«Όλοι οι μεγάλοι κωμικοί πέρασαν από ένα στάδιο μεγάλου πόνου»
«Η ανορθογραφία δίνει μια διέξοδο να πεις πολλά πράγματα». Μια μέρα σαν τη σημερινή, έφυγε το 1995 από τη ζωή ο υπέροχος Μποστ.
«Η ανορθογραφία δίνει μια διέξοδο να πεις πολλά πράγματα». Μια μέρα σαν τη σημερινή, έφυγε το 1995 από τη ζωή ο υπέροχος Μποστ.
Με βάφτισαν Χρύσανθο. Όταν όμως ήμασταν παιδιά πήγαμε με την παρέα μου σε μια επιθεώρηση. Σε μια σκηνή ο Ορέστης Μακρής που νόμιζε από το πολύ μεθύσι ότι ήταν υπνωτισμένος, έδωσε εντολή να πέσει η αυλαία με τη βοήθεια ενός μέντιουμ. Είπε λοιπόν “διά της ζωοποιού δυνάμεως του μέντι να κλείσει η κουρτίνα”. Αυτό φάνηκε πολύ αστείο σε κάποιο φίλο μου που από την ημέρα εκείνη αποφάσισε να με βαφτίσει Μέντη. Και ομολογώ ότι μου άρεσε. Όσο για το Μποστ, ήταν μια τυχαία υπογραφή, που έπιασε. Μετά έγινε κι ο Λογοθέτης Λογό, ο Κυριακόπουλος Κυρ, κι εμένα πολλοί με νομίζουν ξένο. Λένε μάλιστα και την γυναίκα μου κυρία Μποστ.
Νομίζω ότι όλοι οι μεγάλοι κωμικοί πέρασαν από ένα στάδιο μεγάλου πόνου. Αν δεν πονέσεις πολύ, δεν μπορείς να βγάλεις γέλιο. Και θυμάμαι μια πολύ ωραία φράση που είχε πει ο πατέρας του Ρένου του Αποστολίδη σε κάτι σκετς που τα ονόμαζε Θρύψαλα. Έλεγε «πώς θες να σε καταλάβω, αφού δεν έχεις κλάψει;».
Πώς ξεκίνησα τι; Τη ζωγραφική; Επειδή είχα μια ικανότητα στο σχεδίασμα, άρχισα πρώτα ως σκιτσογράφος. Αφού δούλεψα καμιά δεκαετία ως σκιτσογράφος, κι έγινα και πολιτικός γελοιογράφος, κάποτε αποφάσισα να σταματήσω και να το ρίξω στη ζωγραφική, ανοίγοντας ένα μαγαζί. Κι επειδή στη ζωή μου ποτέ δεν είχε ευχέρεια οικονομική, αποφάσισα να γίνω πλούσιος.
Σκέφτηκα ότι όλοι όσοι ζούνε σήμερα κι έχουνε κάποια ευχέρεια, δεν είναι σκιτσογράφοι. Κάνουν κι άλλες δουλειές, κάνουν εμπόριο ας πούμε. Λέω ας δοκιμάσω κι εγώ το εμπόριο, και τελικώς, κάνοντας το εμπόριο, απέκτησα ευχέρεια οικονομική, και έτσι μπορώ και κάνω τη ζωγραφική με ηρεμία, και γράφω και θεατρικά έργα. Και τα δύο τα αγαπάω, και τη ζωγραφική και το γράψιμο. Αν μου αναθέσετε θεατρικό έργο θα παρατήσω τη ζωγραφική, και θα πω τώρα θα κάνω θεατρικό έργο. Και θα το έχετε έτοιμο σε δύο μήνες.
Η ανορθογραφία δίνει μια διέξοδο να πεις πολλά πράγματα. Ιδίως επί Χούντας, μπορούσα να πω πολλά με την ανορθογραφία, με τους υπαινιγμούς που είχε η λέξη, και περνούσαν ορισμένα μηνύματα τα οποία τα δεχόταν ο κόσμος. Βέβαια έφτασε κάποια στιγμή σε αδιέξοδο, γιατί τελείωσαν οι λέξεις, τις εκμεταλλεύτηκα όλες.
Τα έργα μου και αρέσουν, και είναι εύληπτα –δεν είναι εγκεφαλικά. Έχουν όλα το στοιχείο του χιούμορ. Δε μου πάει και το σοβαρό, δηλαδή θέλοντας και μη βγαίνει έγχρωμη γελοιογραφία. Κάνω έντεχνη λαϊκή ζωγραφική, δεν μπορώ λοιπόν να έχω ορθογραφημένο το κείμενο. Υποτίθεται το έχει φτιάξει άνθρωπος ο οποίος δεν έχει στοιχεία από τέχνη, και εκφράζει τον εαυτό του. Βάζει πάνω τη λεζάντα, όπως θα το έκανε ο Θεόφιλος για να εξηγήσει το θέμα του.
Αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του στον Άρη Σκιαδόπουλο για την εκπομπή Νυχτερινός Επισκέπτης, και στο Καλλιτεχνικό Καφενείο της ΕΡΤ.