Πως να επιλέξω το αντιηλιακό μου;

Ποιο αντηλιακό ταιριάζει στο δέρμα μας και τι πρέπει να ξέρουμε πριν επιλέξουμε την αντηλιακή μας προστασία; Η ειδικός απαντά.

Πως να επιλέξω το αντιηλιακό μου;

Καταμεσής του καλοκαιριού, τα κορμιά μας βγαίνουν σωρηδόν στις παραλίες -κάποιων τυχερών βρίσκονται ήδη δίπλα στη θάλασσα- και ο ήλιος λούζει με τις ακτίνες του απλόχερα κάθε σπιθαμή του σώματός μας.

Η προστασία της επιδερμίδας μας όμως είναι καταλυτικής σημασίας και οφείλουμε να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό ώστε να γλιτώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου του ηλιάτορα στο κορμάκι μας.

Με τη βοήθεια της Δερματολόγου, Βαγιανής Περιφάνη, βρήκαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που οφείλεις να γνωρίζεις πριν αγοράσεις την αντηλιακή σου προστασία.

Γιατί να βάλω αντιηλιακό και τι είναι ο δείκτης SPF;

Το αντιηλιακό μάς προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και μπορεί να προλάβει τα πρώτα σημάδια της γήρανσης του δέρματος. Ο SPF είναι ο δείκτης που δείχνει την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που χρειάζεται το δέρμα μου για να καώ όταν φοράω το αντιηλιακό μου σε σχέση με την ποσότητα την ηλιακής ενέργειας που χρειάζεται για να καώ όταν δεν το φοράω. Η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο χρόνος που παραμένω στον ήλιο, η ώρα της ημέρας που εκτίθεμαι, ο τύπος και το χρώμα του δέρματός μου, καθώς και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο οποίο μένω. 

Τι αναζητάμε στην ετικέτα του;

1) Στην ετικέτα του αντιηλιακού θα πρέπει να αναφέρεται ότι είναι ευρέως φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστασία έναντι της UVB αλλά και έναντι της UVA ακτινοβολίας.

2) Ο δείκτης SPF να είναι τουλάχιστον 30. Είτε πρόκειται για το σώμα είτε πρόκειται για το πρόσωπο, προτιμούμε αντιηλιακά με δείκτη 30 ή 50.

3) Να αναφέρεται ότι είναι water resistant, δηλαδή ότι είναι ανθεκτικό στην εμβυθίσεις στο νερό και ότι είναι ανθεκτικό στην εφίδρωση. Ένα water resistant αντιηλιακό θα διατηρήσει τον SPF του 40 λεπτά μέσα στο νερό, ενώ ένα very water resistant θα τον διατηρήσει 80 λεπτά.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα και στα χημικά φίλτρα;

Η διαφορά είναι στα ενεργά συστατικά που εμπεριέχονται στα αντιηλιακά. Εάν τα ενεργά συστατικά του αντιηλιακού είναι το υπεροξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου (ή και τα δύο) τότε μιλάμε για φυσικά φίλτρα. Αυτά είναι μεγάλα μόρια που ουσιαστικά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία από το δέρμα. Συνήθως τα προτείνουμε για τα παιδιά ή για τα πολύ ευαίσθητα και αντιδραστικά δέρματα. Για τα βρεφάκια κάτω των 6 μηνών προσπαθούμε να έχουμε πλήρη αποφυγή του ήλιου, οπότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αντιηλιακά σε τόσο μικρές ηλικίες. 

Και τέλος, πώς διαλέγω αντιηλιακό με βάση τον τύπο του δέρματός μου;

Θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε τί εννοούμε με τον όρο αυτό. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος κατά Fitzpatrick έχουμε, τόσο υψηλότερη προστασία χρειαζόμαστε. Ένα δέρμα ευαίσθητο και αντιδραστικό θα προτιμήσει αντιηλιακό που να αναγράφει ότι περιέχει φυσικά φίλτρα, δεν περιέχει αρώματα, έλαια, PABA και να είναι υποαλλεργικό.

Ένα δέρμα με ακμή, θα προτιμήσει oil free αντιηλιακό, μη φαγεσωρογόνο. Συνήθως οι περισσότερες εταιρίες αντιηλιακών έχουν ολόκληρη σειρά προϊόντων για τα ακμεϊκά δέρματα για να μην επιδεινώσει την ακμή. Και τέλος, ένα δέρμα που πάσχει από κάποια συγκεκριμένη νόσο ή είναι ένα άτομο που λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί φωτοευαισθησία, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον δερματολόγο του για τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v