Η Καστέλλα είναι η ωραιότερη γειτονιά του Πειραιά

Ανεβοκατεβαίνουμε σκαλάκια ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά, χαζεύουμε με την θέα στη θάλασσα και χαϊδεύουμε άπειρες γάτες, στην πιο όμορφη από τις γειτονιές του Πειραιά.

Η Καστέλλα είναι η ωραιότερη γειτονιά του Πειραιά

Πέμπτη απόγευμα, γύρω στις 8. Μπροστά σε ένα νεοκλασικό με μπλε παραθυρόφυλλα, ένας κύριος ανοίγει κονσέρβες και τις μοιράζει σε αλουμινένια πιατάκια για τις γάτες της γειτονιάς που έχουν μαζευτεί ενθουσιασμένες γύρω του. Μια παρέα εφήβων ανεβαίνει γελώντας τα σκαλάκια προς τον προφήτη Ηλία. Το πορτοκαλί φως του ηλιοβασιλέματος που πλησιάζει κάνει την θάλασσα να λαμπυρίζει στον ορίζοντα. Μια απολύτως νησιώτικη μονοκατοικία κάνει ωραία αντίθεση πλάι σε ένα ντιζαϊνάτο κτίριο με μπαλκόνια κρεμασμένα πάνω από το Μικρολίμανο. Προσπαθούμε να μαντέψουμε τι ενοίκιο θα ‘χει. «Θα μετακόμιζες εδώ;». Εύκολα.

Γιατί τη λέμε Καστέλλα;

Είναι παραφθορά από τα Καστέλλια, μικρά φρούρια δηλαδή, που έφτιαξαν πάνω στον λόφο για να οχυρωθούν τα στρατεύματα του Καραϊσκάκη κατά την πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή. Οχυρώματα όμως υπήρχαν εδώ από πολύ παλιότερα, τα είχε φτιάξει ο Ιππίας το 510 π.Χ. και τα κατέλαβαν το 403 π.Χ. ο Θρασύβουλος και οι Δημοκρατικοί του, για να αποκρούσουν την επίθεση των Τριάκοντα Τυράννων. Στη μάχη που δόθηκε στο λόφο σκοτώθηκε ένας από αυτούς, ο Κριτίας, και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Αθήνα.

Οι Πειραιώτες, βέβαια, λέμε Καστέλλα μόνο την πλευρά του λόφου που κοιτάζει προς το Μικρολίμανο. Η άλλη, που βλέπει στο Πασαλιμάνι, είναι ο Προφήτης Ηλίας, από το εκκλησάκι στην κορυφή του λόφου, εκεί όπου βρίσκεται και το θρυλικό Μπόουλινγκ του Πειραιά και το Βεάκειο Θέατρο που φιλοξενεί τις καλοκαιρινές μας συναυλίες και παραστάσεις.

Πού είναι ωραία να βολτάρω εδώ;

Με μια λέξη, παντού. Ραχοκοκαλιά της Καστέλλας, και ο μόνος μεγάλος δρόμος της, είναι η Παπαναστασίου, που οι παλιοί Πειραιώτες τη λένε ακόμα Βασιλέως Παύλου, με το φαρδύ της πεζοδρόμιο που είναι ό,τι πρέπει για βόλτες με θέα στην θάλασσα και το Μικρολίμανο από τη μια και στα αρχοντικά που σκαρφαλώνουν τον λόφο από την άλλη.

Η οδός Φωσκόλου, γνωστή και ως Σκαλάκια, είναι μάλλον η πιο φωτογενής της γειτονιάς, με τα σκαλάκια της να ανηφορίζουν ανάμεσα σε νεοκλασικά και φουντωτές μπουκαμβίλιες προς την κορυφή του λόφου, εξασφαλίζοντας όσο ανεβαίνεις όλο και πιο πανοραμική θέα στην θάλασσα. Σκαλάκια έχει και η μικρούλα Μίνωος, με λιγότερο φαντασμαγορική θέα. Τα πιο νησιώτικα σπίτια συγκεντρώνονται στην Κούνδουρου Μανούσου, νεοκλασικά πλαισιώνουν την οδό Αισχύλου, γλυκύτατο πεζοδρομάκι γεμάτο γάτες αραγμένες σε περβάζια είναι η Σχιστής, ενώ στους επάνω δρόμους, Αγαμέμνονος, Αγησιλάου και Αίαντος επικρατεί η ησυχία και η αίσθηση γειτονιάς από τα παλιά.

@in2life_gr Έλα να πάμε μια βόλτα στην Καστέλλα, να ανεβοκατέβουμε σκαλάκια και να χαϊδέψουμε γάτες #καστελλα #πειραιας #βολτα #γατες #μικρολιμανο #πειραιας❤️ #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Devil Doesn’t Bargain - Alec Benjamin

Πείνασα/ δίψασα με τόσες βόλτες, να κάτσουμε κάπου;

Αν είσαι για κάτι στα γρήγορα, ωραία χοτ ντογκ, γκουρμεδιάρικα σάντουιτς και ζουμερά burger έχει το Good Dog που απλώνει τραπεζάκια σε μια δροσερή αυλή (δοκίμασε το Tennessee Dog, με βραστό λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια, coleslaw και Jack Daniel’s Sauce, και το Drunk Chicken Burger με μπιφτέκι κοτόπουλο, coleslaw και τηγανιτά κρεμμύδια). Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 6,50€.

Αν πάλι προτιμάς κανονικό εστιατόριο, ένα φανταστικό μεσογειακό μενού με συγκλονιστική θέα στην θάλασσα σερβίρει το Mira: Σκέψου νιόκι με καραμελωμένο αχλάδι, ρούμι, γκοργκοντζόλα και καβουρδισμένο φουντούκι, ή τσιπούρα σε κρούστα μπαχαρικών με κρέμα μπρόκολο, ταμπουλέ και λάδι βασιλικού. Δυνατά παίζουν επίσης και τα γλυκά του, με δικό μας αγαπημένο το προφιτερόλ με γκανάς πικρής σοκολάτας και κρέμα μαστίχας, ενώ μπορείς αν προτιμάς να πιάσεις τραπεζάκι και μόνο για καφεδάκι ή ποτό. Για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 30€ το άτομο.

Για ποτάκι ή καφέ πιο νωρίς, επίσης με σούπερ θαλασσινή θέα που πιάνει από Μικρολίμανο μέχρι Βάρκιζα, ο Δον Κιχώτης είναι μάλλον η πιο ξακουστή και πολυθρύλητη ταράτσα του Πειραιά –τόσο που του συγχωρούμε και την mainstream στροφή που έχει κάνει τελευταία στις μουσικές του, ενώ κάποτε ήταν καθαρόαιμο ροκάδικο. Φτιάχνει και φανταστικά κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 11€.

Και βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή να κατηφορίσεις τα ελάχιστα μέτρα της Ναυάρχου Βότση, και να πιάσεις σε 3 λεπτά τραπεζάκι πλάι στην θάλασσα του Μικρολίμανου, για το οποίο σου τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα εδώ - Τρωγοπίνοντας στο Μικρολίμανο: Τα καλά, τα φτηνά και τα ακριβά 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v