Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος;
Πόσο ευθύνεται ο θυρεοειδής για τον έλεγχο του βάρους και τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα τα κιλά σου;
Πόσο ευθύνεται ο θυρεοειδής για τον έλεγχο του βάρους και τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα τα κιλά σου;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, την αποθήκευση και την έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης, μιας απαραίτητης ορμόνης για τη λειτουργία σχεδόν όλων των τμημάτων του σώματός σας.
Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά όταν είναι μόνιμη, το αποτέλεσμα ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
Περίπου το 4,6 τοις εκατό των ανθρώπων στις Η.Π.Α σε ηλικίες 12 ετών και άνω έχουν κάποιο βαθμό υποθυρεοειδισμού, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εμπίπτει σε αυτό που είναι γνωστό ως «υποκλινικός» ή ήπιος υποθυρεοειδισμός. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς προσβάλουν περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους, με μεγάλη μερίδα εξ αυτών να μην το γνωρίζει.
Ο ήπιος υποθυρεοειδισμός είναι τυπικά ασυμπτωματικός, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε εμφανή υποθυρεοειδισμό. «Ο υποθυρεοειδισμός από οποιαδήποτε αιτία οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού μεταβολισμού ή του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν μια μέτρια αύξηση βάρους πριν από τη διάγνωση λόγω αυτής της μεταβολικής επιβράδυνσης», εξηγεί η Ενδοκρινολόγος της Northwestern Medicine Eve D. Bloomgarden, MD.
Άλλα συμπτώματα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκοιλιότητα, μυϊκούς πόνους και αίσθημα κρύου. Και ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους για μερικούς - αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης εικόνας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συντριπτική πλειονότητα της αύξησης βάρους δεν σχετίζεται με τον θυρεοειδή, καθώς ο θυρεοειδής είναι μόνο ένας μικρός παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
«Το βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δυστυχώς δεν είναι ποτέ τόσο απλό όσο ‘φταίει ο θυρεοειδής μου’», λέει. «Είναι σημαντικό, όταν ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπιστεί με θυρεοειδική ορμόνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός να επιστρέφει στο φυσιολογικό και το βάρος να επιστρέφει επίσης στο φυσιολογικό. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε εξετάζουμε άλλες αιτίες αύξησης βάρους, ιδίως εστιάζοντας στον επαρκή ύπνο, στις υγιεινές διατροφικές επιλογές και στην άσκηση».
Και μπορεί να μην υπάρχει "δίαιτα υποθυρεοειδισμού" αυτή καθαυτή, όμως υπάρχουν ορισμένοι διατροφικοί κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις ή να ελέγξεις το βάρος σου αν έχεις χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η κατανάλωση, για παράδειγμα, περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία για κάποιον με υποθυρεοειδισμό.
Αντίστοιχα, οι χαμηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Το να παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού και στη μείωση της πείνας.
Επίσης, ορισμένες κατά τα άλλα υγιεινές τροφές μπορούν να επιβραδύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Οι… ένοχοι είναι ενώσεις που ονομάζονται goitrogens που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως: Σταυρανθή λαχανικά ( σπανάκι, λάχανο, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.), λιναρόσπορος, γλυκοπατάτες, σόγια και κεχρί. Μπορείς να τρως αυτά τα τρόφιμα με μέτρο, ειδικά αν είναι στον ατμό ή μαγειρεμένα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχεις να μην τρως μεγάλες ποσότητες.
Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια βάρους επηρεάζεται από το πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις κάθε μέρα. Γενικά, η συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων για τους ενήλικες είναι:
* Μεταξύ 1.600 και 2.400 θερμίδες ημερησίως για γυναίκες
* Μεταξύ 2.000 και 3.200 θερμίδων την ημέρα για άντρες
Οι πραγματικές θερμίδες που χρειάζεσαι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και το επίπεδο σωματικής σου δραστηριότητας, επομένως ιδανικά θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν διατροφολόγο για να σε βοηθήσει για τον έλεγχο του βάρους σου.
Και μιας και μιλάμε για άσκηση, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να τονώσει την απώλεια βάρους ενισχύοντας τον μεταβολισμό, μειώνοντας την κατακράτηση υγρών και δίνοντάς σου ενέργεια.
Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια έως υψηλής έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να καταστείλει την όρεξή εξισορροπώντας τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 45 έως 60 λεπτά την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα και προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Με πληροφορίες από verywellhealth.com και www.nm.org