Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει

Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σε χειραγωγήσουν για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσεις νωρίς τα «σημάδια» στη συμπεριφορά τους.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει

Οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν το δυσκολότερο πράγμα του σύμπαντος και γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν συναντήσεις στη ζωή σου ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να σε χειραγωγήσουν. Κάπου εδώ να εξηγήσουμε ότι η χειραγώγηση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ένα άτομο προσπαθεί να επηρεάσει ή να ελέγξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις κάποιου άλλου για το δικό του όφελος.

Συνήθως οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια σειρά από τεχνικές προκειμένου να κερδίσουν αρχικά τη συμπάθειά σου κι έπειτα να πετύχουν τον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την χειραγώγησή σου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σου παραθέσουμε τις πιο γνωστές τεχνικές και τακτικές που χρησιμοποιούν προκειμένου να ρίξουμε λίγο φως στο τούνελ σου.

Η συγγνώμη σου δεν έχει αξία για τους χειριστικούς ανθρώπους

Ένας χειριστικός άνθρωπος θα σου πει ότι δέχεται την συγγνώμη σου (που, λίγο-πολύ, σε ανάγκασε να πεις εξαρχής), θα κάνει τον εαυτό του να φανεί μεγαλόψυχος, και μετά δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσει να το ξεχάσεις. Θα το αναφέρει με μικρά σχόλια, με κακά αστεία και, ακόμα χειρότερα, θα το κάνει μπροστά σε άλλους.

Ψυχολογικός εξαναγκασμός

Ο ψυχολογικός εξαναγκασμός περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης μέσω της δημιουργίας αισθημάτων ενοχής, ντροπής ή φόβου. Είναι συχνό φαινόμενο για κάποιον που προσπαθεί να σε χειραγωγήσει να χρησιμοποιεί συνήθως εκφράσεις όπως: «αν με αγαπούσες, θα έκανες αυτό» ή «είσαι εγωιστής αν δεν το κάνεις».

Τόλμη και γοητεία

Όσοι θέλουν να σε χειραγωγήσουν συχνά προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την συμπάθεια μέσω υπερβολικής γοητείας και φιλοφρονήσεων. Επαινούν και κολακεύουν τα «θύματά» τους, κάνοντάς τα να νιώθουν ξεχωριστά και σημαντικά, προκειμένου να κερδίσουν τον έλεγχο της μεταξύ τους σχέσης.

Φοβού την παραπλάνηση

Η διαστρέβλωση της αλήθειας ή η παροχή λανθασμένων πληροφοριών είναι κοινές τακτικές χειραγώγησης. Να είσαι καχύποπτος λοιπόν με όσους παραλείπουν σημαντικές λεπτομέρειες ή με εκείνους που σου λένε μισές αλήθειες για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις σου.

Δριμύ κατηγορώ

Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές για να αποσπάσουν την προσοχή σου από το κύριο ζήτημα που συζητάτε ή να σε κατηγορήσουν για κάτι άλλο για να σε αποπροσανατολίσουν. Αυτό συχνά περιλαμβάνει την αλλαγή του θέματος ή την επίθεση στην προσωπικότητά σου.

Εκφοβισμός και απειλές

Ο εκφοβισμός και οι απειλές είναι ακραίες μορφές χειραγώγησης. Ένας χειριστικός άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές για να επιβάλλει τη θέλησή του ή να σε κάνουν να νιώθεις ανασφαλής και εξαρτώμενος.

Συναισθηματική εκμετάλλευση

Η εκμετάλλευση των συναισθημάτων είναι μια πολύπλοκη μέθοδος χειραγώγησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των ευάλωτων στιγμών σου, τη χρήση των συναισθημάτων σου για να σε κάνουν να νιώθεις ένοχος ή την προσποίηση συναισθηματικής αδυναμίας για να σε ελέγξουν.

Υπέρβαση ορίων

Οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά αγνοούν ή παραβιάζουν τα προσωπικά σου όρια για να αποκτήσουν πλεονέκτημα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πίεση να αποκαλύψεις προσωπικές πληροφορίες ή ακόμη χειρότερα την παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου.

Μήπως η πλάτη μου ενοχλεί το μαχαίρι σου;

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιος είναι χειριστικός είναι να τον ακούσεις πώς μιλάει για τους άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερα πισώπλατα μαχαιρώματα ακούς και όσο εκείνος «θυματοποιείται» για να κερδίσει τη συμπάθειά σου, τόσο πρέπει να πολλαπλασιάζονται τα red flags.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v