Πώς να περιποιηθώ τη μπουκαμβίλια μου;

Η κηπουρική ομάδα του in2life έχει όλες τις χρήσιμες συμβουλές που ψάχνεις ώστε να αναδείξεις το καμάρι των ελληνικών αυλών και μπαλκονιών.

Πώς να περιποιηθώ τη μπουκαμβίλια μου;

Αν μας έλεγες να περιγράψουμε το ελληνικό καλοκαίρι με ένα φυτό, μάλλον θα διαλέγαμε τη μπουκαμβίλια (δεν θα μαλώσουμε αδέρφια με εσάς που τη λέτε βουκαμβίλια) η οποία είναι ο απόλυτης πρωταγωνιστής αμέτρητων ινσταγκραμικών φωτογραφιών αυτή την περίοδο. Νοτιοαμερικάνα στην καταγωγή η μπουκαμβίλια η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναρρίχωμενων φυτών κατάφερε να προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τοπίου και ξεχωριστό σημείο αναφοράς για χιλιάδες μπαλκόνια, βεράντες, αυλές και κήπους.

Αν είσαι κι εκεί ένας από εκείνους που απολαμβάνουν τη θέα μιας ανθισμένης μπουκαμβίλιας κι αναζητάς χρήσιμες συμβουλές για να την περιποιηθείς ώστε να σε συντροφεύει για χρόνια, τότε είναι η τυχερή σου μέρα. Βλέπεις,

Η θέση και το φως κάνουν τη διαφορά

Η μπουκαμβίλια χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει πλούσια. Ιδανικά, τοποθέτησέ την σε μέρος όπου δέχεται τουλάχιστον 6 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός καθημερινά. Όσον αφορά τη θέση της καλό θα ήταν να προτιμήσεις τις ηλιόλουστες και προστατευμένες θέσεις. Αν την έχεις σε γλάστρα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι βρίσκεται σε μέρος που αερίζεται.

Με το πότισμα τι γίνεται;

Η μπουκαμβίλια είναι ανθεκτική στην ξηρασία, αλλά χρειάζεται τακτικό πότισμα για να διατηρείται υγιής και να ανθοφορεί. Για αυτό πρέπει να την ποτίζεις τακτικά, αλλά να αφήνεις το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων. Προσοχή ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και πτώση των φύλλων.

Τι χώμα να βάλω;

Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις καλά στραγγιζόμενο χώμα. Μπορείς να προσθέσεις λίγο άμμο ή περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση. Όσον αφορά το pH του χώματος η μπουκαμβίλια προτιμά ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο pH (6.0-7.0).

Ρίξε τώρα και τα sos της λίπανσης

Καλό θα ήταν να λιπαίνεις την μπουκαμβίλια κατά την περίοδο της ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι) κάθε 4-6 εβδομάδες με ένα ισορροπημένο λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Αν μάλιστα το λίπασμα που χρησιμοποιείς είναι πλούσιο σε κάλιο τότε είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει και την ανθοφορία της.

Nα ανοίξουμε τώρα το κεφάλαιο κλάδεμα;

Το κλάδεμα της μπουκαμβίλιας συνίσταται να γίνεται συνήθως στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, πριν αρχίσει η έντονη ανάπτυξη. Η συνήθης τεχνική που ακολουθείται είναι να κόβεις τα παλιά ή νεκρά κλαδιά και στη συνέχεια να δίνεις σχήμα στο φυτό. Αντίστοιχα μπορείς να την κλαδέψεις πιο πολύ σε περίπτωση που θες να ελέγξεις ή να περιορίσεις το μέγεθός της, γνωρίζοντας ωστόσο ότι με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεις πυκνότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Προστασία από παράσιτα και ασθένειες

Οφείλεις να παρακολουθείς τη μπουκαμβίλια σου προκειμένου να μην προσβληθεί από αφίδες, αλευρώδεις και τετράνυχους που είναι να πιο κοινά παράσιτα. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις βιολογικά εντομοκτόνα για να εξολοθρεύσεις τα παράσιτα.

Σαν γενικότερη συμβουλή κράτα ότι η καλή αποστράγγιση και ο κατάλληλος αερισμός βοηθούν την μπουκαμβίλια στην πρόληψη ασθενειών όπως το ωίδιο (είναι μια φυτική ασθένεια, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές παθήσεις), που είναι ίσως η πιο συνηθισμένη για τα αναρριχώμενα φυτά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v