Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας

Ένα μαγαζάκι της γειτονιάς που δεν το πιάνει το μάτι φτιάχνει το καλύτερο κεμπάπ που έφαγες ποτέ. Να σου συστήσουμε την Μεσοποταμία, στον Βύρωνα.

Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας

Η καγκελόπορτα στη γωνία της Αμασείας με την Ηρώς Κωνσταντοπούλου βγάζει σε μια σκιερή, σκεπαστή αυλίτσα που την αγκαλιάζουν φυλλωσιές. Λίγα τραπέζια, κρεμαστά φωτάκια, χώρος λιτός κι απέριττος. Δύσκολα τον βρίσκεις αν δεν έρθεις συστημένος/η, κι ακόμα δυσκολότερα μαντεύεις τι γαστρονομικά θαύματα συντελούνται στην κουζίνα του. Μέχρι να αρχίσουν να καταφτάνουν τα πρώτα πιάτα.

Η Μεσοποταμία συστήνεται ως κεμπαπτζίδικο, είναι όμως πολλά περισσότερα από αυτό: Είναι η κουζίνα της Ανατολής στο πιάτο σου, αριστουργηματικά εκτελεσμένη χωρίς φανφάρες, προσμίξεις και νεοτερισμούς. Δεν είναι το πρώτο ανατολίτικο ταβερνάκι στην Αθήνα, είναι όμως ένα από τα κορυφαία, και σίγουρα αυτό που φτιάχνει το καλύτερο κεμπάπ –σου το λέμε με το χέρι στην καρδιά, και ξέρεις πόσο αγαπάμε τα υπόλοιπα παιδιά που φτιάχνουν χειροποίητο κεμπάπ στα μέρη μας. 

Δεν είναι, βέβαια, μόνο το κεμπάπ του λόγος για να έρθεις ως εδώ. Καταπληκτικό είναι και το ξεκίνημα, με μια απίθανη τσομπάν σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και κρεμμύδι, όλα πολύ, μα πολύ ψιλοκομμένα σε μια ζουμερότερη βερσιόν της χωριάτικης) και επικά γιαπράκ σαρμά, ντολμαδάκια σαν να λέμε, με ολόφρεσκα αμπελόφυλλα και μία γιαουρτένια σως ό,τι πρέπει για βούτες.

Η συνέχεια έχει οπωσδήποτε μαντί, αυτά τα ονειρεμένα, χειροποίητα ζυμαρικά που γεμίζονται με μοσχαρίσιο κιμά και σερβίρονται παραδοσιακά με σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι, σκόρδο και καμένο βούτυρο. Εδώ τα φτιάχνουν μικροσκοπικά, όπως τα επιβάλει η ανατολίτικη παράδοση, σε ένα πιάτο που είναι μπουκιά και ταξίδι στις χίλιες και μία νύχτες.

Στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστεί, αν δεν το τονίσαμε αρκετά ήδη από τον τίτλο μας, το φοβερό και τρομερό τους κεμπάπ, σε διάφορες εκδοχές. Εμείς δοκιμάσαμε το κλασικό Άδανα, που σερβίρεται με πιτούλες και ρύζι και το Μπεϊτί, που κόβεται σε μπουκίτσες και τυλίγεται σε χειροποίητο φύλλο για να σερβιριστεί με γιαούρτι, ντοματούλα και κρεμμύδι. Υπάρχει επίσης Τας Κεμπάπ, ήτοι μοσχάρι κοκκινιστό, Σις κεμπάπ από αρνάκι, και Αλί Ναζίκ, που είναι κεμπάπ ξαπλωμένο επάνω σε πουρέ μελιτζάνας και σερβιρισμένο με καμένο βούτυρο.

Σαν να μην ήταν το μεγαλείο του κεμπάπ αρκετό, κλείσαμε με ένα καταπληκτικό ντονέρ φτιαγμένο από μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας, που δεν έχει πραγματικά καμία σχέση με ό,τι μπορεί να έχεις στο μυαλό σου για ντονέρ ως τώρα. Σερβίρεται κι αυτό σε δύο εκδοχές, είτε επάνω σε ρύζι το οποίο νοστιμίζει ποτίζοντας από τα ζουμιά του ντονέρ, είτε Ισκεντέρ, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και πίτες.

Ειδική μνεία αξίζει στην ωραία, γλυκόπιοτη ρακή που τα συνόδευσε όλα αυτά χωρίς να τα καπελώσει αλλά και χωρίς να χαθεί κάτω από τις δυνατές γεύσεις τους, και στην εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής: Ο λογαριασμός με το απαραίτητο αλκοόλ θα κυμανθεί στα 20€ περίπου το άτομο. Εδώ μπορείς να δεις και τον αναλυτικό τιμοκατάλογο. 

@in2life_gr Η Μεσοποταμία στον Βύρωνα έχει απίστευτο φαγητό σε σούπερ τιμές #κεμπαπ #βυρωνας #κεμπαμπ #μεσοποταμια #ανατολή #ντονερ #ντολμαδακια #τιτρωμε #ταβερνα #φαγητοαθηνα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Istanbul - NaderGator

Μεσοποταμία
Αμασείας 16, Βύρωνας
Τηλ.: 210 7657909
Instagram 
Facebook 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v