Ψαγμένες συνταγές με πεπόνι για να δροσιστείς το καλοκαίρι

Πάρε ένα μελένιο πεπόνι και ετοιμάσου να το φτιάξεις στις πιο πρωτότυπες, δροσερές και καλοκαιρινές συνταγές.

Ψαγμένες συνταγές με πεπόνι για να δροσιστείς το καλοκαίρι

Το πεπόνι είναι μαζί με το καρπούζι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Η μελένια του γεύση, το πληθωρικό του άρωμα και η βελούδινη υφή του το καθιστούν εξαιρετικό σνακ σκέτο. Όμως, αν έχεις μαγειρικό τσαγανό μπορείς και να το ενσωματώσεις και σε συνταγές που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.

Δες παρακάτω τρεις από τις αγαπημένες μας.

Μπρουσκέτα με προσούτο και πεπόνι

Υλικά: 1/2 μπαγκέτα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φλ. τυρί κρέμα ή κατίκι (πικάντικο, κρεμώδες φρέσκο τυρί), 4 φέτ. προσούτο Καρπενησίου, 1 φλ. πεπόνι (κυβάκια), αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση: Κόβουμε το ψωμί διαγώνια σε λεπτές φέτες. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.

Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

Ψιλοκόβουμε το προσούτο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, και το πεπόνι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε κάθε φρυγανισμένη φέτα μια κουταλιά τυρί με πεπόνι.

Από πάνω ρίχνουμε το ψιλοκομμένο προσούτο.

Συνταγή από εδώ 

Πράσινη σαλάτα με πεπόνι, δυόσμο και φυστίκια Αιγίνης

Υλικά: 350 γρ. διάφορες πρασινάδες (μαρούλι, σαλάτα, λόλα κ.λπ.), σε μέτρια κομμάτια, 1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια, 1 κ.σ. σουμάκ (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ · εναλλακτικά, βάζουμε πάπρικα γλυκιά και λίγο ξύσμα λεμονιού, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), 3 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα, 2 κ.σ. σχοινόπρασο (σε γλαστράκια στο τμήμα μαναβικής σε σούπερ μάρκετ και σε καλά φυτώρια· εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα πεπονιού: 1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο, 60 ml ελαιόλαδο, 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη, 1 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Για τα φυστίκια: 4 - 5 κ.σ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης (κατά προτίμηση ανάλατα), 3 κ.σ. μέλι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τα φυστίκια για την πράσινη σαλάτα ξεκινάμε, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα φιστίκια, το μέλι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα στρώνουμε τα φυστίκια σε μία στρώση και ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Για τη σάλτσα, βάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το πεπόνι με το λάδι, το τζίντζερ, το μέλι και το λεμόνι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.

Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τις πρασινάδες μαζί με το σχοινόπρασο ή το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα πεπονιού.

Ανακατεύουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το σουμάκ και σκορπίζουμε από πάνω τα ψημένα φυστίκια. Γαρνίρουμε με τα φετάκια πεπονιού και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Πεπόνι γεμιστό με κιμά αμύγδαλα και σταφίδες

Υλικά: 1 πεπόνι 2 περίπου κιλών, 600 γραμμάρια κιμά, 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 5 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 3/4  ποτήρι νερό, 200 γραμμάρια  σταφίδες, 100 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή φιστίκια Αιγίνης ανάλατα,  1/2 φλ. κουκουνάρι, 1 φλ. του καφέ ρύζι, πιπέρι- μπαχάρι-κουρκουμά -1 πρέζα κανέλα, αλάτι

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι (ολόκληρο) και καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά, το ζεστό νερό. Κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου μαγειρευτεί καλά. Προσθέτουμε στο μίγμα τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, την σταφίδα, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και το ρύζι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσει για περίπου έξι λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε το πεπόνι από το τμήμα της ρίζας και ανοίγουμε στο πάνω μέρος του μια θύρα σαν καπάκι.

Αδειάζουμε τα σπόρια του και γεμίζουμε το εσωτερικό του πεπονιού  με το μίγμα του κιμά, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35 – 40 λεπτά.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v