Γιατί πιάνονται οι μύες;

Είχες καιρό να γυμναστείς και η επόμενη μέρα σε βρίσκει να μην μπορείς να περπατήσεις σαν άνθρωπος; Μάθε τι συνέβη και πώς θα το μετριάσεις.
Γιατί πιάνονται οι μύες;
Πάει καιρός από τότε που γυμνάστηκες και αποφασίζεις να ξεκινήσεις δυνατά. Μπαίνεις στα όργανα, κάνεις αρκετά σετ πόδια, στήθος, πλάτη, τα δίνεις πραγματικά όλα και γυρνάς σπίτι χαρούμενος.

Τρως, κοιμάσαι σαν πουλάκι, όμως το επόμενο πρωί κάτι δεν πάει καλά. Τα πόδια σου μοιάζουν να έχουν γεμίσει μπετό και δεν υπακούουν στις εντολές σου. Το κάθισμα στην τουαλέτα μοιάζει άθλος και τα χέρια σου με δυσκολία ανοίγουν. Κάνεις να στρίψεις και η πλάτη σου μοιάζει να έχει χτιστεί με τσιμέντο. Μα τι συμβαίνει;

Χαλάρωσε, όλα καλά θα πάνε. Το φαινόμενο ονομάζεται καθυστερημένη εκδήλωση μυϊκού πόνου (Delayed Onset Muscle Soreness ή DOMS) και είναι φυσιολογικό.

Τι’ναι τούτα;

Τα DOMS (ας τα λέμε έτσι από δω και στο εξής) μπορούν να συμβούν στον καθένα: από επαγγελματίες αθλητές μέχρι αρχαρίους, ανεξαρτήτως επιπέδου. Προκαλούνται κυρίως όταν εκτελείς πλειομετρικές ασκήσεις κατά τις οποίες οι μυες επιμηκύνονται υπό αντίσταση (για παράδειγμα στο τρέξιμο, στις προβολές, στα καθίσματα ή στις άρσεις θανάτου, στα leg curl κ.α.) ή δοκιμάζεις μια νέα άσκηση την οποία το σώμα σου δεν έχει συνηθίσει.

Οι κινήσεις αυτές προκαλούν μικροσκοπικά «σκισίματα» στις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά και να αυξάνει τη φλεγμονή στις εν λόγω περιοχές, κάτι που προκαλεί το φαινόμενο των DOMS.

Πρέπει να τα βιώνω συνέχεια δηλαδή;

Πολύς κόσμος πιστεύει πως αν δεν νιώσει πολύ «πιάσιμο» μετά από κάθε προπόνηση, δεν έχει προσπαθήσει αρκετά και δεν θα δει βελτίωση στο σώμα του. Αυτό δεν ισχύει. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα DOMS προκαλούνται όταν έχεις καιρό να γυμναστείς ή όταν δοκιμάζεις νέες ασκήσεις ή όταν αυξάνεις αρκετά την επιβάρυνση σε μια άσκηση.

Όσο όμως συνεχίζεις να γυμνάζεσαι, το σώμα προσαρμόζεται και εσύ νιώθεις ολοένα και λιγότερο «πιάσιμο» μετά από κάθε προπόνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανες καλή δουλειά όμως. Επίσης, να έχεις κατά νου πως αν μετά από κάθε προπόνηση νιώθεις πολύ πιασμένος, ίσως να πρέπει να μειώσεις κάπως την έντασή της. Τα συνεχόμενα DOMS δεν είναι κάτι που θες για το σώμα σου.

Πώς θα ανακουφιστώ;

Μπορεί το «πιάσιμο» να σε αποθαρρύνει από το να γυμναστείς ξανά, και να σε κάνει να θες να λιώσεις στον καναπέ. Άκου το σώμα σου και αν τα DOMS είναι έντονα, ίσως χρειαστεί να πάρεις μια μέρα ξεκούραση για να βοηθήσεις τους μυς σου να αναρρώσουν. Αν όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο… απελπιστική, τότε καλύτερα να κάνεις κάποια μορφή ήπιας άσκησης, μιας και το καθισιό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Σκέψου κάτι σαν τη γιόγκα, ή κάποιου είδους χαλαρή αερόβια όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμβηση.

Επίσης, κάποιες τεχνικές φαίνεται να ανακουφίζουν από τον πόνο και την αίσθηση «μαγκώματος». Το μασάζ για παράδειγμα στις γάμπες, τους μηρούς, τον γλουτό, τα χέρια και τους ώμους μπορεί να βοηθήσει, ενώ κάποια τοπικά αναλγητικά με βάση την μενθόλη ή την άρνικα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα στις περιοχές που πάσχουν.  Επίσης, το κρύο μπάνιο φαίνεται να απαλύνει τους πόνους, το ίδιο και το ζεστό.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα DOMS κρατάνε περισσότερο από 7 ημέρες, αν τα ούρα σας γίνονται σκούρα και αν έχετε έντονο πρήξιμο σε πόδια και χέρια, τότε επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

Μπορώ να τα αποφύγω;

Όχι, αλλά μπορείς να ελαττώσεις την έντασή τους φροντίζοντας να μένεις ενυδατωμένος κατά την διάρκεια της άσκησης, κάνοντας σωστό ζέσταμα πριν από κάθε προπόνηση και επενδύοντας ένα 20λεπτο στο τέλος της για να κάνεις διατάσεις.

Πηγή: Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v