Μήπως έχεις φτάσει σε τέλμα; Τα σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσεις

Αναρωτιέσαι συχνά τι διάολο κάνεις στη ζωή σου; Πώς θα αναγνωρίσεις ότι έχεις βαλτώσει και τι μπορείς να κάνεις για να ξεφύγεις.

Μήπως έχεις φτάσει σε τέλμα; Τα σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσεις

Η στασιμότητα είναι βολική, είναι όμως και ύπουλη. Σε ρουφάει σαν μαύρη τρύπα και μέχρι να ξεφύγεις τα χρόνια έχουν περάσει και η ζημιά έχει γίνει.

Μην είσαι τέτοιος/α. Αναγνώρισε τώρα τα σημάδια του «βαλτώματος» και ανάλαβε δράση.

Δες παρακάτω μερικά από τα πιο χτυπητά.

Βαριέσαι όλη την ώρα

Πόσο χρόνο περνάς συνεχώς κοιτάζοντας το ρολόι, περιμένοντας να περάσει η ώρα, ή χαζεύεις στο κινητό σου για να σκοτώσεις την ώρα; Κατανοητό, η βαρεμάρα μάς χτυπά όλους. Όλοι έχουμε στιγμές που θα προτιμούσαμε να είμαστε οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που είμαστε, να κάνουμε κάτι άλλο.

Το πρόβλημα είναι όταν αυτή η «στιγμή» επεκτείνεται σε μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Γιατί όταν η ζωή σου είναι γεμάτη, όταν πραγματικά γουστάρεις τις δραστηριότητές σου και τις σχέσεις σου, η βαρεμάρα δεν έχει θέση στη ζωή σου.

Αν σε όλα τα παραπάνω βλέπεις τον εαυτό σου, δοκίμασε να σπάσεις τον φαύλο κύκλο. Δοκίμασε να κάνεις κάτι νέο, και να βγεις από την κόμφορτ ζόουν σου.

Δεν έχεις ουσιαστικούς στόχους ή φιλοδοξίες

Μπορεί να έχεις βάλει στόχο να γυμνάζεσαι συστηματικά, ή να βλέπεις ταινίες και να διαβάζεις βιβλία. Όμως αν αυτοί οι στόχοι έχουν πάψει να αποτελούν κινητήριο δύναμη για να βελτιωθείς, τότε ίσως θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις την προσέγγισή σου. Γιατί δεν έχει σημασία πόσους στόχους έχεις ή πόσο επιμελώς τους ακολουθείς, αν δεν υπάρχει συνειδητός σκοπός πίσω από αυτούς.

Φρόντιζε να επιλέγεις τους στόχους σου συνειδητά — αναρωτήσου, τι είδους άτομο θέλω να είμαι; Και πώς υπηρετούν οι στόχοι μου αυτό το σενάριο; Αυτό δίνει κατεύθυνση στη ζωή σου, έναν χάρτη για το πού πρέπει να κατευθύνεις την ενέργειάς σου.

Η αναβλητικότητα είναι στο πετσί σου

Λες συχνά στον εαυτό σου “Θα ξεκινήσω αύριο,” και το αύριο γίνεται η επόμενη μέρα, και μετά η επόμενη; Η αναβλητικότητα δεν είναι απλά η αναβολή των εργασιών, είναι ένα σημάδι ότι έχεις χάσει τη δυναμική σου στη ζωή.

Άκου αυτό: η αναβλητικότητα δεν έχει να κάνει με την τεμπελιά και δεν έχει να κάνει ούτε με την έλλειψη χρόνου. Συχνά, έχει να κάνει με το φόβο — το φόβο της αποτυχίας, το φόβο της επιτυχίας, ή ακόμα και το φόβο της αλλαγής. Καθυστερούμε γιατί το επόμενο βήμα σημαίνει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους φόβους, και αυτό είναι άβολο.

Το πρώτο βήμα για να ξεφύγεις είναι να καταλάβεις γιατί αναβάλλεις. Είναι επειδή η υποχρέωση που έχεις μπροστά σου φαίνεται πολύ μεγάλη; Χώρισέ τη σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια. Είναι επειδή φοβάσαι το αποτέλεσμα; Αναγνώρισε τον φόβο και θύμισε στον εαυτό σου ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι ένα μάθημα, είτε οδηγεί στην επιτυχία είτε όχι.

Έχεις σταματήσει να μαθαίνεις

Συνειδητοποιείς ότι έχεις ανταλλάξει την γνώση με μαραθώνιους στο Netflix και άσκοπα βίντεο στο Instagram; Λες στον εαυτό σου πως ήδη γνωρίζεις «αρκετά», και ως αποτέλεσμα κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά; Κάνεις λάθος, και το ξέρεις.

Να μένεις σε αυτά που ξέρεις μπορεί να είναι βολικό, αλλά βάζει ταβάνι στο δυναμικό σου. Χωρίς συνεχή μάθηση, τόσο ο προσωπικός όσο και ο επαγγελματικός σου αναπτυξιακός δρόμος έρχεται κάποια στιγμή σε αδιέξοδο.

Η μάθηση δεν είναι απλά η συγκέντρωση γεγονότων. Είναι η διεύρυνση του κόσμου σου, το ακόνισμα των δεξιοτήτων σου και η καλύτερη κατανόηση του εαυτού σου αλλά και των άλλων. Σε μια εποχή όπου οι πληροφορίες είναι παντού γύρω σου, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

Οι σχέσεις σου είναι βαρετές

Υπάρχει μια περίεργη άνεση στην οικειότητα. Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες συνομιλίες, ακόμα και οι ίδιες διαφωνίες. Πριν το καταλάβεις, οι σχέσεις σου έχουν φτάσει σε πλατώ και έλκεσαι από ένα ψευδές αίσθημα ικανοποίησης γιατί όλα είναι καλά.

Αλλά το «καλά» μπορεί να είναι παγίδα. Όταν οι σχέσεις σου δεν εξελίσσονται, παραμένεις στάσιμος κι εσύ. Και οι σχέσεις, σαν τα φυτά, χρειάζονται φροντίδα και προσοχή για να αναπτυχθούν και να «ανθίσουν».

Αν κάτι τέτοιο σου φαίνεται γνώριμο, είναι στιγμή να το αλλάξεις. Κάνε βαθύτερες συζητήσεις, συζήτησε τα όνειρά σου, τους φόβους σου, και εξερεύνησε τις φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντα του άλλου. Ξεκίνα δραστηριότητες που σας βοηθούν να συνδεθείτε σε διαφορετικό επίπεδο, ίσως ένα χόμπι που απολαμβάνετε και οι δύο ή μια νέα εμπειρία που μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί.

Έχεις παγιδευτεί στον αρνητισμό

Δε φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να βουλιάξεις σε μια μονίμως «μίζερη» νοοτροπία. Να γκρινιάζεις όλη την ώρα για τη δουλειά, την καθημερινότητα, τις σχέσεις σου. Όμως αυτός είναι ένας πραγματικά κουραστικός τρόπος ζωής και όχι μόνο σου κλείνει συναισθηματικές πόρτες αλλά και μπλοκάρει την επαγγελματική εξέλιξη και την προσωπική σου ανάπτυξη.

Τα καλά νέα είναι πως οι νοοτροπίες μπορούν να αλλάξουν. Ξεκίνα αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές σκέψεις που συνεχίζουν να παίζουν στο μυαλό σου. Απομυθοποίησέ τες και αντικαταστήστε τες με πιο εποικοδομητικές. Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά και μόνο η αμφισβήτηση της αρνητικότητας είναι ένα βήμα προς την απελευθέρωση του εαυτού σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v