Ο γαστρονομικός δεκάλογος του Ναυπλίου

Από το 1 μέχρι το 10 αυτός είναι ο γαστρονομικός δεκάλογος που πρέπει να αποστηθίσεις για να κινηθείς καταλλήλως την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Ναύπλιο.

Ο γαστρονομικός δεκάλογος του Ναυπλίου

Τα έχουμε πει αρκετές φορές μα δεν κουραζόμαστε να τα ξαναλέμε μιας και το Ναύπλιο μας αποδεικνύει περίτρανα σε κάθε επίσκεψή μας τους λόγους για τους οποίους θεωρείται δικαιωματικά ο βασιλιάς των σαββατοκύριακων.

Πέρα από τις ταξιδιωτικές του χάρες και τα μπόλικα αξιοθέατα, το καλό φαγητό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο Ναύπλιο. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να συντάξουμε τον γαστρονομικό δεκάλογο της πόλης έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα μέρη του, να φας μόνο στα καλύτερα.

Antica Gelateria di Roma

Φαρμακοπούλου 3 και Κομνηνού, τηλ.:2752 023520

Το Antica Gelateria di Roma είναι το πιο αγαπημένο παγωτοσπότ του Ναυπλίου. Αν τώρα το όνομά του δεν σου λέει κάτι, τότε αξίζει να γνωρίζεις ότι μιλάμε για τον περίφημο «Ιταλό» που έχει μάθει στους χιλιάδες επισκέπτες του τι πάει να πει τζελάτο. Σχεδόν 50 γεύσεις θα βρεις στα ψυγεία του ενώ στον χώρο υπάρχουν αμέτρητα καλούδια (κουλουράκια, ποτά, λικέρ) από τη γείτονα χώρα. Τα σορμπέ του είναι εξαιρετικά όπως και η σοκολάτα τσίλι αλλά και η best seller σοκολάτα του με grappa. Η μπάλα στα 2,20€.

La Gratella

Bασιλίσσης Όλγας, τηλ.: 2752 028350

Oι λάτρεις του ιταλικού φαγητού ας σπεύσουν στο La Gratella καθώς εκεί θα συναντήσουν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Ναυπλίου. Καλό είναι να κάνεις τα κουμάντα σου και να κλείσεις τραπεζάκι καθώς όσα απλώνονται στην Βασιλίσσης Όλγας εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Από τις ξυλοφουρνιστές του πίτσες πρέπει να δοκιμάσεις την Il bastardo με σάλτσα ντομάτας, mozzarella fior di latte, σαλάμι ventricina, burrata, βασιλικό και μέλι ενώ αν είσαι λάτρης των ζυμαρικών καλό είναι να ενδώσεις στα Paccheri με λουκάνικο norcia, provola affumicata, κρέμα μαύρης τρούφας, μανιτάρια porcini, pecorino Romano και δενδρολίβανο. Οι αντιρρησίες ας πάνε στην επιλογή του φιλέτου πάπιας με πουρέ γλυκοπατάτας και θα μας θυμηθούν. Μαζί με ποτήρι κρασί ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Πηδάλιο

25ης Μαρτίου 5, τηλ.:2752 022603

Ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του Ναυπλίου το Πηδάλιο ποντάρει στο εξαιρετικό του φαγητό και τις value for money τιμές και χτίζει το όνομά του. Μεζεδάκια που αγαπούν την παράδοση αλλά και τα γαστρονομικά twists σερβίρονται καθημερινά με το μπριάμ με φαγκρί, τη γκιόσα με ξινόχοντρο τραχανά, τα τονάκια με ρεβύθια, τα γεμιστά μανιτάρια με μπέικον και Philadelphia και το παναρισμένο χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια να ξεχωρίζουν από το μενού. Ο λογαριασμός στα 20-22€ το άτομο μαζί με κρασάκι και γλυκό κερασμένο στο τέλος.

Kollegas

Σταϊκοπούλου 32, τηλ.:2752 022299

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kollegas (@kollegas.nafplio)


Το Κollegas είναι πρόσφατη γαστρονομική άφιξη που αποθεώνει τη friendship cuisine με έναν ισορροπημένο μεταξύ κρέατος και ψαριού κατάλογο. Αξίζει όπως και δήποτε να δοκιμάσεις το χταποδάκι σκορδάτο με λάιμ και τζίντζερ πάνω σε πουρέ φάβας και το μαστιχάτο σαγανάκι γαρίδας, ενώ εξαιρετικά είναι τα σουτζουκάκια στη σχάρα και το κοντοσούβλι που θα κάνει μπόλικες μερακλίδικες καρδιές να σκιρτήσουν από χαρά. Για τον λογαριασμό υπολόγισε 15-18€ το άτομο με ποτήρι κρασί και γλυκό κερασμένο στο τέλος.

Νούλης

Μουτσουρίδου 22, τηλ.: 2752 025541

Από τα πιο παραδοσιακά μεζεδοπωλεία ο Νούλης βρίσκεται στην αρχή της Παλιάς Πόλης και μας τρατάρει διαολεμένα νόστιμα μεζέδια που λαχταρούν από κοινού κρεατοφάγοι και ψαροφάγοι. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ του Νούλη που δεν είναι άλλη από το φλαμπέ σαγανάκι τους λαχανοντολμάδες, το μπεκρή μεζέ, το αρνάκι με αγκινάρες και τις γαρίδες ναπολεόν με σκόρδο στον ατμό. Στο τέλος κάνε χώρο για το πουμέκι Αργολίδας την τοπική γαλατόπιτα. Λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο με κρασί.

Σκαρπέτα

Πάρκο Σταϊκοπούλου, τηλ.: 2752 021007


Η καρδιά της καταπράσινης και πάντα δροσερής Σκαρπέτας χτυπά στην καρδιά του πάρκου Σταϊκοπούλου. Εδώ θα βρεις έναν νεοτραντίσιοναλ καφενέ βγαλμένο από τα βάθη του σήμερα. Όπως ίσως μαντεύεις, η φάση είναι all day και ξεκινά από το πρωί σε ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο δεντράκια, ρυάκια και χιλιοφωτογραφημένες στα social media στιγμές. Από τα γευστικότατα τσιμπολογήματα ξεχωρίζουν οι τραχανοκεφτέδες, η μπουράτα με τα ντοματίνια, τα μπριζολάκια που μοιάζουν ταμάμ με γύρο κι η φρεσκοφουρνιστή pinsa. Για χορταστικό τσιμπολόγημα συνοδεία κοκτέιλ στα 20-22€ το άτομο.

Γυροκομείον

Αμιμόνης 17, τηλ.:2752 028480

Οι σουβλακολάγνοι καλό είναι να βάλουν το Γυροκομείον στα ραντάρ τους μιας και θα βρούν ότι λαχταρά η ψυχούλα τους τόσο σε καλοψημένα τεμάχια, όσο και σε τυλιχτά. Δυνατός ο γύρος χοιρινός και το μπιφτέκι όμως αυτό που κερδά όλα τα υπόλοιπα στο photo finish είναι το καλαμάκι προβατίνα που μοιάζει να έχει βγει από τα μερακλήδικα υγρά όνειρά σου. Η πίτα στα 3,80€.

Mέντα

25ης Μαρτίου 9, τηλ.: 2752 099088

Από τα πιο εκλεπτυσμένα κι όμορφα wine bar εστιατόρια της Πελοποννήσου η Μέντα είναι ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Ναύπλιο. Εξαιρετικά ενημερωμένη η wine list της απογειώνεται με τα πεντανόστιμα πιάτα που συνοδεύουν το μενού. Πιάσε θέση στην πεντάμορφη αυλή της και δοκίμασε την παέγια, τα βουβαλίσια κεμπάπ με χειροποίητες πιτούλες, την υπέροχη πικάνια και την μπουράτα με το βουβαλίσιο τυρί. Για μια οινοκατάνυξη συνοδεία φαγητού ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.

Valaora

Mπανιέρες Μπουμπουλίνας, τηλ.:698 960 0200

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Valaora Nafplio (@valaora.nafplio)


Η fine dining πρόταση του Ναυπλίου θα σε εντυπωσιάσει τόσο με την μοναδική τοποθεσία απέναντι σχεδόν από το Μπούρτζι όσο και με τις γαστρονομικές εκπλήξεις του μενού. Εδώ πιάνουμε θέση και τρώμε καρπάτσιο μόσχου, ανοιχτή πίτα στη σχάρα, μανιτάρια σοφρίτο, ριζότο ντολμαδάκια, ραβιόλι καραβίδας, τοματοκεφτέδες και κόκορα παστιτσάδα. Μαζί με ποτήρι κρασί ο λογαριασμός στα 40-45€ το άτομο.

Σουβλάκια του Καδή

Επ. Οδός Μύλων- Ναυπλίου 2751 042474

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο θα φας τα θρυλικά και κοσμαγάπητα σουβλάκια των Μύλων που έχουν δημιουργήσει τη δική τους ξεχωριστή παράδοση σε όλη την Πελοπόννησο. Μιλάμε ίσως για τα πιο ζουμερά χοιρινά καλαμάκια ever ενώ από κοντά ακολουθούν το χοιρινό κοντοσούβλι και το ανυπέρβλητο κι έξτρα κολασμένο φρυγαδέλι. Χοιρινό καλαμάκι στα 2,20€ το τεμάχιο σε μια καταπράσινη και έξτρα δροσερή χωριάτικη αυλή πνιγμένη στα θεόρατα δέντρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v