Πόσο συχνά πρέπει να βάζουμε αντηλιακό;

Αν προβληματίζεσαι για το κάθε πόσες ώρες πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου για να έχει το δέρμα σου την καλύτερη δυνατή προστασία, τότε κράτα σημειώσεις.

Πόσο συχνά πρέπει να βάζουμε αντηλιακό;

Η χρήση αντηλιακού είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες για την προστασία της επιδερμίδας μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αμελούμε να πασπαλιστούμε με το αντηλιακό μας, κι άλλες που το παρακάνουμε χάνοντας το μέτρο. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να γνωρίζουμε αναλυτικά πόσο συχνά πρέπει να βάζουμε αντηλιακό και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για την προστασία του δέρματός μας.

Πρωινή εφαρμογή

Η πρώτη εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται περίπου 15-30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο. Αυτό επιτρέπει στο αντηλιακό να απορροφηθεί από το δέρμα και να είναι πιο αποτελεσματικό.

Βάλε κάθε δύο ώρες και θα δεις 

Είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες, ακόμα κι αν δεν έχουμε βραχεί ή ιδρώσει. Οι ακτίνες του ήλιου συνεχίζουν να είναι βλαβερές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τον νου σου μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση

Ανεξάρτητα από την αδιάβροχη ιδιότητα που μπορεί να έχει το αντηλιακό, είναι απαραίτητο να το εφαρμόζουμε ξανά μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα και μετά από έντονη εφίδρωση. Η τριβή με την πετσέτα και το νερό μπορούν να αφαιρέσουν το αντηλιακό από το δέρμα για αυτό ας μην εφησυχάζουμε.

Τι κάνουμε τις συννεφιασμένες ημέρες;

Ακόμα και όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, περίπου το 80% των UV ακτίνων διαπερνά τα σύννεφα. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και αυτές τις ημέρες.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα αντηλιακού;

Για να είναι αποτελεσματικό το αντηλιακό, πρέπει να εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε περίπου 30 γραμμάρια (περίπου ένα γεμάτο σφηνοπότηρο) για ολόκληρο το σώμα. Για το πρόσωπο και το λαιμό, συνίσταται περίπου μια κουταλιά του γλυκού.

Επιλογή κατάλληλου αντηλιακού:

Το SPF (Sun Protection Factor) και τα μάτια σου

Το SPF δείχνει την ικανότητα του αντηλιακού να προστατεύει από τις UVB ακτίνες. Για καθημερινή χρήση, ένα αντηλιακό με SPF 30 είναι συνήθως αρκετό. Για παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, συνίσταται SPF 50 ή υψηλότερο.

Μεγάλο φάσμα προστασίας

Επιλέγουμε ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες.

Ο τύπος αντηλιακού κάνει τη διαφορά

Υπάρχουν αντηλιακά σε μορφή κρέμας, λοσιόν, σπρέι και τζελ. Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας και την προτίμησή μας. 

Έξτρα χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματική προστασία

Συνδυάζουμε το αντηλιακό με άλλες μεθόδους προστασίας. Φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με μακριά μανίκια για επιπλέον προστασία. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής. Οι ώρες από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. είναι οι πιο επικίνδυνες για την έκθεση στον ήλιο.

Δεν ξεχνάμε τις ευαίσθητες περιοχές. Τα χείλη, τα αυτιά, ο αυχένας και τα πέλματα χρειάζονται επίσης προστασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v