Τέλειες συνταγές για γλυκά που δεν παχαίνουν

Ποιος είπε ότι πρέπει να αμαρτήσεις για να φας ένα ωραίο σπιτικό γλυκό; Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, έχεις όλη την απόλαυση, χωρίς τύψεις.

Τέλειες συνταγές για γλυκά που δεν παχαίνουν

Κι όμως, δεν παχαίνουν όλα τα γλυκά. Για του λόγου μας το αληθές, ρίξε μια ματιά στις υγιεινές, λάιτ συνταγές που σου βρήκαμε και είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις απογευματινές λιγούρες που δεν θα κάνουν έξαλλο τον διατροφολόγο σου.

Κλασικά pancakes χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
1½ φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (χ.γ.), 1½ κ.σ. κρυσταλλική στέβια ή άλλο γλυκαντικό, 1 κ.γ. αλάτι, 1 ¼ φλ. κρέμα γάλακτος light ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο, 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο κρύο

Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία. Θέλουμε το βούτυρο να είναι χλιαρό. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, μαζί με το baking powder. Προσθέτουμε το γλυκαντικό και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να ενωθούν τα υλικά μας. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του μίγματός μας. Προσθέτουμε το αυγό, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τη light κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Ανακατεύουμε πολύ καλά το χυλό µε το σύρμα, για να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 15 λεπτά.

Για το ψήσιμο: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει και να πάει παντού. Με μια κουτάλα βάζουμε περίπου μισή κουταλιά από το μίγμα στο τηγάνι. Αφήνουμε για λίγο να ψηθεί από τη µία πλευρά το κάθε τεμάχιο. Μόλις έχει φουσκώσει και έχουν εμφανιστεί φουσκάλες στην επιφάνεια, µε μια σπάτουλα το αναποδογυρίζουμε έτσι ώστε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά. Στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και σερβίρουμε. Συνήθως τα σερβίρουμε µε μέλι, βούτυρο και γιαούρτι ή μέλι και φρούτα ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Παγωτό light με 3 υλικά

Υλικά:
4 μπανάνες, 200 γρ. φράουλες, 50 γρ. τυρί κρέμα light
Για το σερβίρισμα: 50 γρ. φράουλες

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ στην κατάψυξη. Κόβουμε το κοτσάνι από τις φράουλες και τις κόβουμε στη μέση. Τις βάζουμε σε ένα μπολ στην κατάψυξη. Αφήνουμε τα 2 μπολ στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να παγώσουν τα φρούτα.

Αφαιρούμε τα φρούτα από την κατάψυξη και τα χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με το τυρί κρέμα μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα κρεμώδες που να έχει την υφή παγωτού. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες μέχρι να σφίξει καλά το μείγμα. Σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες, κομμένες στα 4.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Τάρτα ροδάκινο χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας, 2 ροδάκινα γινωμένα, 1 λεμόνι, 1 κ.γ. stevia, 1 αυγό για την επάλειψη

Εκτέλεση:
Κόβουμε την σφολιάτα σε 6 τετράγωνα. Τοποθετούμε τα φύλλα της σφολιάτας σε ένα ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Με ένα μαχαιράκι, χαράζουμε μισό δάχτυλο από τις άκρες κατά μήκος κάθε πλευράς, το κάθε φύλλο ζύμης. Προσέχουμε να μην κόψουμε την ζύμη, απλά να την χαράξουμε. Κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες, προσέχοντας να είναι όσο μπορούμε ίσες μεταξύ τους. Μοιράζουμε τα ροδάκινα στα φύλλα σφολιάτας, χωρίς να ακουμπούν το περιθώριο που χαράξαμε. Πασπαλίζουμε τα ροδάκινα με την stevia. Βάζουμε στο ψυγείο το ταψί για 20 λεπτά, ώστε να παγώσει η σφολιάτα και να φουσκώσει τέλεια στο ψήσιμο και να γίνει τραγανή. Χτυπάμε το αυγό με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε τις άκρες από τις τάρτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς για να σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Κέικ καρότου με μήλο και μέλι

Υλικά:
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 3 αβγά, 180 γρ. καλαμποκέλαιο, 150 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή ελαφρύ, 280 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο ή ανθόμελο, 300 γρ. καρότα, 1 μήλο, 30 γρ. φρυγανιά, 100 γρ. σταφίδες ξανθές, 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γλ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο, 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα καρότα και το μήλο στον τρίφτη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά και τις σταφίδες. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με το καλαμποκέλαιο, το γάλα, το μέλι, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο μέχρι να ενωθούν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε ανακατεύοντας τα τριμμένα καρότα και το μήλο. Τέλος, ενσωματώνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. (ή το λαδώνουμε και το αλευρώνουμε). Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε, σερβίρουμε κάθε κομμάτι περιχυμένο με λίγο μέλι.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v