Oι πιο θρυλικοί φούρνοι της Αθήνας
Πήγαμε μια βόλτα στους πιο θρυλικούς φούρνους του αθηναϊκού κέντρου και στοκάραμε μοσχομυριστά και φρεσκοφουρνιστά καλούδια γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.
Πήγαμε μια βόλτα στους πιο θρυλικούς φούρνους του αθηναϊκού κέντρου και στοκάραμε μοσχομυριστά και φρεσκοφουρνιστά καλούδια γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.
Μαζί με τα ζαχαροπλαστεία και τα παραδοσιακά ταβερνάκια οι φούρνοι έχουν γεννήσει πολλές από τις γλυκές –αλλά και αλμυρές- αναμνήσεις μας ως παιδιά οι οποίες ευτυχώς συνεχίζονται και ως ενήλικες, για αυτό ευκαιρίας δοθείσης περνάμε πάντοτε μια βόλτα για να πάρουμε τη μυρωδάτη δόση μας από τα μέρη τους. Αν μάλιστα πρόκειται για τους πιο θρυλικούς φούρνους της Αθήνας τότε ακόμη καλύτερα, αφού εδώ και δεκαετίες όλοι τους συνεχίζουν με μεράκι την γαστρονομική παράδοση της πόλης σερβίροντας φρεσκοφουρνιστές λιχουδιές που θα συνοδεύουν για πάντα τα δεκατιανά μας τσιμπολογήματα κι όχι μόνο.
Σταυρόπουλος
Γαμβέτα 4, τηλ.: 21 0384 7006
Το 1969 ο Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με ένα μόνο όραμα και μια φιλοδοξία που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία ενός αυθεντικού πολίτικου φούρνου. Μετά από 55 χρόνια μπορούμε να πούμε μετά λόγου γνώσεως και γεύσεως πως τα κατάφερε και με το παραπάνω να δημιουργήσει έναν από τους πιο ιστορικούς φούρνους των Αθηνών.
Εδώ θα βρεις αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαχλέπι και μαστίχα, χειροποίητα τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα (κιφέλ), καταπληκτικές κουρού και μια συγκλονιστική σφολιατοκαρυδόπιτα που θα κάνει την γλυκιά καρδούλα σου να πεταρίσει από ικανοποίηση μετά από κάθε μπουκιά.
Ο φούρνος της Μαρίνας
Εμ. Μπενάκη 64, Εξάρχεια, τηλ.:2103813267
Από το 1895 ο Φούρνος στη Μπενάκη μοσχοβολάει φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι και άλλες σφολιατοειδείς και χειροποίητες νοστιμιές κι αν δεν μας πιστεύεις επιβάλλεται να κάνεις μια επίσκεψη στα μέρη του. Σαν μπεις στον χώρο θα γυρίσεις κάποια χρόνια πίσω, τότε που σαν πιτσιρικάς έμπαινες στον φούρνο της γειτονιάς κι ήθελες να χαλάσεις τρία βδομαδιάτικα χαρτζιλίκια για να τα φας όλα. Σίγουρα ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα θηριώδη τυρόψωμα αλλά και στις σφολιάτες του φούρνου της Μαρίνας, ενώ αν το λέει η περδικούλα πρέπει να τιμήσεις τη ζαμπονοτυρόπιτα με κάποιο από τα σοκολατούχα των ψυγείων του.
Ο φούρνος του Ρεμούνδου
Κυψέλης 37, τηλ.:21 0821 5808
Ο πιο παλιός φούρνος της Κυψέλης άνοιξε κάπου στο 1953 στη συμβολή των οδών Τήνου και Κυψέλης και έκτοτε έχει γίνει σημείο συνάντησης για όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της περιοχής που πάνε στον Ρεμούνδο για να αγοράσουν ψωμί κι άλλα καλούδια. Η μηλόπιτα κι η πάστα φλώρα είναι must για τους παραδοσιακούς γλυκατζήδες όπως και το τσουρεκάκι που «φοριέται» σε πολλά σπίτια κατά τις εορταστικές περιόδους κι όχι μόνο. Από τα αλμυρά στις βιτρίνες του Ρεμούνδου αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στο μπριοσάτο πιροσκί και στα τυροπιτάκια του.
Φούρνος Καλλιμάρμαρο
Πλ. Βαρνάβα 2, Παγκράτι, τηλ.: 21 0701 9062
H ιστορία του αιωνόβιου αυτού φούρνου ξεκινά το 1896 στην Πλατεία Βαρνάβα της Παγκρατάρας που έγινε σημείο συνάντησης των ψωμάδων Αθηνών και περιχώρων. Εδώ δεν θα πεις το ψωμί, ψωμάκι αφού υπάρχουν πάμπολλες επιλογές για τον άρτον ημών τον επιούσιον. Θες θρακιώτικο ή με προζύμι, σταρένιο με ξύδι ή ζαγοριανό με κουρκουμά, ολικής ή με τεσσάρων ειδών άλευρα; Τα πάντα θα βρεις εδώ όπως αντίστοιχα και ωραιότατα κριτσίνια αλλά και μπόλικες επιλογές σε κουλουράκια χωρίς ζάχαρη. Εξαιρετικές κι οι δίπλες του αν είσαι μερακλής.
Άρτιστον
Σπ. Τρικούπη 61 και Μετσόβου, Εξάρχεια, τηλ.: 210 8211029
https://www.instagram.com/artiston.bakery/
Χρυσαφένια κόρα, που σπάει με ελαφριά πίεση, δίνοντας μια τραγανή αίσθηση που όλοι αγαπάμε ή ψίχα μαλακή με ομοιόμορφο χρώμα; Στο Άρτιστον από το 1910 όταν και πρωτοάνοιξε δεν υπάρχουν τέτοια ψωμένια ψευτοδιλήμματα. Εμείς στηρίζουμε φανατικά το χωριάτικο με μαγιά και λίγο αλάτι, το πολυτελείας και το dinkel (με αλεύρι σικάλεως, αλεύρι δημητριακών σπορών, νιφάδες πατάτας και ξινό προζύμι). Εξαιρετικές οι ελβετικές τρούφες, τα red velvet cakes και τα φινετσάτα σαμπλέ τραγανά cookies αλλά και τα κριτσινιά του που θα τα βρεις σε όλα τα καταστήματα του Άρτιστον . https://www.artiston.gr/katastimata/
Αρτοποιείο ο Τάκης
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230 052
Ο Τάκης στο Κουκάκι ξεκίνησε το φουρνιστό ταξίδι του το 1960 πουλώντας μόνο κουλούρια Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 65 χρόνια μετά στο αρτοποιείο του θα βρεις λογιών, λογιών λιχουδιές και πάνω από όλα υπέροχο ψωμάκι σε πάμπολλες εκδοχές. Το χωριάτικο, το γερμανικό και οι γαλλικές μπαγκέτες του Τάκη συγκαταλέγονται στα αδιαμφισβήτητα best seller του, όπως κι η θρυλική τυρόπιτα κουρού, γεμιστή από άκρη σε άκρη. Οι γλυκατζήδες θα έχουν δύσκολο έργο εδώ καθώς πέρα από την υπέροχη μηλόπιτα, θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία 15 γεύσεων κέικ.
Λυκαβηττός
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7211248
Ο φούρνος Λυκαβηττός μετρά περισσότερα από 35 χρόνια ζωής από όταν άνοιξε τις πύλες του στους ψωμολάγνους επισκέπτες του οι οποίοι έχουν να διαλέξουν τον άρτον της ημέρας μέσα από μια τεράστια ποικιλία 20 ψωμιών. Από το παραδοσιακό χωριάτικο, μέχρι το πιο βαρβάτο γερμανικό ψωμί και πιο ψαγμένες εκδοχές όπως εκείνο με το φουντούκι και τον κουρκουμά τα αρτοπαρασκευάσματα του Λυκαβηττού δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονούμενο. Εξίσου λαχταριστά είναι τα πανετόνε του, αλλά και τα ικαριώτικα κουλουράκια του, όπως αντίστοιχα και η χειροποίητη τυρόπιτα με φύλλο που είναι ταμάμ για το δεκατιανό σου break.