Η βροχή, η Ινδία και το τσάι
Η Αγάπη μάς δείχνει πώς φτιάχνουμε το Ινδικό masala chai κι ένα αρωματικό βούτυρο με τα ίδια μπαχαρικά.
Η Αγάπη μάς δείχνει πώς φτιάχνουμε το Ινδικό masala chai κι ένα αρωματικό βούτυρο με τα ίδια μπαχαρικά.
Εδώ και κάμποσες εβδομάδες καιροφυλακτούσα μήπως κι έρθει μια βροχή για να πιώ ένα τσάι βρε αδερφέ γιατί τσάι και λιακάδα δεν κάνουν χωριό στο δικό μου μυαλό. Όχι όποιο κι όποιο τσάι, αλλά το masala chai που πουλιέται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ινδία από τους πλανόδιους chaiwallah που το ρίχνουν στα ποτήρια από δυσθεώρητο ύψος, σαν απίθανοι ταχυδακτυλουργοί. Με αυτό το κόλπο το καυτό τσάι κρυώνει μέχρι να φτάσει στο ποτήρι χωρίς να τσουρουφλίσει τη γλώσσα και τα χείλη. Οι chaiwallah μπορεί σήμερα να μην κατηγοριοποιούνται ως κατώτερη κάστα αφού τυπικά οι κάστες έχουν καταργηθεί επισήμως, οι κοινωνικοί διαχωρισμοί και αποκλεισμοί, όμως, καλά κρατούν.
Για να προλάβω την ερώτησή σας, όχι, δεν έχω πάει στην αχανή Ινδία, όχι ακόμα. Αγαπώ όμως τρελά την κουζίνα της, την τόσο μυρωδάτη και πολύχρωμη, την τόσο πλούσια και διαφορετική σε κάθε γωνιά της χώρας. Το πιο κοντινό σε αυθεντικό Ινδικό φαγητό το έχω γευθεί στην Κένυα, όπου η Ινδική παροικία δεν είναι μόνο πολυπληθής, αλλά κρατάει το εμπόριο στα χέρια της, ακόμη και σήμερα. Αλλά και στην Ελλάδα έχουμε μερικά Ινδικά και Πακιστανικά εστιατόρια και μαγειρεία που δεν έχουν εξευρωπαΐσει τα φαγητά τους, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να είναι αγνώριστα κι άμα τους πεις πως τα θέλεις πραγματικά spicy, σου κάνουν τη χάρη.
Πίσω στο σημερινό θέμα και στο masala chai που έφτιαξα χτες. Χωρίς, βεβαίως, να είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο μοιάζει με το τσάι των chaiwallah, κι ένας λόγος παραπάνω που αντί να το πιώ σε έναν δρόμο στο Δελχί το ήπια μια βροχερή μέρα σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πατησίων, μπορώ να πω ότι το χάρηκα. Είναι βαρύ, έξτρα αρωματικό από τα μπαχαρικά, γλυκό και καταπραϋντικό. Αν θέλετε, δοκιμάστε το. Είδα όμως και μια παρεμφερή συνταγή στο διαδίκτυο για γλυκό αρωματικό βούτυρο και σκέφτηκα να το φτιάξω με τα ίδια μπαχαρικά του masala chai. Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αρέσει αυτό το βούτυρο που μοσχομυρίζει. Το ονόμασα κι αυτό masala, αφού η λέξη masala σημαίνει μίγμα μπαχαρικών.
MASALA CHAI
Για 2 άτομα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 220 ml νερό και 110 ml αγελαδινό γάλα, κατά προτίμηση πλήρες. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 2 γεμάτες κ.σ. μαύρο τσάι, 4 σπόρους πράσινου κάρδαμου (κακουλέ), 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 1 μικρό ξύλο κανέλας, 5 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 κ.γλ. ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού και 1 κομμάτι ginger ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο κομμένο σε ροδέλες (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε). Σιγοβράζουμε για 4΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10΄ περίπου για να βγουν τα αρώματα των μπαχαρικών και να «βαρύνει» το τσάι. Σουρώνουμε, προσθέτουμε 2 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι και σερβίρουμε (η ποσότητα της ζάχαρης είναι τόση ώστε το ρόφημα να μην γίνει πετιμέζι και να καταλαβαίνουμε τα μπαχαρικά). Εάν το ρόφημα στο μεταξύ έχει κρυώσει, το ζεσταίνουμε.
MASALA BUTTER
Βγάζουμε από το ψυγείο 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο και το αφήνουμε να μαλακώσει τόσο, ώστε να είναι εύπλαστο. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία το κόβουμε σε κύβους αλλά αποφεύγουμε τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί το βούτυρο λιώνει πολύ εύκολα και δεν το θέλουμε λιωμένο. Κάνουμε σκόνη στο multi 2 γεμάτα κ.γλ. μαύρο τσάι (βλ. τη σημείωση πιο κάτω). Βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο σε μπολ και προσθέτουμε το κονιορτοποιημένο τσάι, ½ κ.γλ. τριμμένη κανέλα, ½ κ.γλ. τριμμένο κάρδαμο, ½ κ.γλ. τριμμένο ginger, ¼ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο, ¼ κ.γλ. τριμμένο μαύρο πιπέρι και 1 γεμάτη κ.σ. μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι τα μπαχαρικά να ισομοιραστούν στο βούτυρο και το μίγμα να είναι ομοιογενές. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Το απολαμβάνουμε σε ψημένες ζεστές φέτες ψωμιού. Ταιριάζει και πάνω σε κρέπες, pancakes, τσουρέκι ή σε ένα απλό κέικ. Θα μπορούσαμε να το αρωματίσουμε και με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς.
Σημ.: Σε ό,τι αφορά το τσάι, προτιμήστε ένα τσάι σε φύλλα αγορασμένο από κάποιο «καλό» κατάστημα κι όχι τα έτοιμα φακελάκια του σουπερμάρκετ γιατί η διαφορά στην ποιότητα είναι μεγάλη.