Η Μικρή Χαμολιά θα γίνει η νέα αγαπημένη σου παραλία στην Αττική

Ούτε μία ώρα μακριά από την Αθήνα, στην περιοχή της Βραυρώνας, η Μικρή Χαμολιά έχει αμμουδερή παραλιούλα και βράχια για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά. Διαλέγεις και παίρνεις.

Η Μικρή Χαμολιά θα γίνει η νέα αγαπημένη σου παραλία στην Αττική

Παρκάρεις το αυτοκίνητο σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο πλάτωμα και ακολουθείς το χωμάτινο μονοπάτι ανάμεσα σε βραχώδεις σχηματισμούς που θα σου φέρουν στο νου κάτι από Κυκλάδες. Στα αριστερά, κόσμος έχει απλώσει ψάθες και πετσέτες στα βραχάκια και βουτάει από όχι-και-πολύ-ψηλά στα βαθυγάλαζα νερά. Ανάμνηση παιδικών διακοπών. Σε κάποιο σημείο τα βράχια σχηματίζουν μια μικρή σπηλιά, ό,τι πρέπει για εξερεύνηση με μάσκα. Στο τέρμα του σύντομου μονοπατιού, 3-4 λεπτά από εκεί που άφησες το αυτοκίνητο, μια μικρή αμμουδερή παραλιούλα χωρίς καμία απολύτως οργάνωση μαζεύει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, αν όμως έχεις την δυνατότητα να έρθεις καθημερινή θα τη βρεις όσο χαλαρή χρειάζεται για να έχεις την αίσθηση διακοπών σε αττική συσκευασία.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Τη Μικρή Χαμολιά τη βρίσκεις στον χάρτη εδώ, στην περιοχή της Βραυρώνας. Η παραλία έχει αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι, ωραία καθαρά νερά και δύο μίνι ακρωτήρια από βράχια να την αγκαλιάζουν σχηματίζοντας ένα κολπάκι γραφικό σαν εκείνα που αφθονούν στα νησιά. Έχει επίσης ενδιαφέροντα βυθό, ό,τι πρέπει για βουτιές με μάσκα, θέα σε ένα αστικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα λοφάκια και τα κτίρια της Βραυρώνας, και οργάνωση που λάμπει διά της απουσίας της –φέρε προμήθειες για να μείνεις ως αργά, και μην ξεχάσεις την ομπρέλα σου, σκιά δεν υπάρχει πουθενά.

Αν έρθεις Σαββατοκύριακο και δεν βρεις θέση στην παραλία (η οποία είναι μικρή, όπως μαρτυρά το όνομά της, και γεμίζει γρήγορα) θα στρωθείς στα βραχάκια, περίπτωση στην οποία θα χρειαστείς και μία βάση για να στερεώσεις την ομπρέλα. Εναλλακτικά, πετάγεσαι πρώτα μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας ώσπου να πέσει λίγο ο ήλιος και να μην χρειάζεσαι ομπρέλα.

Μα την Άρτεμη!

Μόλις 4 χιλιόμετρα απέχει από τη Μικρή Χαμολιά ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας (στον χάρτη εδώ) με τον εντυπωσιακό ναό της Άρτεμης, στον οποίο ο θρύλος λέει πως ο Ορέστης με την Ιφιγένεια άφησαν επιστρέφοντας στο Άργος από την Ταυρίδα το άγαλμα της θεάς. Άγαλμα που η ίδια η Άρτεμις είχε στείλει τον Ορέστη να κλέψει από τον ναό της στην Ταυρίδα, χωρίς να του αποκαλύψει πως εκεί θα έβρισκε και την από χρόνια εξαφανισμένη αδερφή του, την Ιφιγένεια, την οποία ο ανεκδιήγητος πατέρας τους κόντεψε να δολοφον… συγνώμη, «θυσιάσει» προκειμένου να φυσήξει ο ρημαδοάνεμος και να φύγουνε τα πλοία για την Τροία.

Στον καταπράσινο και περιποιημένο σήμερα αρχαιολογικό χώρο, θα δεις τον ναό στον οποίο λατρεύονταν, εκτός από την Άρτεμη, η Ιφιγένεια, ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος. Το δε μουσείο που βρίσκεται μέσα στον χώρο φιλοξενεί όλα τα γλυπτά του ναού, μαζί με ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας και στη γύρω περιοχή, και χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του χαλκού ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του είναι ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30, με εισιτήριο στα 6€. Περισσότερες λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ

Πού τρώμε εδώ γύρω;

Ακριβώς δίπλα στο πλάτωμα που αφήνεις το αυτοκίνητο για να πας στη Μικρή Χαμολιά, η Ψαροταβέρνα Χαμολιά σερβίρει φρέσκο ψάρι (στα 54€ το κιλό το φαγκρί, στα 45€ ο μπακαλιάρος) και ωραία θαλασσινά (στα οπωσδήποτε η γαριδομακαρονάδα και το γεμιστό καλαμάρι) με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, και τιμές που κυμαίνονται στα 30€ το άτομο με ουζάκι, αν αρκεστείς σε μικρά ψαράκια και θαλασσινά, στα 40€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Εναλλακτικά, ένα δεκάλεπτο με το αυτοκίνητο από την παραλία θα βρεις το Πόρτο Ράφτη, του οποίου τις αγαπημένες μας επιλογές για φαγητό και ποτό σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ - Πού τρώμε και πού πίνουμε στο Πόρτο Ράφτη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v