Το Πόρτο Εννιά είναι η τέλεια παραλία της Αττικής που δεν έχεις πάει

Μία ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, θα βρεις μια παραλία μαγική, που ακουμπά στα νερά του Αιγαίου. Να σου συστήσουμε το Πόρτο Εννιά.

Το Πόρτο Εννιά είναι η τέλεια παραλία της Αττικής που δεν έχεις πάει

Πέμπτη απόγευμα, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα. Όσο κατηφορίζουμε τις απότομες στροφές του τσιμεντοστρωμένου δρόμου στο Μαλιακούκι το τοπίο γίνεται όλο και πιο νησιώτικο. Και η ένδειξη της θερμοκρασίας στο καντράν του αυτοκινήτου όλο και χαμηλώνει. Ώσπου φτάνουμε σε ένα κολπάκι μαγικό. Μία ξύλινη καντίνα δίπλα σε μια συστάδα αρμυρίκια, πέντε άνθρωποι, δύο ομπρέλες στημένες στην άμμο. Τα βραχάκια στην άκρη της παραλίας μοιάζουν με κερκίδες αμφιθέατρου, κι έχουν σκιά ονειρική. Ξεχάσαμε την ομπρέλα, εκεί να πάμε. Σε λίγο θα πέσει κι άλλο ο ήλιος, θα κατεβούμε στην άμμο.

Καλωσήρθατε στον Ξανθό Γιαλό

Αυτό γράφει η πινακίδα που μας υποδέχεται στη μία από τις δύο παραλιούλες του Πόρτο Εννιά. Η νότια είναι αυτή, υπάρχει και βόρια, πας από άλλο δρόμο. Χρυσαφένια άμμος, που δίνει την θέση της σε ψιλό βοτσαλάκι όσο πλησιάζεις στο νερό –παντού εκτός από την άκρη τέρμα δεξιά όπως κοιτάς την θάλασσα, εκεί παραμένει άμμος. Νερά διάφανα, ανοιχτογάλαζα, το Αιγαίο είναι που βρέχει αυτή την παραλία, και η διαφορά με τον Σαρωνικό είναι εμφανής με το που πλησιάζεις. Βαθαίνουν απότομα, στα τρία βήματα δεν πατώνεις, αυτό όμως καθόλου δεν πτοεί μια παρέα πιτσιρικιών που παίζουν με την μπάλα τους στα ρηχά.

Στα αριστερά, βραχάκια λες και κάποιος τα έβαλε εκεί για να πιάσεις στασίδι να χαζεύεις το υπερθέαμα της παραλίας που απλώνεται από κάτω. Στα δεξιά, μια λοφοπλαγιά βουτά στην θάλασσα κλείνοντας τον κόλπο. Λευκά σπιτάκια είναι χτισμένα επάνω της, το νησιώτικο τοπίο που λέγαμε στην αρχή. Η καντίνα στο πίσω μέρος της παραλίας έχει κρύα σάντουιτς και παγωμένες μπύρες, φτιάχνει και ωραίο καφέ. Δύο ξύλινες παλέτες έχουν μεταμορφωθεί σε καναπέ με τραπεζάκι. Όλη η εικόνα βγαλμένη από τις αττικές παραλίες των παιδικών μας χρόνων. Ούτε ξαπλώστρες, ούτε μουσικές. Εσύ και τα τζιτζίκια και το κύμα. Παράδεισος.

Τα πρακτικά

Ο Ξανθός Γιαλός, ή Πόρτο Εννέα στους χάρτες, βρίσκεται εδώ, στην περιοχή της Κερατέας. Ο τσιμεντοστρωμένος δρόμος φτάνει μέχρι την παραλία, καταλήγει σε ένα μικρό πλάτωμα όπου παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Είναι κάπως στενός, και έχει μερικές απότομες στροφές, αλλά τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Προμήθειες δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσεις, η καντίνα έχει τα πάντα και σε καλές τιμές (2,20€ ο freddo espresso, 2,50€ η μπύρα). Την ομπρέλα σου μόνο, αν έρθεις νωρίς, γιατί σκιά στην παραλία πιάνει μετά τις 18.00 το απόγευμα, και τα αρμυρίκια είναι λίγα και όχι πολύ κοντά στο νερό. Ηλιοβασίλεμα εδώ δεν θα δεις, η κατεύθυνση είναι ανατολική, το σούρουπο όμως κάνει το τοπίο καρτποσταλικό, αξίζει να μείνεις μέχρι αργά. Τις μέρες που φυσάει βοριάς, ο Ξανθός Γιαλός είναι καλά προστατευμένος –ως κλειστός κολπίσκος– από τα κύματα που ταλαιπωρούν την δίδυμη, βόρεια παραλιούλα του Πόρτο Εννιά, την οποία βρίσκεις στον χάρτη εδώ.

@in2life_gr Μυστικές παραλίες της Αττικής: Ο Ξανθός Γιαλός #παραλια #αττικη #κερατεα #μυστικα #καλοκαιρι2024 #athensbeach #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #παραλία #διακοπες ♬ did i tell u that i miss u - adore

Πού τρώμε εδώ γύρω;

Στα 5 λεπτά με το αυτοκίνητο, πάνω από την παραλία στο Βρωμοπούσι, Η Θέα είναι ένα ταβερνάκι… όνομα και πράγμα, με φανταστική θέα στην θάλασσα, που σερβίρει ωραίους θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και κρεατικά για τους αντιφρονούντες (πολύ καλό το κεμπάπ, όπως και τα κεφτεδάκια) σε πολύ καλές τιμές: στα 25€ το άτομο για ψαρικά, στα 15-17€ αν κινηθείς στεριανά.

Επίσης, ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο από το Πόρτο Εννιά θα βρεις το Δασκαλειό και τα ταβερνάκια του, για τα οποία σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη για μπάνιο και φαγητό στο Δασκαλειό 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v