Πώς να ρωτάς τα chatbots για μέγιστη απόδοση απαντήσεων

Αν τα chatbots έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και στη δουλειά σου και χρειάζεσαι να παίρνεις το καλύτερο από δαύτα, τότε κράτα σημειώσεις.

Πώς να ρωτάς τα chatbots για μέγιστη απόδοση απαντήσεων

Τα chatbots έχουν μπει για τα καλά στη ζωή αλλά και στη δουλειά πολλών από εμάς που αναζητούν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να παράξουμε ένα ευπαρουσίαστο κείμενο σε μορφή άρθρου, email, εργασίας, ποιήματος ή ακόμη και μικρού διηγήματος. Tα chatbots αν τυχόν δεν γνωρίζεις είναι στην ουσία εργαλεία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που καθοδηγούνται από την τεχνολογία AI (τεχνητή νοημοσύνη) και σου επιτρέπουν να μιλάς μέσω του chat (σχεδόν) σαν να μιλάς σε άνθρωπο που γνωρίζει (σχεδόν) τα πάντα.

Το μοντέλο γλώσσας που χρησιμοποιούν μπορεί να απαντήσει σε πάσης φύσεως ερωτήσεις, αλλά δεν σταματά εκεί. Μπορούν να γράψoυν άρθρα ή εργασίες, να περιγράψουν την τέχνη με μεγάλη λεπτομέρεια, να κάνουν φιλοσοφικές συζητήσεις, ακόμη και να γράψουν κώδικα προγραμματισμού.

Παρόλα αυτά η χρήση των chatbots δεν αποτελεί πανάκεια κι αν δεν ρωτήσεις με τον σωστό τρόπο τότε οι απαντήσεις που θα λάβεις δεν θα σε ικανοποιήσουν. Για αυτόν τον λόγο εμείς μαζέψαμε μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την απόδοση των απαντήσεων που θα λάβεις από τα chatbots.

Σαφήνεια και ακρίβεια

Φρόντισε οι ερωτήσεις σου να είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Αν μπορείς, περιέγραψε το πλαίσιο ή τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ερώτησή σου. Για παράδειγμα γράψε: «Γράψε μου ένα κείμενο 200 λέξεων σε τρίτο πρόσωπο που να περιγράφει τις βασικές αρχές της θεωρίας του μαρξισμού».

Διατύπωση στοχευμένων ερωτήσεων

Αν έχεις μια σύνθετη ερώτηση, προσπάθησε να τη διασπάσεις σε μικρότερες, πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτό βοηθά στο να λάβεις με τη σειρά σου πιο στοχευμένες απαντήσεις.

Χρήση κατάλληλων λέξεων κλειδιών

Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά που είναι σχετικές με το θέμα της ερώτησής σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το chatbot να κατανοήσει καλύτερα το αντικείμενο της αναζήτησής σου.

Παροχή παραδειγμάτων

Αν είναι δυνατόν, δώσε παραδείγματα ή εξηγήσεις που να υποστηρίζουν την ερώτησή σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των αναγκών σου.

Ξεκαθάρισε την απάντηση που ψάχνεις

Αν θέλεις μια συγκεκριμένη μορφή απάντησης, όπως μια λίστα, επεξήγηση ή σύνοψη, ενημέρωσε το chatbot για αυτό.

Αποφυγή γενικών ερωτήσεων

Προσπάθησε να αποφεύγεις πολύ γενικές ερωτήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε γενικές απαντήσεις. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις συνήθως οδηγούν σε πιο συγκεκριμένες και χρήσιμες απαντήσεις επομένως λάβε το υπόψη σου. Για παράδειγμα αντί να ρωτήσεις τι γνωρίζεις για την βιωσιμότητα γενικά, προτίμησε να ρωτήσεις: Για ποιο λόγο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και χώρες κατ' επέκταση ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και τι θέλουν να πετύχουν με αυτό».

Υπομονή και επιμονή

Αν δεν λάβεις την απάντηση που επιθυμείς αμέσως, δοκίμασε να επαναδιατυπώσεις την ερώτηση ή να δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Προσπάθησε να ανοίξεις έναν διάλογο μαζί με το chatbot ώστε να το κατευθύνεις ακριβώς σε ότι χρειάζεσαι. Αντίστοιχα μην φοβηθείς να ζητήσεις όσες διευκρινίσεις χρειαστείς προκειμένου το τελικό κειμενικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Επίκληση στην αυθεντία

Ζήτα από το chatbot που χρησιμοποιείς να ανατρέξει στα λόγια ή στον τρόπο λειτουργίας εμβληματικών προσωπικοτήτων προκειμένου να βρει τις απαντήσεις που ψάχνεις. Π.χ. γράψε «θέλω να σκεφτείς σαν τον Γιώργο Σεφέρη και γράψεις ένα ποίημα για την αγάπη». Εκ του αποτελέσματος θα δεις ότι οι απαντήσεις του θα είναι αισθητά καλύτερες. Επομένως, για κοινωνιολογικά θέματα, ζήτα του να σου απαντήσει όπως θα έκανε ένας σπουδαίος κοινωνιολόγος, για θέματα ψυχανάλυσης όπως ο Φρόιντ και πάει λέγοντας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v