Γιορτινό τραπέζι… light: Πώς θα φας τα πάντα χωρίς να ζυγίζεις… διπλά

Φέτος κρατάμε τη γιορτινή διάθεσή αλλά όχι τα… κιλά και βρίσκουμε έξυπνες, υγιεινές αλλά και νόστιμες εναλλακτικές για τα εορταστικά τραπεζώματα.

Γιορτινό τραπέζι… light: Πώς θα φας τα πάντα χωρίς να ζυγίζεις… διπλά

Το γιορτινό τραπέζι είναι ιδανική αφορμή να μοιραστείς όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, όμως δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι γεμάτο θερμίδες και ανθυγιεινές επιλογές.

Θα μας πεις, και με το δίκιο σου ίσως, δηλαδή συγγνώμη ρε παίδες, ΤΩΡΑ βρήκατε τη στιγμή να με πείσετε να κάνω δίαιτα; Όχι. Δεν θα κάνεις δίαιτα -εννοείται- όμως αν, λέμε αν, θες να μαζέψεις κάπως τις θερμίδες, μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις ένα υγιεινό μενού που θα τους ικανοποιήσει όλους.

Ξεκίνα με τα ορεκτικά, τα οποία μπορούν να είναι εξίσου εντυπωσιακά. Ετοίμασε σαλάτες με φρέσκα, εποχικά λαχανικά, όπως ρόκα, σπανάκι και μαρούλι. Πρόσθεσε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και λίγη φέτα ή ανθότυρο χαμηλών λιπαρών. Ένα ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το μέλι θα απογειώσει τη γεύση, και είναι πολύ πιο ελαφρύ συγκριτικά με τις κρεμώδεις σάλτσες του εμπορίου.

Δες εδώ μια υγιεινή σαλάτα με superfoods. 

Για πιο ιδιαίτερη νότα, μπορείς να δοκιμάσεις ακόμα και λαχανικά ψητά στον φούρνο, όπως καρότα, παντζάρια και γλυκοπατάτες. Συνδύασέ τα με μυρωδικά, όπως θυμάρι και ρίγανη, και λίγες σταγόνες βαλσάμικο.

Εναλλακτικά, φτιάξε ντιπ με βάση το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, όπως τζατζίκι με χαμηλά λιπαρά ή χούμους, και σέρβιρέ τα με στικ λαχανικών αντί για παξιμάδια ή ψωμάκια.  

Στα κυρίως πιάτα, προτίμησε άπαχες πρωτεΐνες, όπως γαλοπούλα ή στήθος κοτόπουλου. Μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο με εσπεριδοειδή, δεντρολίβανο και μουστάρδα, δημιουργώντας ένα γευστικό αποτέλεσμα χωρίς πολλά λιπαρά.

Δες εδώ μια σούπερ συνταγή για γαλοπούλα. 

Αν πάλι θέλεις κάτι διαφορετικό, τα ψάρια είναι εξαιρετική επιλογή. Ο σολομός, πλούσιος σε ωμέγα-3, μπορεί να μαγειρευτεί στον φούρνο με μυρωδικά και λαχανικά, ενώ αντίστοιχα και ο μπακαλιάρος είναι ιδανικός για μια παραδοσιακή αλλά ελαφριά συνταγή. Ναι, ο μπακαλιάρος. Μην απορείς, υγιεινές εναλλακτικές δεν θέλουμε; Άσε για φέτος το χοιρινό με το λίπος του, δεν θα σου κοστίσει πολύ.

Δες εδώ μια συνταγή για σολομό με μυρωδικά στον φούρνο. 

Για χορτοφαγικές εναλλακτικές, ετοίμασε μια πίτα με βάση τα μανιτάρια ή φακές, σε συνδυασμό με μυρωδικά και σπιτική ζύμη από αλεύρι ολικής. Ένα άλλο νόστιμο και θρεπτικό πιάτο είναι οι γεμιστές πιπεριές ή ντομάτες με κινόα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες, που δίνουν μια αρωματική και γιορτινή αίσθηση.

Τα συνοδευτικά τέλος, μπορούν να αναβαθμίσουν το τραπέζι σου χωρίς να το επιβαρύνουν θερμιδικά. Αντικατάστησε τον κλασικό πουρέ πατάτας με πουρέ κουνουπιδιού ή γλυκοπατάτας, που έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και πλούσια γεύση. Επίλεξε καστανό ρύζι ή κινόα αντί για λευκό ρύζι.

Τα λαχανικά στον ατμό ή ψητά στον φούρνο, όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια και τα κολοκυθάκια, αποτελούν μια επίσης εξαιρετική επιλογή. Αν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, φτιάξε ένα σπιτικό ριζότο με λαχανικά και ζωμό λαχανικών αντί για βούτυρο και κρέμα γάλακτος, δες εδώ τη συνταγή

Τα γλυκά είναι συνήθως η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές. Φτιάξε μια μηλόπιτα με βάση από βρώμη και μέλι, αντί για φύλλο ζύμης και ζάχαρη. Ετοίμασε τρουφάκια με χουρμάδες, κακάο και ξηρούς καρπούς. Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα ελαφρύ cheesecake με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και βάση από μπισκότα ολικής. Αν προτιμάς κάτι απλό, μια φρουτοσαλάτα με ρόδι, πορτοκάλι και μήλο, πασπαλισμένη με κανέλα, είναι ό,τι πρέπει για υγιεινές γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάς πως το κλειδί είναι η ισορροπία. Απόλαυσε τα πάντα με μέτρο και προτίμησε μικρές μερίδες, απόφυγε τις βαριές σάλτσες, που συχνά περιέχουν πολύ βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, και προτίμησε σάλτσες με βάση το γιαούρτι ή τα λαχανικά.

Συνόδευσε το γεύμα σου με νερό ή φυσικά αφεψήματα αντί για αναψυκτικά ή βαριά ποτά. Αν θέλεις να πιεις κάτι σε αλκοόλ, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι μια καλή επιλογή, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Εξίσου σημαντικό είναι να απολαύσεις τη διαδικασία. Το φαγητό δεν είναι μόνο θρέψη, αλλά και απόλαυση και κοινωνική εμπειρία. Κράτησε τη διάθεσή σου εορταστική, αλλά επίλεξε συνειδητά τα υλικά και τις μεθόδους μαγειρέματος. Έτσι θα φας νόστιμα και ωραία στις γιορτές, χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου ή να αισθάνεσαι ενοχές.

Και από του χρόνου… δίαιτα!

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v