Νικόλας Χρηστάκης: Ο πιο "ισχυρός" Έλληνας στον κόσμο!

Για όσους θεωρούν την επιρροή μια μορφή εξουσίας ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης είναι ο ισχυρότερος Έλληνας στον κόσμο- τουλάχιστον σύμφωνα με το περιοδικό Time που τον συμπεριέλαβε στην σχετική παγκόσμια λίστα του. Έχοντας στις αποσκευές του τον «ιό της ευτυχίας» που ανακάλυψε ο ίδιος, έρχεται στην Ελλάδα για μια ανοικτή συζήτηση με το κοινό.
Έγινε γνωστός για την έρευνά του γύρω από τον «ιό της ευτυχίας» και την μετάδοσή του, όμως ο Νικόλας Χρηστάκης φαίνεται να έχει σίγουρα μέσα του και τον «ιό της επιτυχίας». Το γεγονός ότι το όνομά του φιγουράρει στην λίστα του αμερικανικού “Time” των εκατό ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, είναι απλά το επιστέγασμα μιας πολυετούς επιτυχημένης πορείας στους τομείς της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Κοινωνιολογίας

Γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1962, αλλά με ρίζες κρητικές (ο πατέρας του, πυρηνικός φυσικός, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στις Αρχάνες της Κρήτης και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ), ο Νικόλας Χρηστάκης έζησε στην Ελλάδα από το 1965 μέχρι το 1968, οπότε και επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ουάσινγκτον. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στην συνέχεια Ιατρική στο Χάρβαρντ – από όπου απέκτησε διδακτορικό το 1989- και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια – όπου πήρε το δεύτερο διδακτορικό του δίπλωμα.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, το 1995, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, για να συνεχίσει το 2001 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σήμερα, είναι από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως, αφού είναι καθηγητής στην Ιατρική σχολή, στο Τμήμα Κλινικής Κοινωνιολογίας και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.

Από το 1999, μελετά το πώς οι κοινωνικοί παράγοντες και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την υγεία και τη μακροβιότητα, ενώ είναι επίσης γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, θέμα με το οποίο καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας».

Βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ το 2007, δημοσιεύοντας στην New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Framingham. Σύμφωνα με αυτήν,  η παχυσαρκία μπορεί να "μεταδοθεί" από άτομο σε άτομο μέσω των social networks, όπως ακριβώς και ένας ιός. (δείτε το βίντεο από την έρευνά του εδώ). Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, συνεργάστηκε με τον πρώην απόφοιτο του Χάρβαρντ και νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, James H. Fowler και δημοσίευσε μια σειρά άρθρων, σύμφωνα με τα οποία τα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδουν, πέρα από την παχυσαρκία, την συνήθεια του καπνίσματος, τον αλκοολισμό, αλλά και την ευτυχία.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα του κ. Χρηστάκη, τα πράγματα που κάνουμε δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους και συγγενείς μας, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων μας. Το 2008 η ομάδα του, εν ονόματι Christakis Group, πήρε επιχορήγηση ύψους έντεκα εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας για την μελέτη των κοινωνικών δικτύων - την οποία ο ίδιος επέκτεινε και στην γενετική- ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε ένας από τους είκοσι κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο.

Πιθανότατα αναμενόμενη η επιβράβευση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η έρευνα για την οποία έγινε διάσημος, διήρκεσε παραπάνω από είκοσι χρόνια στην διάρκεια των οποίων μελετήθηκαν συνολικά οι συμπεριφορές 4.739 ατόμων.

Με την διεθνή αναγνώριση αλλά και πολλά ακόμα στις βαλίτσες του, την Τρίτη 16 Μαρτίου και ώρα 20.00, ο διακεκριμένος επιστήμονας, επισκέπτεται το Public Συντάγματος για να υπογράψει την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας», που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον; Μετά την υπογραφή του βιβλίου του, ο Νικόλας Χρηστάκης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθούν στο Public Café, στον πέμπτο όροφο του Public Συντάγματος, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Νικόλας Γεωργιακώδης
* Παρακολουθήστε το video με τη συνέντευξη του καθηγητή Χρηστάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη κάνοντας κλικ εδώ  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v