Φανταστικές συνταγές για γλυκά με γιαούρτι
Υπάρχει τρόπος να καταλαγιάσεις τις λιγούρες, και να πάρεις και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά; Υπάρχει, λέγεται γλυκά με γιαούρτι.
Υπάρχει τρόπος να καταλαγιάσεις τις λιγούρες, και να πάρεις και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά; Υπάρχει, λέγεται γλυκά με γιαούρτι.
Σύμμαχος στη διατροφή, σύμμαχος και στις λιγούρες για γλυκό που μας πιάνουν όλους, επειδή άνθρωποι είμαστε. Το γιαούρτι γίνεται πρωταγωνιστής σε φανταστικά καλοκαιρινά επιδόρπια, και εμείς σου βρήκαμε τις συνταγές για να σου πετυχαίνουν κάθε φορά.
Πανακότα με γιαούρτι
Υλικά:
500 ml κρέμα γάλακτος, 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1/2 φλ. Ζάχαρη, 7 φύλλα ζελατίνης (x2 γραμ.), 1 ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι (ξύσμα), 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 μπαστουνάκι βανίλιας,γλυκό κουταλιού πορτοκάλι για το σερβίρισμα (ή άλλο γλυκό του κουταλιού)
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα τη ζελατίνη σε μπολ και καλύπτουμε µε κρύο νερό. Αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά να μουλιάσει καλά και να φουσκώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τη μισή κρεμά γάλακτος. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε σε κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια (αφού τη σχίσουμε στη μέση κι αφαιρέσουμε τον καρπό της) και το ξύσμα κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μίγμα, χωρίς όμως να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να λιώσουν.
Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά να γίνει χλιαρό και το προσθέτουμε στο κρύο μίγμα γιαουρτιού και κρέμας γάλακτος λίγο-λίγο και πάντα ανακατεύοντας µε σύρμα, να ομογενοποιηθεί. Το βάζουμε σε μια μεγάλη φόρμα για ζελέ ή σε 8 ατομικά φορμάκια και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί, για περίπου 3 ώρες. Αφού παγώσει, το ξεφορμάρουμε (βουτώντας τη φόρμα ή τα φορμάκια για πανακότα σε ζεστό νερό) και γαρνίρουμε το γλυκό.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Εύκολο cheesecake με γιαούρτι και ζαχαρούχο γάλα
Υλικά:
150 γρ. μπισκότα πτι μπερ, τριμμένα στο μούλτι, 800 γρ. (2 κουτιά) ζαχαρούχο γάλα, 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι, 2 λεμόνια (παίρνουμε το ξύσμα τους και τα στύβουμε)
Για το σερβίρισμα: μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με 150 γρ. από το ζαχαρούχο γάλα και στρώνουμε το μείγμα σαν βάση μέσα σε ένα τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ. Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180°C για περίπου 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μίξερ το γιαούρτι με το υπόλοιπο ζαχαρούχο γάλα (δηλαδή τα 650 γρ.), τον χυμό από τα 2 λεμόνια και 2 κουτ. γλυκού από το ξύσμα τους. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση του μπισκότου, αφού κρυώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 150°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. Γαρνίρουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή με φρέσκα φρούτα και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από τον Γαστρονόμο
Γιαουρτογλυκό µε ζελέ ροδάκινο
Υλικά:
Για το ζελέ γιαούρτι: 1 κιλό γιαούρτι αγελαδινό πλήρες, 80 γρ. ζάχαρη άχνη, 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για το ζελέ ροδάκινο: 1 κονσέρβα ροδάκινα κομπόστα των 400 γρ., 400 γρ. νερό, 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, 200 γρ. σιρόπι από την κονσέρβα, ξύσμα από 1 λεμόνι, 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Εκτέλεση:
Για το ζελέ γιαούρτι: Σε ένα µπολ µουλιάζουµε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό και τα αφήνουµε για περίπου 10 λεπτά, ώστε να µαλακώσουν. Βράζουµε 100 γρ. νερό σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρουµε. Προσθέτουµε τις ζελατίνες, στραγγισµένες από το κρύο νερό, και ανακατεύουµε έως ότου διαλυθούν. Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε το γιαούρτι µε την άχνη, προσθέτουµε λίγο από το µείγµα αυτό µέσα στη λιωµένη ζελατίνη, ανακατεύουµε και αδειάζουµε το νέο µείγµα µέσα στο υπόλοιπο γιαούρτι. Ανακατεύουµε γρήγορα και σταθερά µε µια ελαστική σπάτουλα και γεµίζουµε µια φόρµα του κέικ µε τρύπα. Αφήνουµε στο ψυγείο µέχρι να ετοιµάσουµε το ζελέ ροδάκινο.
Για το ζελέ ροδάκινο: Σε ένα µπολ µουλιάζουµε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό και τα αφήνουµε για περίπου 10 λεπτά, ώστε να µαλακώσουν. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουµε 100 γρ. από το νερό της συνταγής µαζί µε τη ζάχαρη και τοποθετούµε στη φωτιά, να βράσουν. Αποσύρουµε. Προσθέτουµε τις ζελατίνες, αφού τις στραγγίξουµε από το κρύο νερό, και ανακατεύουµε να διαλυθούν. Αδειάζουµε σιγά σιγά µέσα στην υγρή ζελατίνη, ανακατεύοντας, το σιρόπι από την κονσέρβα, το υπόλοιπο νερό, µαζί και το ξύσµα λεµονιού.
Σκουπίζουµε τα ροδάκινα πολύ καλά από το σιρόπι τους, τα κόβουµε σε µέτρια κοµµάτια και τα ανακατεύουµε µε το ζελέ, µόλις αυτό έχει αρχίσει κάπως να πήζει (να είναι δηλαδή παχύρρευστο, αλλά να µην έχει σταθεροποιηθεί εντελώς, ειδάλλως τα ροδάκινα θα ανέβουν όλα στην επιφάνεια).
Αδειάζουµε το ζελέ ροδάκινο µε προσοχή πάνω από το ζελέ γιαούρτι. Βάζουµε στο ψυγείο για άλλες 5 ώρες τουλάχιστον (καλύτερα για 1 βράδυ), µέχρι να σταθεροποιηθεί καλά. Ξεφορµάρουµε βουτώντας τη φόρµα σε καυτό νερό για µερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζοντας προσεκτικά το γλυκό σε πιατέλα.
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου
Γιαουρτογλυκό ψυγείου με ροδάκινα και chocolate chip cookie dough
Υλικά
Για την “ωμή” ζύμη cookies: 90 γρ. νιφάδες βρώμης, ¼ κ.γλ. αλάτι, 1 κ.σ. λάδι καρύδας σε στέρεη μορφή (κρύο), 30-35 γρ. σιρόπι maple ή αγαύης, ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 80 γρ. αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο κάσιους χωρίς ζάχαρη, 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για το γιαουρτογλυκό: 400 γρ. γιαούρτι, 1-2 φρέσκα ροδάκινα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την “ωμή” ζύμη cookies. Θρυμματίζουμε καλά στον επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) τη βρώμη μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνει αλεύρι. Σε μπολ ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλα το λάδι καρύδας, το maple syrup, το εκχύλισμα βανίλιας και το αμυγδαλοβούτυρο (ή το βούτυρο κάσιους). Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ενιαία ζύμη. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα με μαρίζ. Αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό προσθέτουμε λίγο λάδι καρύδας ακόμα ή αν είναι πολύ υγρό/κολλώδες προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι βρώμης. Πιέζουμε το μείγμα σε ταψάκι περασμένο με λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να σφίξει.
Για να στήσουμε το γιαουρτογλυκό σε ατομικά μπολάκια ή ποτήρια, θρυμματίζουμε τη ζύμη μπισκότου στη βάση τους (περίπου 2 κ.σ σε κάθε ποτήρι). Μοιράζουμε από πάνω το μισό γιαούρτι, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα ζύμης και επιδόρπιο γιαουρτιού και τοπάρουμε με επιπλέον θρυμματισμένη ζύμη. Γαρνίρουμε με μερικές φρεσκοκομμένες φέτες (ή κυβάκια) ροδάκινου.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger