Πάμε μια μονοήμερη για κρασιά στη Σταμάτα;
Ένα μισάωρο από το κέντρο της Αθήνας, το Κτήμα Κοκοτού είναι η τέλεια… μεθυστική, ανοιξιάτικη απόδραση στη φύση.
Ένα μισάωρο από το κέντρο της Αθήνας, το Κτήμα Κοκοτού είναι η τέλεια… μεθυστική, ανοιξιάτικη απόδραση στη φύση.
Κατακόκκινες παπαρούνες και πολύχρωμες τριανταφυλλιές λικνίζονται στο απαλό αεράκι την ώρα που ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας γράφει 30 βαθμούς υπό σκιάν, κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι του Απρίλη. Αφήνεις το βλέμμα να περιπλανηθεί σε ένα πανόραμα 360 μοιρών, αγκαλιάζοντας από τη μια την Πεντέλη, από την άλλη την Πάρνηθα. Στο βάθος, πίσω από την θάλασσα, διαγράφονται οι κορυφογραμμές της Εύβοιας. «Από εκείνο το βουνό προήλθε το μάρμαρο του Παρθενώνα» εξηγεί δείχνοντας την Πεντέλη η ξεναγός μας, οινολόγος Χριστίνα Γαϊτάνα, σε ένα ζευγάρι Ολλανδών που έχουν ταξιδέψει από την άκρη της Ευρώπης για να βρεθούν σήμερα εδώ μαζί μας, σε έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες της Αττικής.
Το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα, ένα μισάωρο και ένα παράλληλο σύμπαν από το κέντρο της Αθήνας, έχει ιστορία που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν ο Γιώργος και η Anne Κοκοτού ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ, «στη μέση του πουθενά» όπως λένε χαρακτηριστικά, όταν ακόμα η Σταμάτα ήταν τελείως απομονωμένη και ερημική. Το 1980 φύτεψαν το πρώτο τους αμπέλι, και μέχρι σήμερα ζουν εδώ, στο σπίτι που έχτισαν στην καρδιά του αμπελώνα, όπως μας εξηγεί η κ. Κοκοτού, την οποία συναντάμε στην υποδοχή λίγο πριν ξεκινήσει η κυριακάτικη ξενάγηση.
Στα 450 μέτρα υψόμετρο, οι αμπελώνες του κτήματος απλώνονται σε διαδοχικά κυματιστά λοφάκια που φέρνουν στο νου κάτι από Τοσκάνη, καθώς ακολουθούμε την ξεναγό μας ανηφορίζοντας από το κεντρικό κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι οινογνωσίες. Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται εδώ: Το φημισμένο αττικό Σαββατιανό (που πήρε το όνομά του από το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη, που γινόταν παραδοσιακά ο τρύγος), η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο που εδώ είναι, εξαιτίας του μικροκλίματος, πολύ διαφορετικό από το γνωστό της Σαντορίνης, αλλά και Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και ένα καταπληκτικό Gewürztraminer –αυτό το οποίο οι Έλληνες ζητάμε απλά ως «το γερμανικό», λέμε χαριτολογώντας με την οινολόγο μας, για το ομολογουμένως δύσκολο όνομά του.
Η ξενάγηση διασχίζει ένα τμήμα των αμπελώνων με καταπληκτική θέα στις βουνοκορφές που τους αγκαλιάζουν, πριν προχωρήσει στο οινοποιείο, για να μας εξηγήσει τις βασικές διαδικασίες της παραγωγής, παλαίωσης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης των κρασιών του κτήματος. Στο Κτήμα Κοκοτού η καλλιέργεια είναι 100% βιολογική, το δε έδαφος που είναι ασβεστολιθικό-σχιστολιθικό συντελεί στην παραγωγή αρωματικών κρασιών με πλούσιο σώμα, καλή δομή και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Στο τέλος της κυριακάτικης ξενάγησης επιστρέφουμε στο ατμοσφαιρικό, πέτρινο κτίριο κοντά στην είσοδο του κτήματος για την καθιερωμένη οινογνωσία, αν όμως προτιμάς μπορείς πριν ή μετά να κάνεις την μεγάλη βόλτα, που απλώνεται σε δύο περίπου χιλιόμετρα: Ξεκινά από τους ελαιώνες και τη μικρή φάρμα του κτήματος, και συνεχίζει στη λιμνούλα με τα χρυσόψαρα διασχίζοντας μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα. Ο χάρτης της διαδρομής εδώ.
Εμείς για την οινογνωσία ήρθαμε
Και ποιος να σας αδικήσει; Οι ετικέτες του Κτήματος Κοκοτού είναι δικαίως από τις δημοφιλέστερες του αττικού αμπελώνα. Πιάνουμε, λοιπόν, θέση στο μοναστηριακό τραπέζι πλάι στις μεγάλες τζαμαρίες που βλέπουν απευθείας τα αμπέλια, και η οινογνωσία ξεκινά. Στο τραπέζι προσγειώνονται εκλεκτά ελληνικά τυριά και αλλαντικά, σαλάμι από τη Λευκάδα, αρσενικό Νάξου, μανούρι και άλλα πολλά και πεντανόστιμα, μαζί με τραγανά κριτσίνια που περιμένουν υπομονετικά πλάι στα ποτήρια. Η ξενάγηση-οινογνωσία που πραγματοποιείται τα Σάββατα και τις Κυριακές κοστίζει 25€ το άτομο και περιλαμβάνει δοκιμή επτά κρασιών, τεσσάρων λευκών, ενός ροζέ και δύο κόκκινων.
Κανονικά δεν θα έπρεπε να σε προϊδεάσουμε ως προς το ποιο θα σου αρέσει περισσότερο, δυσκολευόμαστε όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ότι η Κλέφτρα Κίσσα, η μοναδική ροζέ ετικέτα του κτήματος, έχει εκτός από το πιο κουλ όνομα όλου του ελληνικού αμπελώνα, και την χάρη της ανοιξιάτικης δροσιάς. Η σύνθεσή της από Merlot 70% και Cabernet Sauvignon 30% θεωρητικά αναδίδει αρώματα τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας, αν όμως μας ρωτάς η σωστή, αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση «τι μυρίζεις;» είναι «απριλιάτικη βόλτα στην εξοχή».
Τις εντυπώσεις κλέβουν επίσης οι Τρεις Παράδες, ένα λευκό κρασί από 100% Gewürztraminer («το γερμανικό» που λέγαμε στην αρχή) που αναδίδει αρώματα τριαντάφυλλου, ανανά και εξωτικών φρούτων, και βέβαια η κορωνίδα των ετικετών, το κόκκινο Kokotos Estate 2020, Cabernet Sauvignon με Merlot που παλαιώνει για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το έντονο, πορφυρό χρώμα του και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων, στα οποία κυριαρχούν το δαµάσκηνο και το βύσσινο μαζί µε νότες καπνού, µπαχαρικών και µαύρης σοκολάτας, συναγωνίζεται μόνο η μακρά φρουτώδης επίγευση που αφήνει στο στόμα.
Φεύγοντας, μπορείς να πάρεις για το σπίτι όποια από τα κρασιά αγάπησες περισσότερο, σε ειδικές τιμές που θα βρεις μόνο στο wine shop του κτήματος.
Ξεναγήσεις και οινογνωσίες πραγματοποιούνται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης στο 2108145113, ή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρεις εδώ, μαζί με αναλυτικό τιμοκατάλογο, για να διαλέξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει αναλόγως τα κρασιά που θέλεις να δοκιμάσεις, και το αν προτιμάς να κλείσεις ιδιωτική ξενάγηση ή να συμμετάσχεις σε μια από τις ομαδικές που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.
@in2life_gr Στο Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής θα δοκιμάσεις φανταστικά κρασιά και θα βολτάρεις σε έναν αμπελώνα βγαλμένο από τα ανοιξιάτικα όνειρα σου #κρασι #οινοποιειο #σταματα #εκδρομη #μονοημερη #τυρι #μυστικα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #κρασιαθηνα ♬ Mia - Yailin La Mas Viral