Κοπανάκια κοτόπουλου με γκράντε εμφάνιση σε διπλή παράσταση
Τα αγαπημένα κοπανάκια κοτόπουλου σε δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους που αξίζουν πολλά και σπουδαία βραβεία.
Τα αγαπημένα κοπανάκια κοτόπουλου σε δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους που αξίζουν πολλά και σπουδαία βραβεία.
Ποιος άραγε σκέφτηκε τη λέξη κοπανάκια; Δεν ηχεί καθόλου όμορφα. Πάλι καλά που είναι μικρά και δεν λέγονται κόπανοι! Ας είναι, κοπανάκια τα λέμε κι αφού δεν μπορώ να τους αλλάξω το όνομα, με αυτό θα πορευτώ. Μπορώ, όμως, να τα ανεβάσω σκάλες, να τα βάλω σε βάθρο, να τα στολίσω και να τα κάνω σταρ σε διπλή παράσταση που θα γίνει sold out, σας το υπογράφω.
Τα κοπανάκια είναι ταπεινά, αλλά ρε φίλε, είναι τόσο νόστιμα και ζουμερά που όλοι τα λιμπίζονται, μικροί και μεγάλοι. Τρώγονται (και) με το χέρι και γι’ αυτό τα αγαπώ πιο πολύ, γιατί τρελαίνομαι να τρώω με τα χέρια, κι ας προσπάθησε, ματαίως, η γιαγιά μου να με κάνει να αποβάλω αυτή την καθόλου σικ, κατά τη γνώμη της, συνήθεια. Συγγνώμη γιαγιά μου, μπορεί να είχες κάποιο δίκιο, αλλά ψέματα δεν θα σου πω, θα το ξανακάνω!
Δύο, λοιπόν, είναι οι σημερινές συνταγές. Διαλέγετε και παίρνετε.
ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
Το κρέας μαρινάρεται σε ξινόγαλο, πανάρεται και γίνεται λουκούμι. Οι γλυκοπατάτες είναι απ’ έξω τραγανές σαν τηγανιτές και η πικάντικη σος τούς πάει πολύ.
Μαρινάδα για 6 κοπανάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ξινόγαλο με μουστάρδα, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, chili σε σκόνη, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Δοκιμάζουμε σταδιακά για να φέρουμε τη γεύση στο σημείο που θέλουμε. Βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κοπανάκια, κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε για να πάει η μαρινάδα παντού. Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (από 6 έως 12).
Πανάρισμα και ψήσιμο: Φροντίζουμε να βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ψίχουλα (κατά προτίμηση τα ιαπωνικά panko – βλ. tips) με λεπτοτριμμένη παρμεζάνα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει για τη μαρινάδα) και chili. Στραγγίζουμε τα κοπανάκια από την μαρινάδα και τα ρολάρουμε στο μίγμα, φροντίζοντας να καλυφθούν στην εντέλεια. Τοποθετούμε τα κοπανάκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’- 40’, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας εξωτερικά και να ψηθεί μέχρι μέσα.
Γλυκοπατάτες: Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε μπαστούνια με την φλούδα τους και τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για 1 ώρα για να αποβάλουν το πολύ άμυλο και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε, τις σκουπίζουμε και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λεπτοτριμμένη παρμεζάνα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει και για το κρέας) και chili κατά βούληση. Τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τις ξαναβάζουμε σε διάταξη στη λαδόκολλα, φροντίζοντας να μην κολλάει η μία με την άλλη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’, μέχρι να ξεροψηθούν απ' έξω και να ροδοκοκκινίσουν.
Συνοδευτική σος: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαγιονέζα ή στραγγιστό γιαούρτι με μουστάρδα, πάπρικα (την ίδια που είχαμε επιλέξει από την αρχή) και chili. Δοκιμάζουμε σταδιακά για να φέρουμε τη γεύση στα γούστα μας.
Tips
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ
Το κρέας μαρινάρεται σε πικάντικο μίγμα μπαχαρικών και συνοδεύεται από δροσερή σος με βάση το αβοκάντο και αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
Μαρινάδα για 6 κοπανάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. fish sauce, 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη, 1 σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη, 2 κ.σ. ψιλοτριμμένο νωπό ginger, 1 κ.γλ. ψιλοτριμμένο νωπό κουρκουμά (ή σε σκόνη), τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime), 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη και 1 κ.γλ. chili σε σκόνη. Βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κοπανάκια, κλείνουμε τη σακούλα και την κουνάμε για να πάει η μαρινάδα παντού. Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (από 6 έως 12).
Ψήσιμο: Φροντίζουμε να βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε. Τοποθετούμε τα κοπανάκια σε πυρίμαχο σκεύος ή μικρό ταψί, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30’- 40’, μέχρι το κρέας να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά, να ψηθεί μέχρι μέσα και να καραμελώσει η σάλτσα. Κάθε 10’ το περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Σος: Πολτοποιούμε στο multi 1 ώριμο αβοκάντο, ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime), αλατοπίπερο, ½ μικρή σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη και λίγα φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου.
Αρωματικό ρύζι μπασμάτι : Αφού βράσουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό (ή νερό καρύδας για ακόμη πιο αρωματικό αποτέλεσμα), το σουρώνουμε και το ανακατεύουμε με μπόλικο ξύσμα lime.
Tips