Το Γιαγιά Κούκου μας αποκαλύπτει τα μυστικά της νησιώτικης κουζίνας

Το Γιαγιά Κούκου έρχεται στην καρδιά της πρωτεύουσας για να μας τρατάρει νησιώτικες νοστιμιές που θα ενθουσιάσουν και τον πλέον ιδιότροπο ουρανίσκο.

Το Γιαγιά Κούκου μας αποκαλύπτει τα μυστικά της νησιώτικης κουζίνας

Η συνέχεια του επιτυχημένου, ομώνυμου εστιατορίου στην Κύθνο, γράφεται πλέον και επίσημα στην οδό Παναγή Σκουζέ στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης με το Γιαγιά Κούκου Athens που άνοιξε πρόσφατα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, μέσα στο νοητό τετράγωνο που δημιουργούν οι οδοί Καλαμιώτου, Αθηναΐδος, Αιόλου και Κολοκοτρώνη.

Ένα παλιό υφασματάδικο από τις χρυσές εποχές του αθηναϊκού εμπορίου, που κάποτε πουλούσε δαντέλες κι άλλα πλουμιστά υφάσματα έχει πλέον μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εστιατόριο που ακολουθεί κατά γράμμα τη fine dining ατμόσφαιρα, δίχως να ξεχνά τις νησιώτικες ρίζες του. Σε ένα από τα κεντρικότερα και πλέον tourist friendly spots της πρωτεύουσας το Γιαγιά Κούκου προσπερνά τις all day bar food επιταγές της εποχής και ποντάρει στους ελληνικούς γευστικούς θησαυρούς που γεννά όχι μόνο η Κύθνος αλλά κι ολόκληρη η χώρα.

Το μενού δια χειρός Νίκου Ευσταθίου είναι βασισμένο στην παράδοση, διατηρώντας την ιστορία της ελληνικής κουζίνας και τις μνήμες της σε μια απόδοση που συνάδει με την εποχή και τους ρυθμούς της. Το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό εδώ και περίπου δύο μήνες κι όταν το επισκεφτήκαμε μείναμε εντυπωσιασμένοι από το υπέροχα διακοσμημένο εσωτερικό του που παραπέμπει σε ένα κομψό γιαγιαδίστικο σαλόνι μιας άλλης εποχής. Οι παλιές κορνίζες, τα κρεμασμένα υφαντά στον τοίχο κι η εντυπωσιακή σκάλα μάς έφεραν στον νου εκείνα τα παραδοσιακά κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Η μοντέρνα διακόσμηση της κουζίνας και των τραπεζιών μάς μετέφερε στο σήμερα δημιουργώντας ένα πολύ ζεστό εσωτερικό που θα στεγάσει μπόλικες γαστρονομικές μαζώξεις τον προσεχή χειμώνα.

Άνετο και με πολλά τραπεζάκια κα το εξωτερικό του στο οποίο πήραμε αμέσως θέση εξερευνώντας για αρχή την πολύ ενημερωμένη wine list του εστιατορίου. Αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον ελληνικό αμπελώνα συμπεριλάμβανε διαλεχτές πραγματικά επιλογές -40 στο σύνολό τους- με το ενδιαφέρον μας να κερδίζουν οι Akakies το sparkling ροζέ κρασί (8€ το ποτήρι) του αγαπημένου Κτήματος Κυρ Γιάννη. Πολύ καλή επιλογή και το Grapefruit Spritz (10€) αν είσαι λάτρης των δροσιστικών κοκτέιλ με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ.

Πριν παραγγείλουμε κατέφθασαν στο τραπέζι μας καλαμποκένια πιτάκια αντί ψωμιού τόσο crispy και μοσχομυριστά που κέρδισαν προς στιγμήν το ενδιαφέρον μας έναντι του καταλόγου με τα φαγητά. Σε θαυμαστή ισορροπία μεταξύ ψαριού και κρέατος υπήρχαν επιλογές για κάθε ουρανίσκο. Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε την δοκιμή στη σουπιά τσιγαρέλι με αρμυρίκια , φρέσκα μυρωδικά και τραγανή αγκινάρα Ιερουσαλήμ (12€) την ώρα που το παπουτσάκι μελιτζάνας με αρνακι σιγομαγειρεμένο, αρσενικό Νάξου (11€) και τσιπς πατάτας μας έκλεινε κολακευμένο από τα λόγια του προσωπικού το μάτι. Η φρέσκια σουπιά ήταν απόλυτα ισορροπημένη χωρίς να κρατά σε ζωμό με τα τσιπς αγκινάρας, να δίνουν ένα έντονο μα πολύ ευχάριστο twist σε ένα αγαπημένο ελληνικό πιάτο.

Από τις σαλάτες ξεχωρίσαμε αυτή με τις σωτέ baby πατάτες, το γλυκολέμονο, τα αμπελοφάσουλα, το τραγανό αυγό, τη λούντζα και το κρεμμύδι (10€) ενώ εξίσου ιδιαίτερη ήταν αυτή με το καπνιστό χέλι, τα μαυρομάτικα φασόλια, τις φακές μπελούγκα και τη βινεγκρέτ μανταρίνι (14,5€).

Στη συνέχεια περάσαμε στις πολυχρονεμένες χειροποίητες πίτες του καταλόγου κι ενώ είχαμε ακούσει εξαιρετικά λόγια για την χορτόπιτα με σπανάκι, καυκαλήθρες και σέσκουλα, φέτα Αρκαδίας και αρωματικό γιαούρτι (9,5€) διαλέξαμε την ανοιχτή πίτα με κρέμα μανιτάρι, φιλέτο βοδινό, τραγανό κρεμμύδι και φρέσκια τρούφα (18€) με το τελικό γευστικό αποτέλεσμα να μας δικαιώνει πλήρως για την επιλογή μας. Από τον κατάλογο των κυρίως δοκιμάσαμε το άκρως μαμαδίσιο οσομπούκο γιουβέτσι στη γάστρα με κρέμα γραβιέρας και γλυκό βύσσινο (19,5€). Εξαιρετική γαστρονομική τσαχπινιά το βύσσινο αφού ανέδειξε όλα τα αρώματα. Ακολούθως το ψάρι μέρας (εμείς πετύχαμε φαγκρί) με τοματίνια κονφί και βούτυρο γαρίδας, έφερε τη θάλασσα στο πιάτο μας και πολύ καλά μας έκανε.

Στο τέλος το γλυκό έδεσε με μια θηριώδη πορτοκαλόπιτα με monte λευκής σοκολάτας, καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό (10,5€) με εμάς να δίνουμε ραντεβού ώστε να επιστρέψουμε στην πολύ φιλόξενη Γιαγιά Κούκου για να δοκιμάσουμε και το περίφημο κοκοράκι μαριναρισμένο με αμπελοφάσουλα στα κάρβουνα και γλάσο πορτοκάλι. Αν τα μαθηματικά σου χωλαίνουν να σου πούμε ότι για ένα πλήρες γεύμα -συνοδείας ποτηριού κρασιού ή spritz- ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 35-40€ το άτομο.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v