσαν τείχη, φρούρια και κανόνια. Πλέον φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις ωραιότερες βόλτες του Ναυπλίου, αφού οι ανηφοριές της αποκαλύπτουν πίσω από κάθε στροφή άλλη μια υπέροχη θέα στην πόλη-στη θάλασσα-στην πόλη και πάει λέγοντας.

Το Μπούρτζι

H απάντηση στο Where’s Bourtzi είναι φυσικά «εδώ στο Ναύπλιο», αποτελώντας με διαφορά το πιο φημισμένο αξιοθέατο της περιοχής. Το έχτισαν οι Βενετοί, το 1473, και το έλεγαν Castello dello Soglio, δηλαδή Κάστρο του Θρόνου. «Μπούρτζι» το είπαν οι Οθωμανοί που ήρθαν αργότερα, φρούριο δηλαδή, και το όνομα του έμεινε.

Κατά την Τουρκοκρατία, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των δήμιων της πόλης, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχει φιλοξενήσει ξενοδοχείο και εστιατόριο. Σήμερα, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και είναι προσβάσιμο με μικρά καραβάκια από το λιμάνι του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής κληρονομιάς και της γραφικότητας του Ναυπλίου κι αν δεν αποτελέσει φόντο των φωτογραφιών που θα βγάλεις εκεί, μάλλον δεν έχεις ινσταγκραμική ψυχούλα.

Στου Ναυπλίου τα στενοσόκακα σε ζητώ

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι ένα πραγματικό κόσμημα, με πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια και ανθισμένες βουκαμβίλιες. Ένας περίπατος σε αυτά τα σοκάκια αρκεί για να γεμίσει τη μνήμη του κινητού σου με πλήθος φωτογραφιών.

Στα ράφια του Αποσπερίτη θα βρεις τη βιβλιόφιλη ευτυχία

Σπάνια συναντάς ένα τόσο όμορφο βιβλιοπωλείο σε έναν τόσο δημοφιλή προορισμό. Κι όμως ο Αποσπερίτης στέκει αγέρωχος και χαρίζει πολλές βιβλιόφιλες αφορμές σε όσους επισκέπτονται το Ναύπλιο προκειμένου να κάνουν μια βόλτα από τα μέρη του. Στα ράφια του θα βρει διαλεχτές κυκλοφορίες –τόσο πρόσφατες όσο και παλαιότερες- που θα σου κρατήσουν συντροφιά το Σαββατοκύριακο.

Σκαρπέτα για δροσερές all day αποδράσεις

Κάτω από τα επιβλητικά τείχη της Ακροναυπλίας, και ακριβώς μπροστά από τα πρώτα κτίρια της Παλιάς πόλης ξεχωρίζει η Πύλη της Ξηράς – η οποία χτίστηκε το 1687 από τους Βενετούς κι έζησε ιστορικές στιγμές το 1833 όταν εκεί παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης στο 18χρονο τότε Βασιλιά Όθωνα. Εδώ και λίγο καιρό εκεί χτυπά η καρδιά της καταπράσινης και πάντα δροσερής Σκαρπέτας (στην καρδιά του πάρκου Σταϊκοπούλου) ενός νεοτραντίσιοναλ καφενέ βγαλμένου από τα βάθη του σήμερα. Όπως ίσως μαντεύεις, η φάση είναι all day και ξεκινά από το πρωί σε ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο δεντράκια, ρυάκια και χιλιοφωτογραφημένες στα social media στιγμές. Από καφεδάκια και δροσιστικά ροφήματα, μέχρι γευστικότατα τσιμπολογήματα και πιάτα που τιμούν τη μεσογειακή κουζίνα, τα πάντα περιλαμβάνει ο κατάλογος στη Σκαρπέτα ώσπου να βραδιάσει για να κοκτεϊλάρουμε μέχρι τελικής πτώσεως.

Tζελάτο σημαίνει Ναύπλιο

Το Antica Gelateria di Roma είναι το πιο αγαπημένο παγωτοσπότ του Ναυπλίου. Αν τώρα το όνομά του δεν σου λέει κάτι, τότε αξίζει να γνωρίζεις ότι μιλάμε για τον περίφημο «Ιταλό» που έχει μάθει στους χιλιάδες επισκέπτες του τι πάει να πει τζελάτο σε πλήθος γεύσεων ενώ οι φέτες πανετόνε γεμισμένες με παγωτό και πανακότα είναι τόσο κολασμένες όσο ακούγονται. Θα τον βρεις λίγα βήματα μακριά από την Πλατεία Συντάγματος, στη γωνία Φαρμακοπούλων 3 και Κομνηνών.

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kollegas (@kollegas.nafplio)

Στον Νούλη πας σούμπιτ@ για συγκλονιστικά μαγειρευτά και πεντανόστιμα μεζεδάκια (γύρω στα 15-18€ το άτομο, με κρασί), ενώ το Πηδάλιο είναι ένα εξαιρετικό μοντέρνο μεζεδοπωλείο με μπόλικα twists σε αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές (15-20€ το άτομο με κρασί και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος). Το Κollegas είναι πρόσφατη γαστρονομική άφιξη που αποθεώνει τη friendship cuisine με έναν ισορροπημένο μεταξύ κρέατος και ψαριού κατάλογο (υπολόγισε 15-18€ το άτομο με ποτήρι κρασί και γλυκό κερασμένο στο τέλος). Οι λάτρεις του ιταλικού ας σπεύσουν στο La Gratella (22-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί). Στον Σαβούρα πας για ψαράκι (25€ το άτομο με ουζάκι αν μείνεις μακριά από το φρέσκο ψάρι) ενώ αν είσαι έξτρα μερακλής θα οδηγήσεις καμία δεκαριά χιλιόμετρα έως ότου βρεθείς στους Μύλους για να δοκιμάσεις τα μερακλήδικα σουβλάκια του Καδή. Εκτός από τα χοιρινά καλαμάκια, must είναι το κοντοσούβλι και τα φρυγαδέλια.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v