Σε αυτούς τους φούρνους θα φας αχνιστό ψωμάκι όπως παλιά

Με ιστορία αιώνων, αλλά και πιο μοντέρνοι, αυτοί οι φούρνοι της πόλης δεν φτιάχνουν απλά ψωμί, φτιάχνουν αρτο-ποίημα.

Σε αυτούς τους φούρνους θα φας αχνιστό ψωμάκι όπως παλιά

Παράδοση χρόνων, συνταγές «μυστικές», μυρωδιές από φρεκοψημμένο ζυμάρι και εκλεκτά προϊόντα ζύμης που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και προκαλούν διέγερση στον ουρανίσκο σου.

Οι παραδοσιακοί αλλά και πιο νέοι φούρνοι της πόλης παίρνουν την υπόθεση προζύμι στα σοβαρά και ετοιμάζουν καθημερινά εκλεκτά αρτοποιήματα που φέρνουν στο νου παλιές, ωραίες εποχές.

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου

Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ: 210 8215808

Στην ίδια γωνία της Κυψέλης, από το 1953, ο Ρεμούνδος ετοιμάζει εκλεκτά είδη με τον ίδιο ζήλο και μεράκι όπως τότε που προμήθευε νοσοκομεία, στρατιωτικές μονάδες αλλά και όλη την τότε καλή κοινωνία της περιοχής. Ο χώρος έχει την αύρα της κλασικής Κυψέλης μιας άλλης εποχής, ενώ από εδώ θα πάρεις προζυμένιο ψωμί με πιτιά γιαουρτιού, καλαμποκόψωμο, χαρουπόψωμο, γαλλικές μπαγκέτες, αλλά και μυρωδάτα τσουρέκια, φρεσκοψημένα κέικ, τυροπιτάκα, πίτες, κουλουράκια, μουστοκούλουρα, μπισκότα και κάθε λογής βουτήματα.

Αρτοποιότης Ο Τάκης

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ: 21 0923 0052

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Takis Bakery (@fournostakis)

Ένας από τους καλύτερους φούρνους της πόλης και όχι αδίκως, ο Τάκης μπορεί να έφυγε από κοντά μας, όμως το μαγαζί του συνεχίζει με σεβασμό να ετοιμάζει καθημερινά μοσχοβολιστά αρτοποιήματα για κάθε γούστο. Από κουλούρια Θεσσαλονίκης, μέχρι γαλλικές μπαγκέτες, πολύσπορα, καμπαγιού, καλαμποκόψωμα, λαγάνες αλλά και χειροποίητες πίτες, ό,τι και να δοκιμάσεις από εδώ χαρούμενος θα είσαι. Για τις υπογλυκαιμίες, ετοιμάζει ολόφρεσκα κέικ καρότου, μαλακά μπισκότα, και λοιπά γλυκά καλούδια.

Σταυρόπουλος

Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, τηλ: 21 0384 7006

Λειτουργεί από το 1969, με συνταγές του Πολίτη Γιάννη Σταυρόπουλου που σπάνε μύτες και διεγείρουν ουρανίσκους σε καθημερινή βάση στη γειτονιά των Εξαρχείων. Πέρα από φρεσκοφουρνιστό ψωμάκι με προζύμι, από εδώ θα πάρεις πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολιστό, κίφελ ήτοι τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, πολίτικη γαλέτα με ρεβιθομαγιά και γλυκάνισο, χειροποίητες πίτες και τάρτες, σφολιάτες κολασμένες και λαχταριστά κριτσίνια πάσης φύσεως.

Αρτοποιείο 1907

Σαρρή 13, Ψυρρή, τηλ: 21 0321 4035

Ένας φούρνος, μια ολόκληρη ιστορία στου Ψυρρή, από το απίθανα μακρινό 1907, το αρτοποιείο δύο Θεσπρωτών, πέρασε στην οικογένεια Βενέτη τη δεκαετία του’40 κατέχει τα σκήπτρα του παλαιότερου κτιριακά φούρνου της πόλης, χωρίς όμως να επαναπαύεται στην ιστορία του. Συνεχίζει να παρασκευάζει πληθώρα ψωμιών με βάση το προζύμι, γεμίζοντας την περιοχή μυρωδιές που σπάνε μύτες. Δοκίμασε το ψωμί με προζύμι της γιαγιάς, αλλά και τα μπουρέκια, την ταχινόπιτα, και τα κρουασάν βουτύρου.

Πνύκα

Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ: 21 0725 1941, Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ. 2103812817, Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 2103245162

Τρεις φούρνοι στην Αθήνα και άλλος ένας στο εξωτερικό, δεκάδες χρόνια εμπειρίας σε αρτοποιήματα με βάση εκλεκτό προζύμι, ένας πετρόμυλος που αλέθει μέσα στο εργαστήριο. Η Πνύκα της οικογένειας Κότσαρη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την… ψωμένια ιστορία της Αθήνας και το προζύμι που χρησιμοποιούν ένα από τα νοστιμότερα που θα δοκιμάσεις – δοκίμασε οπωσδήποτε το ψωμί ζέας, το ψωμί με καρύδι, το μαύρο και το ψωμί με καρύδι και πετιμέζι. Εξαιρετική και η σπανακόπιτά του.

Καρράς

Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος, τηλ: 21 0621 7762

Από το 1932, ο ξυλόφουρνος του Καρρά παραμένει ίσως η κορυφαία «χωριάτικη» επιλογή για να γευτείς παραδοσιακό ψωμάκι στα Βόρεια Προάστια. Εδώ τα πάντα ψήνονται στον φούρνο με ξύλα, όπως παλιά, ενώ όλα τα είδη ζύμης είναι ολόφρεσκα και παρασκευάζονται την ίδια μέρα. Εξαιρετικό το χωριάτικο ψωμί, το ψωμί με προζύμι, αλλά και το ολικής άλεσης, όπως και το αφράτο, μυρωδάτο και ολόφρεσκο τυρόψωμο.

72H Artisanal Bakery

Πατρώου 9, τηλ: 21 6000 6770

Στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Πατρώου ο νέος είναι ωραίος. Από τη Θεσσαλονίκη με μεράκι, το 72H έφερε στην Αθήνα κάθε λογής υπέροχα πολύχρωμα ψωμιά και αρτοσκευάσματα, όπως το κλασικό 100% προζυμένιο καρβέλι με μάραθο και κουρκουμά, τα οποία παρασκευάζονται με προζύμι που περνά 72 ώρες ξεκούρασης (εξ ου και το όνομα του φούρνου) και βαθιάς ωρίμανσης, με σκοπό να αποδώσει όλα τα αρώματα και τα χαρακτηριστικά του. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις και τα υπέροχα γλυκά cinnamon rolls.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v