Τα φρούτα του φθινοπώρου είναι διατροφικός θησαυρός
Το μήλο, το πορτοκάλι, το ρόδι, το αχλάδι και το ακτινίδιο δεν είναι απλώς φρούτα. Είναι superfoods. Και να γιατί.
Μην στεναχωριέσαι για τα σταφύλια που αρχίζουν και σπανίζουν, ξεκίνα να ανυπομονείς για τα μήλα, τα ρόδια, τα ακτινίδια και τα αχλάδια που έρχονται, και τα οποία έχουν –εκτός από φοβερή γεύση τώρα που είναι στην εποχή τους– και πολλαπλά διατροφικά οφέλη να σου δώσουν.
Μήλο
Ακτινίδιο
Χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες (ένα μέτριο ακτινίδιο έχει μόλις 42 θερμίδες) είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεοξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας.Ρόδι
Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο καθώς και ο χυμός του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.Αχλάδι
Είναι ένα από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα ινών, καθώς ένα μέτριο αχλάδι προσφέρει περίπου 6 γραμμάρια φυτικές ίνες. Η υψηλή σε ίνες διατροφή βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ συνδέεται και με οφέλη στην καρδιά, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου. Το αχλάδι επίσης περιέχει βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, καθώς και ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, ποτάσιο και μαγγάνιο.Πορτοκάλι
Το δημοφιλέστερο, ίσως, φθινοπωρινό φρούτο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ αποτελεί και άριστη πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Η τανγκερετίνη που περιέχει διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες. Το πορτοκάλι είναι επίσης πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.