Πώς θα κάνεις τους φίλους σου να νιώσουν άνετα στο σπίτι σου

Θες να κάνεις τους καλεσμένους και τους φίλους σου να νιώσουν άνετα και να περάσουν μια όμορφη βραδιά; Δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο.

Πώς θα κάνεις τους φίλους σου να νιώσουν άνετα στο σπίτι σου

Αν συνηθίζεις να καλείς κόσμο στο σπίτι τότε θα ξέρεις πως υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες για να περάσουν καλά. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε έναν χώρο αφιλόξενο, ακατάστατο, σε ένα σπίτι που νιώθει ξένος ανάμεσα σε ξένους.

Δες παρακάτω μερικές βασικές συμβουλές για να νιώσουν οι καλεσμένοι σου άνετα και η βραδιά να κυλήσει όμορφα χωρίς παρατράγουδα.

Γενική καθαριότητα, μισή φιλοξενία

Σκούπισε όλες τις επιφάνειες στους χώρους που θα βρίσκονται οι καλεσμένοι, όπως πόμολα, πάγκοι και τραπέζια και μάζεψε τις ακαταστασίες. Βγάλε τα σκουπίδια αέρισε, και ίσως βάλε ένα αρωματικό κερί ώστε το σπίτι να μυρίζει ζεστά και φιλόξενα. Καθάρισε καλά το μπάνιο, σιγουρέψου ότι έχεις χαρτί τουαλέτας, και βάλε ένα αρωματικό στικ για να μυρίζει και εκεί όμορφα.

Εάν πρόκειται να έρθουν μικρά παιδιά, κάνε ένα πέρασμα στις περιοχές όπου πιθανότατα θα βρίσκονται τα παιδιά και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένα αντικείμενα που θα προκαλέσουν πρόβλημα.

Παρακαλώ, περάστε

Ευχαρίστησέ τους που ήρθαν, κάλεσέ τους μέσα και προσφέρσου να πάρεις τα πράγματά τους για να τα κρεμάσεις. Στη συνέχεια, σύστησέ τους σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζουν.

Οι καλεσμένοι θα νιώσουν πιο άνετα αν ξέρουν πού βρίσκεται τι και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους αποκαλύψεις κάθε γωνία του σπιτιού, φρόντισε να τους κάνεις ένα γρήγορο τουρ (αν έρχονται πρώτη φορά) στην κουζίνα και να τους πεις που είναι το μπάνιο.

Κεράσει ποτάκι;

Για να πας τη φιλοξενία σε άλλο επίπεδο, μπορείς να έχεις έτοιμο ένα welcome drink, κάτι ελαφρύ όπως χυμός φρούτων με ελάχιστο αλκοόλ ή ένα Prosecco, πέρα από τα κλασικά αλκοόλια που θα πιείτε μετά, για τα οποία θα πρέπει επίσης να έχεις μεριμνήσει, τουλάχιστον για αρχή. Αν δεν έχεις μαγειρέψει, καλό είναι να τους έχεις και μερικά απλά σνακ για να συνοδεύσουν το ποτό τους, ξηροκάρπια ας πούμε ή αν είσαι μερακλής ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά και μερικά κριτσίνια.

Αν σκοπεύεις να μαγειρέψεις, μπορείς να τους πεις αν θέλουν να σε βοηθήσουν σε μια «δουλειά» στην κουζίνα, π.χ. να κόψουν τη σαλάτα ή να πάρουν τα ποτήρια του κρασιού, ή να βγάλουν τον πάγο από την κατάψυξη και πάει λέγοντας. Έτσι θα «δεθούν» περισσότερο με το σπίτι.

Ουδέτερες συζητήσεις

Ως καλός οικοδεσπότης οφείλεις να ξεκινήσεις γόνιμες συζητήσεις, αν οι καλεσμένοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, και οι συζητήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να πάει καλά η βραδιά. Προσοχή όμως, αν δεν ξέρεις καλά τους καλεσμένους, μην ανοίξεις διάλογο πάνω σε θέματα θρησκείας, πολιτικά, αθλητικά ή σεξουαλικά, μπορεί κάποιος να νιώσει άβολα. Στόχος σου είναι να νιώσουν οι καλεσμένοι όσο πιο άνετα γίνεται, όχι να τους ρίχνεις φιτιλιές για να τσακωθούν. Αν δεις ότι μια κουβέντα παίρνει… σκοτεινή τροπή ή αρχίζει να θερμαίνεται, πάρε τα ηνία και οδήγησέ την σε πιο χαρούμενη/ουδέτερη ζώνη.

Κάν’τους να νιώσουν σημαντικοί

Ρίχνε μια ματιά στον καθένα κάθε 5 έως 10 λεπτά και τσέκαρε σε τι φάση βρίσκεται. Έχει αδειάσει το ποτό του; Έχει άδειο πιάτο μπροστά του; Κοιτάζει γύρω του σαν να ψάχνει κάτι;

Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, γι' αυτό μην αγχωθείς πολύ αν ξεχαστείς. Ταυτόχρονα, φρόντισε να μην το παρακάνεις. Μην διακόπτεις κουβέντες για να ρωτήσεις και μην επιμένεις αν δεις ότι δεν θέλουν να φάνε ή να πιούν άλλο.

Αν θέλουν να φύγουν, πες τους να μείνουν λίγο ακόμα αφού έχεις απολαύσει την παρέα τους. πες τους πόσο πολύ χάρηκες που βρεθήκατε και πώς θα ήθελες να τα ξαναπείτε. Αν παρατήρησες ότι τους άρεσε κάτι από το γεύμα που ετοίμασες, ρώτα τους αν θέλουν να τους δώσεις μια μερίδα από αυτό ή μια φιάλη κρασί για το σπίτι, αν θεωρείς ότι θα περισσέψει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v