10 πράγματα που δεν ήξερες για τις κουτσουπιές
Τα δέντρα που κάνουν την Αθήνα ροζ κάθε άνοιξη έχουν μυστικά και ιστορία που αγνοούσες… Μείνε κοντά μας, έχεις να μάθεις πολλά.
Τα δέντρα που κάνουν την Αθήνα ροζ κάθε άνοιξη έχουν μυστικά και ιστορία που αγνοούσες… Μείνε κοντά μας, έχεις να μάθεις πολλά.
Τα ροζ ανθάκια τους πλημμυρίζουν κάθε Απρίλη τα αθηναϊκά πεζοδρόμια, τα φορτωμένα λουλούδια κλαδιά τους που υψώνονται προς τον αττικό ουρανό είναι η εικόνα που έχουμε συνδυάσει περισσότερο απ’ όλες με την άνοιξη οι Αθηναίοι. Πόσα, όμως, ξέρουμε το απόλυτο ανοιξιάτικο δέντρο και την ιστορία του; Να μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως αγνοούσες μέχρι τώρα.
Στα αγγλικά η κουτσουπιά λέγεται Judas Tree, δέντρο του Ιούδα δηλαδή, κατά παράφραση του γαλλικού Arbre de Judée, που σημαίνει δέντρο της Ιουδαίας.
Εκεί στην Ιουδαία, στην περιοχή του σημερινού Ισραήλ δηλαδή, η κουτσουπιά φύτρωνε ήδη από τα βιβλικά χρόνια, πιθανώς και νωρίτερα.
Σύμφωνα με την καθολική και προτεσταντική παράδοση, σε μια κουτσουπιά ήταν που κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία, βάφοντας με το αίμα του ροζ τα ανθάκια της, που μέχρι τότε ήταν λευκά. Αν δεν έχεις την ιστορία ακουστά, είναι επειδή η ορθόδοξη παράδοση λέει πως το δέντρο απ’ όπου κρεμάστηκε ο Ιούδας ήταν συκιά, όχι κουτσουπιά.
Η κουτσουπιά είναι δημοφιλής σε όλη τη Μεσόγειο, καθότι δέντρο που θέλει απαραιτήτως ήλιο, πολύ ήλιο για να ζήσει. Κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά ανθεκτική, δεν χρειάζεται λιπάσματα ή ιδιαίτερες φροντίδες, και δεν έχει καθόλου παραξενιές και προτιμήσεις σε χώμα και σύσταση εδάφους.
Όλα αυτά την κάνουν μία από τις πρώτες επιλογές των δήμων της Ελλάδας όταν πρόκειται για νέες δεντροφυτεύσεις, εξ ου και έχεις πιθανότατα παρατηρήσει τις κουτσουπιές να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια –όχι, δεν είναι ιδέα σου.
Τα ροζ ανθάκια της έχουν την ιδιαιτερότητα να φυτρώνουν απευθείας πάνω στα κλαδιά της, κι αυτό είναι που κάνει την εικόνα της ασυνήθιστη σε σχέση με άλλα δέντρα.
Η κουτσουπιά ανθίζει κατά κανόνα Μάρτιο με Απρίλιο, κι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να την ξεχωρίζεις από τις τζακαράντες (με τις οποίες την μπερδεύει το 90% του ελληνικού ίντερνετ) οι οποίες μας έρχονται από την Αφρική, βγάζουν λουλούδια μοβ και όχι ροζ, και ανθίζουν πάντα Μάιο, όχι Απρίλιο.
Το ύψος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 μέτρα, αν και οι περισσότερες στέκονται αγέρωχες στα 5-6 μέτρα.
Το επιστημονικό της όνομα είναι Κέρκις η κερατονιοειδής, στα λατινικά Cercis siliquastrum.
Είναι ένα μυστήριο γιατί, ενώ ξέρουμε πως κουτσουπιές φύτρωναν στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν υπάρχει στην ελληνική παράδοση, ούτε αρχαία ούτε νεότερη, κανένας μύθος που να συνδέεται μαζί τους όπως με άλλα δέντρα.