Μπορώ να χάσω κιλά πίνοντας αλκοόλ;

Σου αρέσει το πότο, όμως θες να προσέξεις και την σιλουέτα σου; Δες πώς θα εξισορροπήσεις τα δύο.

Μπορώ να χάσω κιλά πίνοντας αλκοόλ;

Το ποτό και η απώλεια βάρους δεν… ταιριάζουν τόσο όσο το τζιν με το τόνικ – δυστυχώς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους, αλλά πρόσεξε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε: υπερβολική κατανάλωση.

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς το ποτάκι σου αν το αγαπάς πολύ, αν θες να χάσεις βάρος, αρκεί να δράσεις έξυπνα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Παχαίνει το αλκοόλ;

Όσο ελκυστικό και αν είναι, το αλκοόλ είναι θερμιδικά πυκνό. Αποδίδει επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες είναι μεν λιγότερες από τις εννέα των λιπαρών, όμως πολλαπλασιάζονται ταχύτατα αν η νύχτα προβλέπεται μεγάλη και πιούμε μερικά ποτά παραπάνω. Είναι επίσης «κενές» θερμίδες ήτοι δεν προσφέρουν κάποιο θρεπτικό συστατικό.

Ενδεικτικά, ένα ποτήρι λευκό κρασί έχει περίπου 120 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρα lager έχει περίπου 150, ενώ μια δόση βότκα, ρούμι, τζιν κ.α. δίνει περίπου 100 θερμίδες. Αν τώρα σε αυτές τις θερμίδες προσθέσουμε και τα «έξτρα», όπως σιρόπια σε κοκτέιλ, χυμούς κ.α. τότε ένα πληθωρικό κοκτέιλ μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 300-500 θερμίδες.

Μάλιστα μόλις το αλκοόλ μπει στον οργανισμό, κάνει τον μεταβολισμό του να αποτελεί προτεραιότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το σώμα σταματά τον μεταβολισμό οποιουδήποτε άλλου συστατικού, προκειμένου να μεταβολίσει το αλκοόλ, το οποίο του είναι εντελώς περιττό.

Βέβαια υπάρχουν πολλά βιοχημικά μονοπάτια για τον μεταβολισμό, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να χειριστεί πράγματα όπως το λίπος και οι υδατάνθρακες, ακόμη και όταν… ασχολείται με το αλκοόλ. Απλώς δεν θα το κάνει τόσο αποτελεσματικά.

Ωραία, γίνεται να πίνω και να μην παχαίνω;

Η γοητεία της μακροχρόνιας και διατηρήσιμης απώλειας βάρους είναι ότι βασίζεται στο μέτρο. Ναι, μπορείς να χάσεις βάρος ενώ πίνεις ένα ή δυο ποτάκια από εδώ κι από εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν θες να χάσεις βάρος και να πίνεις αλκοόλ. θα πρέπει να υπολογίσεις πόσα πίνεις την εβδομάδα, και ιδανικά να τα μειώσεις. Αν δηλαδή πίνεις ένα ή δύο ποτήρια κρασί ή μπίρα κάθε μέρα και τα μειώσεις στο ένα τη φορά, πιθανότατα θα δεις διαφορά.

Παράλληλα, θα πρέπει να δεις και το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνεις τις ημέρες που θέλεις να πιείς και να τις μειώσεις κάπως, ώστε το τελικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ελέγξεις και τι ποτά πίνεις.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένα κοκτέιλ μπορεί να σε «φορτώσει» ακόμα και με 500 θερμίδες. Ιδανικά λοιπόν, τις ημέρες που θες να πιείς, επίλεξε κρασί λευκό, ροζέ ή λευκό, και από αλκοόλια προτίμησε εκείνα που μπορείς να πιείς σκέτα, όχι σε κοκτέιλ.

Τέλος, έχε κατά νου πως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξισορροπήσεις τα δύο είναι να υπολογίσεις τις φορές που θα σου έλειπε περισσότερο ένα ποτάκι και στη συνέχεια να δοκιμάσεις να περιορίσεις την κατανάλωσή του σε αυτές τις «ειδικές» περιπτώσεις. Η κατανάλωση αλκοόλ όταν είσαι με φίλους σε ένα ωραίο εστιατόριο ή όταν αράζετε στο σπίτι είναι πολύ πιο απολαυστική από το να πίνεις ασυνείδητα αλκοόλ στον καναπέ μόνος, βλέποντας τηλεόραση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v