Μια βόλτα στα θρυλικά ζαχαροπλαστεία του αθηναϊκού κέντρου

Μας πιάσανε οι υπογλυκαιμίες μας και φύγαμε σούμπιτοι στα πιο θρυλικά ζαχαροπλαστεία της πόλης για να κολαστούμε με τους γλυκούς πειρασμούς τους.

Μια βόλτα στα θρυλικά ζαχαροπλαστεία του αθηναϊκού κέντρου

Δεν είναι λίγες οι πίκρες που μας κερνά η ζωή καθημερινά. Πότε τα αφεντικά κι οι συνάδελφοί μας, πότε φίλοι, οικογένεια και γνωστοί μάς πικραίνουν ηθελημένα ή κι αθέλητα. Για αυτόν τον λόγο κι εμείς κατασκηνώνουμε στα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία ζητώντας ένα γλυκό φίλτρο λησμονιάς για την καθημερινότητά μας. Πολλά από αυτά τα μαγαζιά είναι συγκεντρωμένα στα πέριξ του αθηναϊκού κέντρου κι αποτελούν «ζωντανούς θρύλους» πια, αφού μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής. Όπως καταλαβαίνεις αφορμή ψάχναμε για να ξαναβρεθούμε στα μέρη τους και τώρα που τη βρήκαμε ποιος μας πιάνει;

Ακύρωσε δίαιτες και επισκέψεις σε διατροφολόγους κι έλα μαζί μας,

Μητροπολιτικόν

Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0324 0654

Από το 1930 κρατά αυτή η γλυκιά κολόνια με το Μητροπολιτικόν να αποτελεί τον απόλυτο προορισμό όλων των γλυκατζήδων της πρωτεύουσας. Ρετρό, νοσταλγικό και κατάλληλο δια πάσαν υπογλυκαιμίαν το θρυλικό αυτό ζαχαροπλαστείο συνεχίζει ακάθεκτο να μας τρατάρει καταπληκτικούς εργολάβους, υδραίικα αμυγδαλωτά με την παραδοσιακή συνταγή, ζουμερούς και έξτρα λαχταριστούς μπαμπάδες με ρούμι αλλά κι αυτά τα μανταρινάκια γλασέ που μυρίζουν γιαγιά και συνοδεύουν κάθε νηστεία. Εξίσου θρυλικά τα σοκολατάκια του αλλά κι οι αριστοκρατικοί μπεζέδες.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Χαρ. Τρικούπη 82,  Εξάρχεια, τηλ: 21 0361 0092

Ένα όνομα, μια γλυκιά ιστορία το θρυλικό ζαχαροπλαστείο των αδερφών Ασημακόπουλων μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής αφού πρωτοάνοιξε το 1915 κι από τότε παραμένει σταθερή αναφορά στα χείλη των chocolate lovers. Βλέπεις, στις βιτρίνες του πάντοτε θα βρουν λαχταριστά σοκολατάκια γεμιστά με τσέρι, νουγκατίνα όπως παλιά, την τιμημένη πάστα σεράνο και φυσικά προφιτερόλ που θα προκαλέσει έκρηξη χαράς στους σιελογόνους αδένες σου. Η πάστα αμυγδάλου αλλά και οι κουραμπιέδες είναι must και παντός καιρού.

Αριστοκρατικόν

Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ: 2103220546

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aristokratikon (@aristokratikon)


Δεν γίνεται να έχεις περάσει από το Σύνταγμα και να μην έχεις χαλβαδιάσει τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται στην οδό Βουλής 7. Από το 1928 μέχρι σήμερα το Αριστοκρατικόν παραμένει πιστό στην παράδοση της αυθεντικής σοκολάτας, της υψηλής γεύσης και των αγνών υλικών.

Ένας παράδεισος για τη σοκολάτα που μπορείς να βρεις ό,τι τραβά η ψυχούλα κι η ορεξούλα σου, ανεξαρτήτως σχήματος και γεύσης. Πέρα από τις σοκολάτες μεγάλο χαμό κάνουν οι κουραμπιέδες του αλλά και τα μαρόν γλασέ που λιώνουν στο στόμα.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Oμόνοια,τηλ.: 21 0523 3637

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Στάνη- Stani (@stani1931)


Θρυλικό γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο η Στάνη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το πολύ μακρινό 1931 κι έκτοτε παραμένει γλυκό καταφύγιο για τους sweet lovers της πρωτεύουσας. Πέρα από κρέμες, ρυζόγαλο και πρόβειο γιαούρτι εκλεκτής ποιότητας σαν βρεθείς στη Στάνη πρέπει να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα αγαπημένα «ρετρό» γλυκά της νιότης. Στο αιώνιο δίλημμα πάστα ποντικάκι ή πάστα αμυγδάλου απαντάμε ξεκάθαρα και τα δύο αν προέρχονται από τη Στάνη, ενώ αν θες να σε πάρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σιρόπια, επένδυσε σε ένα ταψάκι γαλακτομπούρεκο και μας ευχαριστείς αργότερα.

Ζαχαροπλαστείο Χατζής

Μητροπόλεως 5, τηλ: 21 0322 2647

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς δοξάζουμε την τύχη μας που ο Θεσσαλονικιώτης Χατζής έκανε εδώ και χρόνια απόβαση και στην Αθήνα μοστράροντας στις βιτρίνες του την υπέροχη γλυκιά πραμάτεια του.

Το ζαχαροπλαστείο του θα το βρεις κοντά στο Σύνταγμα και θα το τιμήσεις δεόντως για τα τρίγωνα πανοράματος, το ταούκ κιοκσού (παραδοσιακό γλυκό με κοτόπουλο και γάλα) και το καζάν ντιπί, με ανάλαφρη κρέμα από βουβαλίσιο γάλα.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στα φημισμένα σιροπιαστά του όπως το ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο με άρωμα κανέλας, το φινετσάτο κανταΐφι, τα τιμημένα κουρκουμπίνια αλλά και στα«καθαρόαιμα» πολίτικα σιροπιαστά, όπως σαραγλί, σεκέρ παρέ και σάμαλι.

Κρίνος

Αιόλου 87, Oμόνοια, τηλ.: 210 3216852

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iulia Nare (@iulia.nare)


Συνεχίζουμε τη βόλτα μας κάνοντας μια απαραίτητη στάση στον αιωνόβιο Κρίνο ο οποίος άνοιξε το 1923 κι ανακηρύχθηκε πάραυτα ως ο βασιλιάς του «τρύπιου» λουκουμά της πρωτεύουσας. Αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση επί τούτου τότε σε προκαλούμε και σε προσκαλούμε να δοκιμάσεις τους σιροπάτους κι εξαιρετικά αφράτους λουκουμάδες του και να αλλαξοπιστήσεις εν μία μπουκιά. Εκτός από τις μικρές μπουκίτσες «παραδείσου», ο Κρίνος φημίζεται και για την τραγανή μπουγάτσα βουτύρου η οποία κολάζει μέχρι και φανατικούς διατολάτρεις.

Désiré

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ: 2103632333

Από το 1962 μέχρι και σήμερα το Désiré ικανοποιεί κάθε πρόστυχη σοκολατένια επιθυμία μας, θέλγοντας μας με τις λιχουδιές με τις οποίες στολίζει τις βιτρίνες του. Η σοκολατίνα του είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης, ενώ η σεράνο του είναι ίσως η κορυφαία όλων των Αθηνών. Τα κέικ, οι τρούφες αμυγδάλου και τα αμυγδαλωτά του σου δημιουργούν ένα άλυτο τρίλημμα, ενώ τα μπαμπαδάκια του και οι μπισκοτοκαρδούλες του μνημονεύονται από γενιές και γενιές γλυκατζήδων απόλυτα δικαιολογημένα.

Ζαχαροπλαστείο Mike

Σούτσου 9 και Δορυλαίου, πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091

O Μικές της Πλατείας Μαβίλη έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των μιλφειγοφάγων κι εμείς θα σου αποκαλύψουμε το μυστικό του. Στρώνει που λες την πλούσια, βουτυράτη κρέμα ανάμεσα στα χοντρά φύλλα του μιλφέιγ του, κατακτώντας τις καρδιές γενεών επί γενεών Αθηναίων που κάνουν ουρά έξω από το ζαχαροπλαστείο του που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1956. Τα τρουφάκια και τα ταρτάκια φρούτων στοκάρονται σε αμέτρητα κουτάκια καθημερινά, ενώ οι φλωρεντίνες αμυγδάλου και το γαλακτομπούρεκο αξίζουν της άμεσης δοκιμής σου. Φαινομενικά άσχετο (αλλά ψαγμένο) Tip: Αν πας για γλυκό, πάρε και μια τυρόπιτα. Δεν θα μετανιώσεις.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v