Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μια όαση στο κέντρο της Αθήνας

Είναι πάρκο, είναι αρχαιολογικός χώρος, είναι εδώ που (μάθαμε πρόσφατα) είναι θαμμένος ο ίδιος ο Πλάτωνας. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι η τέλεια βόλτα που δεν έχεις κάνει.

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μια όαση στο κέντρο της Αθήνας

Τσαλαπετεινοί. Δύο τσαλαπετεινοί, με τα λοφία τους και τα όλα τους, τσιμπολογάνε κάτι από το χώμα πλάι στα λίθινα απομεινάρια του Γυμνασίου της ξακουστής Ακαδημίας του Πλάτωνα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τσαλαπετεινοί στο κέντρο της Αθήνας; Στην απόλυτη ησυχία που επικρατεί, τα βήματά μας τους τρομάζουν, και απομακρύνονται φτερουγίζοντας προς τα φυλλώματα των δέντρων. Καθόμαστε στη σκιά περιμένοντας να ξανάρθουν. Αντί για αυτούς εμφανίζεται μετά από λίγη ώρα ένα ζευγάρι σμαραγδοπράσινων παπαγάλων. «Μην το γράψεις αυτό, δεν πρόκειται να το πιστέψει κανείς».

Απίστευτη είναι γενικώς η αίσθηση εξοχής στην καρδιά της πόλης. Λίγα μέτρα μακριά από την πολύβουη Λένορμαν, περνάς την καγκελόπορτα της Ακαδημίας και μεταφέρεσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μια παρέα τριαντάρηδων έχει στήσει πικνίκ κάτω από τις φυλλωσιές. Σχεδόν δίπλα τους, μπαλόνια, καροτσάκια και παραταγμένα στη σειρά μπουκάλια αναψυκτικών φωνάζουν από μακριά παιδικό πάρτι. Δύο έφηβες σε ένα παγκάκι μιλάνε για τις Πανελλήνιες. Ένας πιτσιρίκος προσπερνά χαρωπός με το ηλεκτρικό του πατίνι μια παρέα παιδιών που κυνηγούν την μπάλα τους έξω από την παιδική χαρά. Ζευγάρια όλων των ηλικιών έχουν βγάλει βόλτα τους σκύλους τους. Ένα άλλο ταΐζει τις γάτες, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του πάρκου. Μια από αυτές λιάζεται στον πέτρινο τοίχο πλάι στο Περιστύλιο. Να ξέρει άραγε πως η τεχνητή νοημοσύνη που διάβασε τους μισοκαμμένους παπύρους από την Πομπηία μας είπε πρόσφατα ότι κάπου εδώ είναι τελικά ο τάφος του Πλάτωνα;

Την Ακαδημία Πλάτωνος τη βρίσκεις στον χάρτη εδώ, ακριβώς δυόμιση χιλιόμετρα μακριά από αυτό που ήταν το κέντρο της Αθήνας την εποχή που ζούσε ο Πλάτωνας. Γιατί εδώ, γιατί τόσο έξω; Το ερώτημα πονοκεφαλιάζει αιώνες τώρα τους μελετητές. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού σε αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα οδηγό, μία απάντηση ίσως κρύβεται στις πεποιθήσεις του Πλάτωνα για τον τρόπο που το φυσικό περιβάλλον επιδρά στις ψυχές των ανθρώπων, τη σκέψη τους και την πολιτειακή τους οργάνωση.

Υπάρχει κι ένας μύθος, που λέει ότι κάποια στιγμή, χρόνια πριν τον Τρωικό Πόλεμο, ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, απήγαγε από την Σπάρτη την Ωραία Ελένη που του γυάλισε όταν την είδε 12χρονη να χορεύει έξω από το ναό της Άρτεμης, και την έκρυψε εδώ. Όταν τα αδέρφια της, οι Διόσκουροι, ήρθαν να την αναζητήσουν, ο Ακάδημος τους έδειξε την κρυψώνα. Από αυτόν πήρε το όνομά της η περιοχή, και γι’ αυτό την θεωρούσαν οι Σπαρτιάτες ιερή και την άφησαν ανέγγιχτη όταν έκαναν την υπόλοιπη Αθήνα λαμπόγυαλο, τα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Απ’ όλους τους τόπους είναι καλύτερος ένας τόπος όπου πνέει αύρα θεϊκή και τους κλήρους της γης τους προστατεύουν θεότητες και δέχονται τους αποίκους με ευμένεια ή το αντίθετο» γράφει ο Πλάτωνας στους Νόμους του.

Η Ακαδημία του ως αρχαιολογικός χώρος δεν είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη –αν δεν έρθεις διαβασμένος/η δύσκολα καταλαβαίνεις πού ήταν τι, και τι διαφορά έχει ας πούμε το Γυμνάσιο από το Περιστύλιο. Βοηθά σε αυτό το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται εδώ, ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και αναλαμβάνει να σου εξηγήσει τι ακριβώς θα δεις και πού, μαζί με όλα τα βασικά για τον Πλάτωνα και τη σχολή του –αρκεί βέβαια να το πετύχεις ανοιχτό, γιατί λειτουργεί μόνο Τρίτη με Παρασκευή 10.00-16.00.

Ως πάρκο, πάλι, η Ακαδημία Πλάτωνος είναι απολαυστική: Σκιερή και γαλήνια, δημοκρατική με έναν τρόπο που ο αείμνηστος μπορεί και να μην ενέκρινε, και με διάχυτη την αίσθηση της χρονικής συνέχειας που λειτουργεί καθησυχαστικά σε πάσης φύσεως υπαρξιακές ανησυχίες. Αυτό το τελευταίο μάλλον θα του άρεσε. Όταν βρούμε τον τάφο του, θα περάσουμε να του το ψιθυρίσουμε.

@in2life_gr Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μια πράσινη όαση στην καρδιά της Αθήνας #ακαδημιαπλατωνος #κολωνος #παρκο #αθηναμου #βολτα #αθηνα🏛greece #μυστικα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Show It Off - S.A.K.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v