Εύκολες και νόστιμες συνταγές με σαρδέλες

Πεντανόστιμες και πανεύκολες, αυτές οι συνταγές είναι η τέλεια απάντηση σε όποιον επιμένει να αποκαλεί την σαρδελίτσα «ψάρι του φτωχού».

Εύκολες και νόστιμες συνταγές με σαρδέλες

«Ρέγκε και λακέρδε και σαρδέλε» τραγουδούσε ο αείμνηστος Σάκης Μπουλάς, κι εμείς σου βρήκαμε τις τέλειες συνταγές για να έχεις στο τραπέζι σου απ’ όλα τα αλμυρά (ο για).

Σαρδέλες ψητές

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλα, 6 κ.σ. λευκό κρασί, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 3 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
Για το σερβίρισμα: 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη μαρινάδα, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά εκτός ψυγείου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζουμε τις φέτες σκόρδου πάνω στις σαρδέλες και τις ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και βγάζουμε τις φέτες σκόρδου. Τις σερβίρουμε ζεστές, με τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τις φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σπαγγέτι με σαρδέλες και ντοματίνια

Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι, 4 σκελ. σκόρδο χοντροκομμένο, 1 πιπερίτσα (τσίλι) ψιλοκομμένη, 12 ντοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 12 σαρδέλες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα καθαρισμένα φιλέτα σαρδέλας κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Κόβουμε µε μαχαίρι το κεφάλι και σχίζουμε οριζόντια την κοιλιά. Τραβάμε µε τα δάχτυλα τη ραχοκοκαλιά να ξεκολλήσει. Κάτω κάτω στην ουρά την κόβουμε µε μαχαίρι ή µε ψαλίδι κουζίνας για να µη χαλάσουμε το σχήμα της (ανοίγει στα δύο).

Για το ψήσιμο: Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι ή σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1΄ το σκόρδο και την πιπερίτσα. Αμέσως ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε για 2΄, να αλλάξουν χρώμα. Τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά ανακινώντας το τηγάνι ή µε λαβίδα. Προσθέτουμε τα ντοµατίνια κομμένα στα δύο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν λίγα υγρά. Σβήνουμε µε το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε µε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τα σπαγγέτι: Στο μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι 2΄ λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία. Τα παίρνουμε µε τσιμπίδα και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι ή ανακατεύουμε µε τσιμπίδα, σε δυνατή φωτιά, για 1΄-2΄. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας µε έξτρα ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σαρδέλες με κάπαρη, μουστάρδα και κρασί

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες (κατά προτίμηση ανοιγμένες στη μέση και ξεκοκαλισμένες), 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 1 ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ, 3 κ.σ. σχοινόπρασο ή φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 ml λευκό ξηρό κρασί, τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη, 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά τα φιλέτα από τις σαρδέλες, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κάπαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μουστάρδα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στις σαρδέλες. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Σκορπίζουμε το μαϊντανό και το σχοινόπρασο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σαρδέλες και Πατάτες τραγανές (Ελληνικό Fish & Chips)

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες, 5-6 πατάτες, αλάτι και πιπέρι, καλαμποκάλευρο (περίπου 200γρ.), λεμόνι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε δύο μεγάλα τηγάνια στη φωτιά με 2 δάχτυλα ελαιόλαδο το καθένα. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το καλαμποκάλευρο και ρίχνουμε τις σαρδέλες αφού πρώτα τις αλατοπιπερώσουμε. Τις πανάρουμε από όλες τις μεριές και ρίχνουμε 8-10 σαρδέλες στο ένα τηγάνι αφού κάψει πρώτα πολύ καλά το λάδι. Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίσουμε μέχρι να τις τηγανίσουμε όλες.

Παράλληλα τηγανίζουμε τις πατάτες (σε ροδέλες ή σε στικς) στο δεύτερο τηγάνι, αφού πρώτα τις αλατίσουμε καλά. Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλες.

Σερβίρουμε τα ψαράκια μας και τις πατάτες με χοντρό αλάτι, λεμόνι και όποια δροσερή σαλάτα μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v